TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony HT-A7000

Glimrende Atmos-lyd

Sony nye lydplanke-flaggskip HT-A7000 er fullspekket med finesser som skal gi fullkommen surroundlyd. Men det koster!

Av / 15.10.21 - 09:01
Sony HT-A7000

Lyd & Bilde mener

  • Sony HT-A7000 tegner opp et stort, klart og tydelig lydbilde, med overbevisende surroundeffekt. Pluss for brukervennlig skjermmeny!
  • Subwoofer er tilleggsutstyr, noe som trekker prisen oppover.

Sony har vært litt fraværende på lydplanke-fronten i det siste, spesielt når det kommer til de mer påkostede variantene. Den japanske produsenten liker å ta seg god tid med utviklingen av et nytt produkt, og vi har måttet ventet lenge på en arvtager til toppmodellen HT-ST5000 fra 2017. Men nå skjer det saker og ting! Nykommeren HT-A7000 er Sonys nye flaggskipmodell blant lydplanker, og det er ikke småtterier de har kommet opp med.

Sony HT-A7000 1

Sony HT-A7000

Med sine 130 centimeter i bredden er Sony-planken en av de større lydplankene du kan putte under en TV, og til en pris på 15.000 kr (veil.) er den også blant de dyreste. HT-A7000 er fullstappet med høyttalerelementer som sprer lyden fremover, oppover og til siden, og den støtter 3D-lydformatene Dolby Atmos og DTS:X.

Sony HT-A7000 2

Sony har også utstyrt lydplanken med integrerte basshøyttalere, og hevder derfor den kan klare seg greit uten subwoofer. Dette kan likevel kjøpes separat, i tillegg til trådløse bakhøyttalere om du skulle ønske. Vi har testet både med og uten!

Annonse
HT-A7000 (22) HT-A7000 (24) HT-A7000 (26)
<
>
HT-A7000 leveres i utgangspunktet som en frittstående lydplanke, men Sony tilbyr også flust med utvidelsesmuligheter. Vil du ha ekstra bass kan du velge mellom de trådløse subwooferne SA-SW3 og SA-SW5, som koster henholdsvis 4.990 og 7.990 kroner. For ekstra surroundeffekt, kan du legge til de trådløse bakhøyttalerne SA-3RS til 4.990 kroner. (Foto: Sony)

 

 

Design

Til å være en lydplanke i high-end klassen har HT-A7000 et relativt nedtonet og diskré utseende. Fronten preges av en perforert metallgrill, mens toppen er kledd i svart høyttalerstoff, med en svart, speilblank og ”glossy” stripe i midten. Akkurat den siste biten kunne de spart seg, da den er ganske følsom for fingermerker!

Lydplanken er åpenbart laget for å matche Sonys egne TV-er, og vi fant at den passet fint med Bravia-modeller som A80J, X95J og Z9J. Disse har føtter som kan heve skjermen, slik at den går klar av lydplanken.

Sony HT-A7000 er utstyrt med innebygde høydekanaler for Dolby Atmos og DTS:X. Det sitter to høyttalere på toppen av lydplanken, som behøver ”fri sikt” for å kunne reflektere lyd via taket. Dette må tas hensyn til når du plasserer lydplanken, slik at høyttalerne ikke tildekkes. Eller som de sier på finsk: Ei saa peittää!

Sony HT-A7000 3
Sony HT-A7000 har en relativt enkel og diskré fremtoning, men med sine 130 centimeter er den vanskelig å gjemme.

Brukervennlighet og finesser

Gjemt bak gitteret på Sony HT-A7000 sitter det en praktisk tegnrute som forteller oss volum, kildevalg, hvilket lydformat som spiller og lignende. Den kan heldigvis dimmes helt eller delvis når man ser film i ”kinomørket”.

En annen ting vi setter pris på, er det grafiske brukergrensesnittet. Når vi kobler lydplanken til TV-en (via HDMI eARC inngangen), får vi opp en egen oppsettmeny på skjermen, som guider oss gjennom innstillingene. Her kan vi også gå inn og gjøre avanserte justeringer, uten å måtte laste ned noen app.

Når man setter opp Sony-planken for første gang, vil den foreta noen målinger for å optimalisere lyden til rommet den står i. Lydplanken sender da ut noen testsignaler og fanger opp etterklangen via innebygde mikrofoner. Her er altså ingen behov for å veive med mobilen, slik for eksempel Sonos krever med sin TruePlay korreksjon. Oppsettet er unnagjort på få minutter.

Sony HT-A7000 display Sony HT-A7000 OSD
<
>
Sony har vært elskverdige nok til å inkludere en egen skjermmeny til HT-A7000, som er tilgjengelig på TV-skjermen. (Foto: Audun Hage)

Sony har derimot ikke kostet på seg noen bakbelyst fjernkontroll – kun en enkel og billig variant med de viktigste funksjonene. Det er for så vidt greit, da man til daglig bruk kan nøye seg med å bruke TV-fjernkontrollen.

Masse tilkoblinger

HT-A7000 byr også på meget gode tilkoblingsmuligheter: Lydplanken er utstyrt med to HDMI-innganger, som begge støtter 2.1 standarden med ”pass through” for høyoppløste videosignaler (4K/120p og 8K/60p). Disse kan fungere som en forlengelse av TV-ens egne tilkoblinger, dersom du skulle gå tom for kontakter: Her er det lett å koble til en spillkonsoll eller Blu-ray spiller, for eksempel.

Obs! HT-A7000 mangler foreløpig støtte for gaming-funksjonen VRR (Variable Refresh Rate), men det er ventet en oppdatering i fremtiden.

Lydplanken har naturligvis også en HDMI utgang som kobles til TV-ens lydreturkanal (HDMI eARC). Dermed er det enkelt å hente ut Atmos-lyd fra innebygde apper som Netflix og Apple TV+. Hvis man kobler lydplanken til en Sony-TV av nyere dato, vil man også oppleve at de to ”snakker sammen” og synkroniserer lydinnstillinger seg i mellom.

Sony-planken har Bluetooth for direkte tilkobling til mobilen. Med innebygd Wi-Fi kommer også tilgang på Spotify Connect, Apple AirPlay 2, Google Chromecast. Her er det det med andre ord rikelig tilgang på lydkilder.

Sony HT-A7000 4

Lydkvalitet

The proof is in the pudding, og når alt kommer til alt er det jo på lydsiden Sony har mest å bevise, dersom de skal måle seg med tøffe konkurrenter som Sonos og Samsung. Det tar imidlertid ikke lang tid før vi nikker anerkjennende til lydgjengivelsen fra HT-A7000.

Vi startet med testdisken Ready Player One (4K Blu-ray, Dolby Atmos) og det heseblesende billøpet i begynnelsen av filmen. Denne scenen lager mye lyd og og leven, men Sony-planken har god kontroll på det hele, og klarer å fylle lytterommet vårt med et stort, presist og tydelig lydbilde. Dynamikken er utmerket: Når bilene braker sammen med T-Rex, King Kong og andre hindringer, får vi en realistisk følelse av glass som knuser, og biler som hviner forbi oss.

Vi hopper videre til Formel 1 dokumentaren Drive to Survive (Netflix, sesong 3), og Sony viser også her at den kan fylle testrommet vårt med en troverdig, tredimensjonal Atmos-lyd. Her kommer den fysiske bredden helt klart til sin rett: Vi kan høre hvordan lydbildet antar en størrelse som matcher bra til handlingen på skjermen, med god separasjon mellom venstre, høyre og senterkanalen.

Sony HT-A7000 gir også en god opplevelse av høyde-effekter fra Atmos-lydsporet. Det var faktisk flere anledninger hvor vi måtte kikke oss over skulderen! Sony-planken klarer nemlig fint å skape en illusjon av objekter som beveger seg imot, over og forbi oss. Surroundlyden er fullt på høyde med Sonos og Samsung.

Det sagt, så er det et par ting vi savner. Selv om bassgjengivelsen fra planken er grei nok, er det ikke slik at Sony har greid å opphevde fysikkens lover. Motorduren og eksplosjonene savner skyvet som bare en skikkelig basshøyttaler kan gi.

Stemmegjengivelsen kunne gjerne vært enda tydeligere. De mange dialog-sekvensene i Drive 2 Survive låter for eksempel litt inneklemt sammenlignet med Samsung HW-Q960A. Her opplevde vi imidlertid en forbedring ved bruk av TV-en som senterkanal.

HT-A7000 har nemlig et triks i ermet, dersom du velger å pare den med en Sony-TV av nyere dato. Funksjonen Acoustic Center Sync kan bruke TV-ens innebygde høyttalere for å gjengi deler av senter-lydbildet. Vi testet dette i kombinasjon med OLED-TV-en XR-65A80J, og opplevde da at stemmegjengivelsen ble både klarere og mer presist lokalisert sammen med bildet.

Sony HT-A7000 5
Ved å koble til en minijack-ledning mellom TV og lydplanke kan man utnytte skjermens høyttalere til å forsterke lyden fra senterkanalen. Obs, kun tilgjengelig på nye Sony Bravia-modeller. (Foto: Audun Hage)

 

Hva med musikk?

Siden TV-en og lydplanken ofte plasseres i stua, skal de også fungere som musikkanlegg for mange. I tillegg finnes det etter hvert flere musikk-produksjoner som spilles inn med surroundlyd.

Sony har en fin, åpen og varm klang når vi spiller Dua Lipa direkte fra YouTube. Gitarklimpringen har en fin snert i seg, og vi begynner umiddelbart i å trampe takten. Her er det generelt god sammenheng, og et ganske bredt stereo lydbilde. Men det kunne vært mer tyngde i basstonene.

Sony HT-A7000 gjør også en fin jobb med Nordic Brass Ensemble og deres European Tour (Blu-ray) fra norske 2L. Lydplanken tegner opp et stort og mektig lydbilde, hvor blåseinstrumentene låter distinkt og klart. Men selv om bassen er tydelig nok, blir trommevirvlene ganske slanke og anonyme. Vi merker også her at det ville hjulpet vesentlig med litt drahjelp i bassen.

Utvidet oppsett med subwoofer og bakhøyttalere

Som sagt, så gjort: Med subwoofer og bakhøyttalere tilkoblet, blir lydopplevelsen mye mer komplett. Endelig kan vi føle bassen, og ikke bare høre den! Vi fant at den lille suben SA-SW3 gjorde en utmerket jobb sammen med HT-A7000, og til mindre lytterom vil denne levere fast og fin bassgjengivelse. Dersom du er ekstra bass-hungrig og har et større rom, kan vi derimot anbefale storebroren. Den er meget presis og hardtslående, og får motorduren til å gå gjennom marg og bein!

– Ingen tvil: Du MÅ ha subwoofer! Motorene høres mer ut som V8-ere, og biler som krasjer får det til å skjelve mer i buksebeina. Rett og slett vesentlig bedre hjemmekinofølelse, sier kollega og medlytter Geir Nordby.

– Den lille subwooferen (SA-SW3) holder god kvalitet. Men SA-SW5 låter mye tøffere. Den har mer kraftoverskudd og bedre kontroll over på lydeffektene. du trenger ikke nødvendigvis et stort rom for å verdsette presisjonen den har, sier Geir.

De ekstra bakhøyttalerne gjør også en god jobb med å lukke lydboblen og gjøre surround-effektene bakfra mer tydelige og troverdige. Men: det ville vært enda heftigere hvis Sony hadde kostet på seg ekstra høydekanaler i bakhøyttalerne også! Det er for eksempel noe Samsung tilbyr på sin toppmodell HW-Q960A.

Konklusjon og konkurrenter

Med en veiledende pris på 15.000 kroner er Sony HT-A7000 en kostbar lydplanke, men den gir definitivt lydmessig valuta for pengene: Her får du et stort og overbevisende lydbilde på både film og musikk. Surroundlyden er gedigen, og vi er spesielt imponert over bredden og høyden på Atmos-effektene.

Lydopplevelsen blir imidlertid ikke komplett uten separat subwoofer, og da kryper prisen opp til 20.000 kroner! Hvilket gjør dette til en løsning for de pengesterke entusiastene.

HT-A7000 kan virke litt stivt priset sammenlignet med vår favoritt Samsung HW-Q960A, som tilbyr både sub og bakhøyttalere til 15.000 kroner (veil.). Vi skal heller ikke glemme en populær modell som Sonos Arc med Sub, som også kommer litt
billigere ut enn Sonys løsning.

Hvilken av disse systemene ville vi så valgt? Vel, dersom du allerede er (eller planlegger å bli) eier av en ny Sony Bravia TV, er det helt klart noen fordeler ved å velge HT-A7000. Den gode integrasjonen med TV-ens eget menysystem, og ikke minst muligheten til å benytte TV-skjermens egne høyttalere for å booste lyden, er utvilsomt kjekke finesser å ta med seg. Da er du sikret flott brukervennlighet og fet lyd!

Obs! Sony HT-A7000 har også en interessant utfordrer i egen leir: Det nylanserte lydsystemet HT-A9 er riktignok ingen lydplanke, men snarere 4 surroundhøyttalere som kan benyttes til både film og musikk. Test kommer snart!

Karakter
Sony HT-A7000
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Kulerund høyttaler i reiseformat