TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sony Bravia Theatre Bar 9 (HT-A9000)

Fyrverkeri i hjemmekinoen

Sonys hittil beste lydplanke har musklene som kreves for å gi en solid filmlyd-opplevelse.

Skrevet av / 29.08.24 - 08:01
Sony Bravia Theatre Bar 9 (HT-A9000)
Geir Nordby & Audun Hage

Sony har tidligere imponert oss med store og kraftige lydplanker som HT-A7000, men i år har den japanske produsenten ønsket å heve lista et hakk. Toppmodellen Bravia Theatre Bar 9 er storebroren i den nye Theatre-familien, og med en pris på drøye 14.000 kroner befinner den seg i det tøffeste high-end sjiktet av lydplanker, i direkte
konkurranse med high-end modeller som Samsung HW-Q990 og Sennheiser Ambeo Soundbar Plus. Men vi kan slå fast med en gang at denne «breiale» planken leverer varene!

(Foto: Sony)

Sony Bravia Theatre Bar 9

Sony-planken tilhører den nye Theatre-serien av hjemmekinoprodukter som ble lansert i 2024, under slagordet «Cinema is coming Home».

Produsenten har fokusert på å gjøre de nye lydplankene mer kompakte og diskré utseendemessig. Theatre Bar 9 er like bred som forgjengeren HT-A7000 (130 cm), men vesentlig lavere og mindre dyp. Det totale volumet skal være redusert med hele 36 %. Sony har likevel klart å skvise 13 høyttalerelementer på innsiden av kabinettet, som er kledd i  diskré og elegant stofftrekk. Utførelsen er solid, men vi savner en større og mer tydelig LED-tegnrute, og eventuelt at de også tilbød en variant i lysegrått eller hvitt.

Annonse
(Foto: Sony)

Lydplanken har en lav profil for å gå klar av mange TV-skjermer. Dersom du har en Sony Bravia TV må du likevel regne med å montere denne i «høy» posisjon på soklene for å unngå at planken skygger for bildet. Vi testet Sony-planken med en Bravia 9 TV, og den passet perfekt innunder skjermkanten når vi monterte TV-en i «høy» posisjon på føttene.

130 centimeter bred, med 13 høyttalere

Bravia Bar 9 er konstruert for å gi bra utbytte med ulike surroundlyd-formater, og støtter alt fra klassisk 5.1 surround til moderne 3D-formater som Dolby Atmos og DTS:X. Med Sonys velkjente lydprosessering (360 Spatial Sound Mapping) blir vi lovet et troverdig surround-lydbilde, selv uten separate surroundhøyttalere.

Det sitter egne toveis høyttalere for venstre, høyre og senterkanalen foran. Sony-planken har også dedikerte surroundkanaler på sidene, pluss to høydehøyttalere på toppen. Det bringer høyttalerkonfigurasjonen til 5.1.2, med totalt 13 høyttalerelementer under duken.

Den viktigste forskjellen mellom Bar 9 og lillebroren Bar 8 er at 9-eren har dedikerte basselementer. Den ekstra bredden på kabinettet har gitt plass til et sett med Quad basselementer inkludert passiv membran. Dermed er det grunn til å håpe at Theatre Bar 9 har noe av bassgjengivelsen vi savnet fra Bar 8, og potensielt kan klare seg på egen hånd uten ekstern subwoofer.

(Foto: Sony)
Les også Velbalansert filmlyd Denne lydplanken er både vellydende og anvendelig, men vi savner enda mer trøkk i bassen!

Brukervennlighet og finesser

Bar 9 har de fleste tilkoblingsmulighetene vi er vant til å se fra Sony, men det er verdt å merke seg at antallet HDMI-innganger er redusert fra tre til to sammenlignet med HT-A7000. Lyden fra TV-en skal kobles til via HDMI eARC kontakten. I tillegg kan du koble til en ekstra videokilde direkte til planken, hente ut lyden og sende bildesignalet videre til TV-en. Lydplanken støtter 4K/120Hz videosignaler, men vi tror likevel at gaming-entusiaster vil foretrekke å koble spillkonsollen direkte til TV-skjermen for lavest mulig forsinkelse (input lag).

På et område vil tidligere eiere av forgjengeren HT-A7000 føle seg litt snytt: Bravia 9 har nemlig ingen innebygd skjermmeny/OSD (On Screen Display) slik vi fant på de eldre modellene. Det er altså ingen mulighet til å få opp lydoppsett, innstillinger på TV-skjermen på samme måte som før.

Oppsettet må i stedet gjøres via appen Bravia Connect, før man kommer ordentlig i gang. Det er også her man «parer» lydplanken med eventuelle Sony bakhøyttalere, subwoofere og TV-skjermer.

For den som vil lytte til musikk via Sony-planken, kan den også friste med Bluetooth, innebygd Wi-Fi og støtte for Spotify Connect og Apple AirPlay 2. Men pussig nok er det ingen Chromecast, og Sony lar oss ikke overføre TV-lyden trådløst over Wi-Fi, slik for eksempel Samsung tilbyr når du velger deres lydplanker og TV.

(Foto: Sony)

Acoustic Center Sync

Sony-planken har en ekstra finesse som er aktuell for dem med nyere Sony Bravia TV-er. Lydplanken kan nemlig brukes til å drive de innebygde TV-høyttalerne, og kombinere lyden slik at den plasseres optimalt i forhold til skjermen.

Det kan minne om hva Samsung gjør med sin Q Symphony funksjon, men i dette tilfellet må du koble lydplanken fysisk til TV-lyden via en medfølgende minijack-ledning. Etter vår erfaring fungerer det aller best med Sony Bravia OLED-skjermer, hvor lyden kommer direkte ut av skjermen.

Hvis du kobler Bar 9 til en Sony-TV av nyere dato, for eksempel Bravia 7, 8 eller 9, vil de også synkronisere lydinnstillinger seg imellom, og du kan få tilgang til lydplankens innstillinger direkte i TV-menyen.

Les også Sonys beste TV hittil? Årets beste TV fra Sony er ikke en OLED, men en blodtrimmet LCD-TV. Bravia 9 er et skikkelig råskinn på film!

Lydkvalitet

For å gjøre en skikkelig test av lydplanken koblet vi opp Bravia Theatre Bar 9 i vårt dedikerte kinorom, sammen med Sonys nye Bravia 9 TV. Dette er et kresent oppsett som vi tipper mange Sony-fans har i kikkerten for 2024.

Før vi fikk Bar 9 inn på testbenken hadde vi allerede hatt Bar 8 inne til dyst. Og selv om lillebror leverte en trivelig lydopplevelse, er det lett å høre at storebroren besitter betydelig mer akustisk muskelkraft.

Bravia 9 flekser med et kjempestort og bredt lydbilde, som går langt utenpå lillebror, og stemmer bedre overens med den 75 tommer store Bravia-skjermen. Det lydmessige perspektivet antar en overbevisende høyde og bredde, som umiddelbart fremkaller kinostemning.

Her er mye av dynamikken og spensten som vi savnet over store deler av frekvensrområdet. Her er mer sprut i de lyse tonene, og fremfor alt mer bass – men ikke mer enn nødvendig.

Wow, det er helt en annen bredde og størrelse i lydbildet her, enn på lillebroren, utbryter Geir. Jeg liker samtidig at de fokuserer på lydkvaliteten i stedet for å imponere med overdrevne effekter.

Sony-planken lykkes også med å gi en imponerende følelse av bevegelse mellom surround-kanalene. Når jetjagerne fyker forbi på skjermen, får vi en tydelig fornemmelse av lydeffekter som passerer over oss og til siden. Timingen virker særdeles god.

Bravia 9 har også nok krutt til å gjengi de krevende actionsekvensene uten å låte anstrengt. Selv når det regner raketter og spruter fra mitraljøser, kan vi fortsatt høre at filmmusikken ligger stabilt og tydelig i bakgrunnen. Det er imponerende god kontroll og presisjon i diskant og mellomtone her.

(Foto: Sony)

Fortjener skikkelig dypbass!

Sony-planken har også brukbar bassgjengivelse på egen hånd, og låter derfor mye mer komplett enn lillebror Bar 8. Her er det en klar og hørbar forskjell på både musikk og lydeffekter.

Jeg ville faktisk heller valgt Bar 9 fremfor en Bar 8 med subwoofer, sier Audun.

Likevel står det helt klart frem at også Bar 9 fortjener skikkelig dypbass – av den typen bare en dedikert separat subwoofer kan gi. Sonys egen SA-SW5 er da en selvskreven kandidat, selv om den øker totalprisen med over 50 %.

Vi ser at noen forhandlere tilbyr Sony-høyttalerne som pakkeløsning med sub, og etter vår mening bør du ha høyde for en slik. Eventuelt kan du kanskje klare deg med lydplanken først, og oppgradere på et senere tidspunkt.

Sony Bravia Theatre Bar 9 leveres uten subwoofer, men den kan likevel pares med egnede Sony-subwoofere mot pristillegg. Den kompakte SA-SW3 med 6,5” basselement og 200 watt forsterker koster 4490 kroner, men den låter litt pysete etter vår mening. Gå heller for den store, SA-SW5 til 7990 kroner! (Foto: Sony)

Konklusjon

Bravia Theatre Bar 9 er årets nykommer og den råeste lydplanken i Sony-manesjen for 2024. Dette er en litt mer kompakt og sivilisert utgave av forgjengeren HT-A7000, men Sony har klart å beholde den samme gode lydkvaliteten, og attpåtil oppgradere den på enkelte områder. Bar 9 leverer et særdeles helstøpt og helomsluttende surround-lydbilde, selv uten egne bakhøyttalere.

Sony-planken klarer å levere god bass på egen hånd, selv om de fleste lydentusiaster nok vil ønske å oppgradere med separat subwoofer før eller senere. Det kan man også gjøre – utfordringen er at Sony tar seg klekkelig betalt! Til gjengjeld får du da et bunnsolid oppsett og en god lydmessig match til de beste Bravia TV-ene.

Karakter
Sony Bravia Theatre Bar 9 (HT-A9000)
High End

Lyd & Bilde mener

Bar 9 lydplanken leverer et massivt, stort og bredt lydbilde med fyldig bass, og en omsvøpende surroundeffekt som suger oss inn i handlingen. Kvaliteten koster, og ekstern subwoofer bare drar opp prisen ytterligere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Disse høyttalerne er lydens Rolls-Royce

For dyrt kjøp for de fleste

Feier lydplankene av banen – men det koster!

Fyrverkeri i hjemmekinoen

Velbalansert filmlyd

Fin lydplanke til The Frame

Samme kvaliteter som de større modellene

Utendørs stereo i sommervarmen

Familiefeide i B&W

Futt i filmen med Dolby Atmos!

Førsteklasses høyttalerteknologi på budsjett

Veggpryd med lyd

Scroll to Top