TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV
Full tilgang 1 uke med automatisk stopp Bestill nyheten LB+ UKE NÅ

TEST: Sony Bravia Theatre Bar 6

Surroundlyd med god takhøyde

Sony har oppgradert sin rimelige lydplanke med høydekanaler for Dolby Atmos og DTS:X. Men alt er ikke perfekt.

Av / 26.04.25 - 10:30
Sony Bravia Theatre Bar 6

Lyd & Bilde mener

  • Sony-lydplanken skaper et imponerende stort lydbilde, inkludert tydelig høydeeffekt fra Dolby Atmos lydspor.
  • Surroundlyden bakfra er ikke like overbevisende, og man kan heller ikke legge til ekstra bakhøyttalere. Theatre Bar 6 har ikke innebygd Wi-Fi.

Sony Bravia Theatre Bar 6 er den nyeste lydplanken fra Sony, og det legges ikke skjul på at den er ment for å være en konkurrent til blant andre Sonos. Med en pris på 7990 kr (veil.) legger den seg midt mellom populære modeller som Beam og Arc, men utfordrer også testvinnere som Samsung HW-Q710D.

Sony har hørt våre bønner og inkludert en subwoofer i pakken, slik at de nå kan tilby et (nesten) komplett lydplanke-system. Slik kan du oppnå en overraskende god lydopplevelse: det er selvsagt ikke på nivå med en fullblods hjemmekino, men milevis bedre enn den innebygde TV-lyden.

Innebygde høydekanaler for 3D-lyd

Det er allerede opplest og vedtatt at en moderne lydplanke også bør støtte de seneste lydformatene. 3D-lydformater som Dolby Atmos og DTS:X er utbredt på strømmetjenester og nytt innhold. De inneholder metadata – smart lydinformasjon som gjør det lettere å skape et stort, overbevisende lydbilde fra de kompakte lydplankene.

De fleste lydplankene som slippes på markedet i dag har en eller annen støtte for disse formatene, men det er også mye «name-dropping» på gang: Etter vår erfaring er det stor forskjell på det å simulere 3D-lyden ved hjelp av virtuell lydprosessering, sammenlignet med å ha egne høyttalere til formålet.

Dette har også Sony innsett, for på deres seneste lydplanke har de inkludert to dedikerte høydekanaler – oppadvendte høyttalere som sprer lyden opp mot taket, som reflekteres ned mot lytteren og gir et høydeperspektiv. Slike «høyde-høyttalere» kan du også finne på Sonos Arc, men ikke på den mindre Beam, for eksempel.

Annonse
Sony Bravia Theatre Bar 6 1
Sony Bravia Theatre Bar 6 har innebygde høydekanaler på toppen som trenger «fri sikt» opp mot taket. (Foto: Audun Hage)

Sony Bravia Theatre Bar 6

Sony Bravia Theatre Bar 6 2
Designmessig har Bar 6 en enkel, buet fasong i svart matt plast, som er den eneste fargen Sony tilbyr – ikke hvit her altså. (Foto: Sony)

Den nye lydplanken fra Sony erstatter den populære forgjengeren HT-G700. I tillegg til at nykommeren har fått innebygde høydekanaler, har den lagt på seg litt, og fått en kraftigere trådløs subwoofer med på slepet. Det gir en høyttalerkonfigurasjon på totalt 3.1.2 kanaler.

Alt leveres i en ferdig pakke, i motsetning til Sonys dyrere modeller Bar 8 og Bar 9, hvor du må kjøpe subwooferen separat og betale klekkelig for det.

Samtidig er Theatre Bar 6 et mer «lukket» system, uten de samme oppgraderingsmulighetene. Det er ikke mulighet til å legge til egne surround-bakhøyttalere, slik du kan med storebrødrene. Disse kanalene må derfor simuleres, ironisk nok.

Brukervennlighet og finesser

Sony Bravia Theatre Bar 6 3
Sony-planken har kun én HDMI-inngang: noen av konkurrentene kan tilby en ekstra inngang som du kan bruke til å koble til en ekstra A/V kilde. (Foto: Sony)

Oppkoblingen er kjempeenkel: Lydplanken og subwooferen kommer i samme eske, så det er i grunn bare å pakke dem opp, plugge inn strømmen og koble den medfølgende HDMI-kabelen fra TV til lydplanke.

Så lenge du har lastet ned Sonys Bravia Connect-app og aktivert Bluetooth på forhånd, er det lett å finne lydplanken og konfigurere den. Prosessen går knirkefritt og raskere enn vi har erfart med eldre Sony-planker.

Man bør imidlertid merke seg at lydplanken ikke har innebygd nettverk eller Wi-Fi, bare Bluetooth. Derfor er det heller ikke tilgang til musikk over Wi-Fi via AirPlay eller Chromecast, og heller ingen Spotify Connect. Det må ansees som en mangel i denne prisklassen, men kan løses hvis du har en TV eller strømmeboks som støtter disse finessene.

Så lenge lydplanken er tilkoblet HDMI trenger du ikke bruke den medfølgende fjernkontrollen, da volumet styres via TV-fjernkontrollen. Dersom du har en kompatibel Sony Bravia TV av nyere dato vil du også få opp lydplanke-innstillingene i en egen popup-meny på TV-skjermen.

Appen fungerer fint, og tar oss gjennom oppsettet på null komma svitsj. Innstillingene for avstandene mellom høyttalere og lytteposisjon må riktignok gjøres manuelt, da det ikke finnes noen innebygd romkorreksjon. De innledende innstillingene er også ganske omtrentlige, men du kan gå inn og finjustere avstand og nivå i etterkant.

Deretter er det bare å lene seg tilbake og lytte – spisse ørene og høre hva Sony-pakken er god for!

Lydkvalitet

Sony Bravia Theatre Bar 6 4
(Foto: Sony)

Vi har allerede god erfaring med forgjengeren HT-G700, men det systemet er allerede fem år gammelt, og i dagens tøffe marked er det åpenbart at Sony trengte en ny «våpendrager» i det viktige midrange-segmentet.

Det har de lykkes ganske bra med, for førsteinntrykket er at Theatre Bar 6 gjør veldig mye riktig lydmessig sett. Til å starte med er dialogen klar og godt forankret i midten, og det er en sjenerøs bredde i lydbildet som langt overgår forventningene.

Når vi spiller velkjente Dolby Atmos-klipp fra serier som Drive to Survive kan vi umiddelbart føle at lyden antar en god størrelse i både høyden og bredden. Noen lydeffekter virker som de kommer fra siden og bak – nesten som om det var usynlige høyttalere i rommet.

Sony har åpenbart fått til noe riktig med høyttalerne sine: Samtidig synes vi ganske raskt at lyden fra actionfilmer som 6 Underground får en ganske lys, skarp og syntetisk karakter, som om høyttalerne blir litt andpustne av å prøve for mye. Det viser seg at lydfinessen «lydfelt» har vært aktivert fra starten av, og det er denne som legger til ekstra mye lydprosessering.

Når denne finessen skrus av går lufta litt ut av Sony-systemet, lydbildet faller sammen, og låter ikke lenger like «imponerende», kanskje – men til gjengjeld mer naturlig i klangen. Dialogen låter også klarere og mer nærværende. Avhengig av størrelsen og akustikken i rommet ditt, kan det nok hende du foretrekker denne innstillingen.

Sony-planken har ellers ingen problemer med å spille høyt, og ledsages som nevnt av en aktiv, trådløs subwoofer. Den lar seg klart både høre og føle i form av en bass som gir bra fundament til både musikk og lydeffekter.

Likevel, men det er langt fra noe dypbass-monster vi snakker om: Det er tross alt grenser for hva man kan forvente fra en liten 6,5 tommer i lite kabinett. Bassen er langt fra like dypt og hardtslående som for eksempel Sonos sine subwoofere, eller de som følger med til Samsungs 700-serie og oppover. Har du et stort rom eller er ekstra bassglad, bør du nok velge et nummer større.

Simulerer surroundlyd bakfra

Sony Bravia Theatre Bar 6 5
(Foto: Sony)

Det hersker ingen tvil om at dette er en stor oppgradering fra vanlig TV-lyd. Men vi kan høre noen utfordringer med måten Sony har konfigurert lydplanken på.

Fordi Sony-lydplanken ikke har noen dedikerte høyttalere for bak-kanalene, må disse sendes gjennom de venstre og høyre høyttalerkanalene og mikses inn med de øvrige lydsignalene. Dette gjør at det er veldig mye lyd som må presses igjennom en relativt smal trakt.

Avhengig av hvordan de ulike lydsporene til filmen eller serien du ser på er mikset, kan det hele låte litt masete.

Noen lydspor mikser inn mye av bakgrunnsmusikken i bak-kanalene, noe som kan være stemningsfullt, men også litt «for mye av det gode» hvis musikken får for mye plass i lydbildet og overdøver handlingen foran.

Sony har for eksempel lagt inn en mulighet til å justere nivået på de fysiske høydekanalene, men vi savner en tilsvarende mulighet til å redusere nivået på de «virtuelle» surroundkanalene. Innebygd romkorreksjon og EQ kunne også ha hjulpet.

Resultatet blir at surround-kanalene ikke låter like balansert som vi kunne ønsket, og det kan naturligvis ikke måle seg med Sonys større Bravia Theatre System 6 som har fysiske bakhøyttalere.

Merk: Disse utfordringene kom mest til uttrykk i vårt 34 kvm. lytterom hvor vi sitter midt i rommet med god avstand til veggen bak, og trenger ikke være et like stort problem i mindre rom der man typisk sitter inntil veggen.

For å oppsummere, har Sony oppnådd noen viktige forbedringer med Bravia Theatre Bar 6, men det er likevel et stykke unna lydopplevelsen du kan oppnå med testvinneren Samsung HW-Q710D, som både kan tilby bedre virtuell surroundlyd, og har mulighet for bakhøyttalere som ekstrautstyr. Og i tillegg har innebygd Wi-Fi.

PS! Vi hadde dessverre ingen Sony Bravia TV tilgjengelig for øyeblikket, derfor fikk vi heller ikke gjort en skikkelig test av finesser som Voice Zoom 3, hvor man kan bruke TV-høyttalerne sammen med lydplanken til å forbedre stemmegjengivelsen. Vi fikk imidlertid en bra demo av dette under lanseringen i Weybridge tidligere i vår, og kan gå god for at den fungerer effektivt – selv om det ikke erstatter en bedre høyttaler.

Konklusjon

Sony Bravia Theatre Bar 6 representerer et klart steg opp fra tidligere Sony-høyttalere i mellomsegmentet, og utmerket seg med både bred, høy og overraskende stor surroundlyd. Her kan du få et snev av ekte kinolyd i en kompakt og skreddersydd pakke inkludert subwoofer.

Samtidig er Bar 6 et ganske «lukket» system med begrenset funksjonalitet, uten oppgraderingsmuligheter eller innebygd Wi-Fi. Vi tror blant annet at lydplanken ville hatt veldig nytte av et par ekstra surroundhøyttalere. Sony tilbyr dette som tilbehør til flere av sine lydplanker – bare ikke Bar 6. Ønsker du fleksibilitet og mulighet for senere oppgraderinger, bør du heller vurdere Bravia Bar 8 – en dyrere, men klart bedre løsning.

Karakter
Sony Bravia Theatre Bar 6
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Journalist. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Han er ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Stoppes automatisk

Full tilgang 1 uke uten bindingstid!

Tilgang til ALT innhold i 1 UKE!

Populær

LB+ Total tilbud - Første mnd KUN 79,-

Tilgang til ALT LB+ innhold

Spar mest!

LB+ total 12 måneder

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

Kun 89 kr/uke
79 kr/md
Kun 154 kr/md
Med et LB+ får du:
  • Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
  • Deaktiver annonser
  • L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!

Harmonisk kompakthøyttaler

Billige kinohøyttalere med trøkk

Lynrask energibunt

Ren musikkmagi med heftig prislapp

Har bare utseendet med seg

Mesterlig balansert lyd

Norsk dynamitt i stua

Trådløs luksus

Ny start for rullesteinene

Audiofilt på mindre plass

Nest minst – men stor

Flytter grensene og rensker lommeboken

Lyd & Bilde