TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sigberg Audio Inkognito 12

Udyret på veggen

Endelig en interiørvennlig subwoofer som gir skikkelig fysisk bass! Ja, det koster, men betaler tilbake i form av nydelige basstoner på musikk og heftige basseffekter på film. Fra et slankt format som du kan henge på veggen.

Av / 07.10.20 - 06:00
Sigberg Audio Inkognito 12

Lyd & Bilde mener

  • Plasseringsvennlig subwoofer med heftig krutt og flotte basstoner. Er du heldig, får du den under sofaen, veggmontering funker også fint.
  • Hvis du tåler en "stor og stygg" subwoofer, får du mer for pengene andre steder.

Skal du ha skikkelig bass på film, som også bidrar til å løfte musikkopplevelsene i to kanaler, så koster det å være kar. En god og hardtslående subwoofer er dessuten gjerne stor og stygg. Men det trenger heldigvis ikke være sånn. Sigberg Audio spesialiserer seg på subwoofere av skikkelig kvalitet, men som forsvinner ut av syne. De slanke Inkognito-subene deres kan henges elegant på veggen, og i noen tilfeller går de til og med under sofaen. Gjør klar for skikkelig filleristing!

Les også Brutale basskanoner Hvis du synes hi-fi eller hjemmekinoanlegget ditt låter litt blodfattig og spinkelt, kan det skyldes akutt underskudd på BASS. Vi har testet 7 potente subwoofere som kan gi anlegget ditt en lydmessig kickstart!

Kompakt og plasseringsvennlig

Inkognito betyr som kjent anonymt eller «under radaren», og det må sies å være et passende navn. For selv om Inkognito 12 er seriens største subwoofer, er den temmelig flat. 17 cm måler den, og hvis du har god klaring under sofaen så kan det hende det akkurat er nok til å skyve den under. Hvis ikke så monterer du den bare på veggen. Inkognito 12 er diskré nok til at selv interiørminimalister bør kunne godta denne på veggen, enten i svart eller hvitt.

Sigberg Audio Inkognito 12 floor
Sigberg Audio Inkognito 12 er kompakt og slank, og gjør ikke mye ut av seg. Bortsett fra lydmessig. Foto: Sigberg Audio

Det kabinettet mangler i tykkelse tar det noe igjen for i øvrige mål. Noe volum er man tross alt nødt til å ha, og så skal man jo ha plass til det heftige 12-tommers basselementet! Og for å tvinge elementet til å prestere maksimalt, har sjefskonstruktør Thorbjørn Sigberg valgt en kraftig Hypex Klasse D forsterker på 500 Watt. Hypex blant de mer kostbare svitsjede forsterkertypene, men også klart blant de mest anerkjente.

Ulike klanginnstillinger

Inkognito 12 bruker digitalprosessering (DSP) til å behandle bassignalet. Du kan velge mellom tre forhåndsinnstillinger, hvor innstilling 1 og 2 er ment for å brukes sammen med en surroundforsterker, og gjengir bassområdet helt opp til 160 Hz. Delefrekvensen i bassen setter du da med surroundforsterkeren, hvor 80 Hz er det mest typiske.

Innstilling 1 gir mer energi i dypbassen, mens 2 ikke gir noen ekstra drahjelp i dypbassen, men ruller av jevnere og tidligere her. Fordelen med denne modusen er at subwooferen kan gå høyere i lydnivå før den begynner å forvrenge.

Annonse

Ønsker du derimot å bruke subwooferen i et mer tradisjonelt hi-fi-anlegg hvor du ikke kan sette delefrekvensen i forsterkeren, så er det innstilling 3 som er ment for dette. Da kutter subwooferen hardt ved 40 Hz om øverste frekvens, for at subwooferen og høyttalerne skal overlappe hverandre minst mulig i bassregisteret. Og dermed oppnå best mulig faserespons mellom de to, som igjen vil gi opplevelsen av bedre dynamikk og hurtighet.

Sigberg Audio Inkognito 12 connections
Sigberg Audio bruker Klasse D-forsterker fra Hypex, med 500 watt RMS. LFE-inngangen bruker XLR for minst mulig støy ved lange kabeltrekk, mens stereoinngangen er RCA. Foto: Geir Nordby, L&B

10-bånds parametrisk EQ

Hvis du føler deg eventyrlysten, så kan du laste ned HFD-appen (Hypex Filter Designer) for Windows, og koble PC-en til USB-inngangen på subwooferen. Så kan du klikke på en av de 10 sirklene i grafen og justere ønskede parametere. Som frekvens, nivå og Q-bredde. Sistnevnte bestemmer hvor mye av en oktav rundt frekvensen du vil justere.

Vær oppmerksom på at dette er ekspertinnstillinger for viderekomne. De bør kun brukes om du ikke har subwooferkorreksjon i din forsterker eller prosessor fra før, og selv da bare hvis du også har mulighet til å gjøre målinger i rommet i forkant. Fjern frekvensene som rommet har forsterket, la de andre frekvensene være i fred. Ikke prøv å forsterke frekvenser som rommet ditt har faset ut. Når justeringene er gjort, kan du med fordel dra opp subwoofernivået litt ekstra i etterkant.

Les også SVS SB-4000 Er du av dem som liker at bassen skal føles like godt som den høres? Da vil du digge SVS sin nye versting-subwoofer.
Sigberg Audio Inkognito 12 front
Sigberg Audio Inkognito 12 front.jpg
Inkognito 12 er slank, men 17 cm er likevel for høyt for de fleste sofaer. Mål først, eller vær forberedt på å kjøpe nye bein. Foto: Geir Nordby, L&B

Flat sub, fyldig bass

På testrommet vårt står de trofaste Sonus faber Olympica III. At de ikke lenger er i produksjon, gjør dem ikke noe mindre fantastiske av den grunn. Men er det en ting de ikke er, så er det dypbassmonstre. Tilkoblet Electrocompaniet ECI 6DX MKII låter de forførende, varmt og særdeles musikalsk. Kontrabassen på Laura Marlings Soothing mangler bare litt tyngde i dypbassen.

Og det er her Inkognito 12 kommer inn. Plassert inntil veggen i nærheten av høyttalerne (den passer ikke under sofaen vår) hekter den seg på så enkelt som bare det. Den er kjapp, distinkt og har en evne til å forlenge høyttalernes frekvensrespons, uten å gjøre noe mer ut av seg.

Den integreres meget godt med lyden fra høyttalerne, og nærmest forsvinner i lydbildet. I mangel av måleutstyr har jeg ikke justert 10-bånds parametrisk EQ, men holdt meg til forhåndsinnstillingene. Til hi-fi-bruk er det forhåndsinnstilling 3, med høypassfilter satt til 40 Hz, som funker best. Dette matcher godt med Sonus faber-høyttalernes nedre grense på 35 Hz.

Sigberg Audio Inkognito 12 top
Sigberg Audio Inkognito 12. Foto: Geir Nordby, L&B

Også giganthøyttalere fortjener subwoofer

Kontrabassen får et fundament og en undertonestruktur som man skal lete lenge etter blant frittstående høyttalere. Det fant jeg ut ved å koble over til de gigantiske Dynaudio Confidence 60, som vi også har fått inn til test. De kan koste 450.000 kroner så mye de vil, men selv disse drar nytte av en subwoofer i bunnen. For enda mer fjellstø dypbass. Sigberg-suben gjør slettes ikke skamme på høyttalerne, og henger med bra også jeg drar på med lydnivå. Og når man er i denne klassen, er jo 29.000 kroner for en subwoofer for lommerusk å regne.

Taylor Swifts pianoballade the 1 låter nydelig nært uansett, men det er noe med den ekstra kullsvarte bakgrunnen den står mot, når den får flere klanglag å stå på i bunnen. Ikke minst blir det mer liv i den tørre, kontante perkusjonen som støtter oppunder pianoet.

Sigberg Audio Inkognito 12 spread
Sigberg Audio Inkognito 12 har beskjedne mål, men vet å slå fra seg. Foto: Geir Nordby, L&B

Tøff i hjemmekinoen

Sammen med våre Procella referanse THX-høyttalere funker Inkognito 12 brillefint i hjemmekinoen. Ready Player One har et steintøft lydspor som fortjener bra utstyr, og etter Inkognito 12 er autokalibrert med Marantz SR8015 (test kommer) gjør den alt annet enn å skuffe. Nå er den riktignok ingen match for vår Procella-sub P15 med sine to 15-tommere, men det er heller ikke poenget. Igjen så dreier det seg om et kompromiss mellom kvalitetsbass og plassbesparelse.

Dessuten, det flate kabinettet kan fint settes bak og inntil sofaen. Da trenger den ikke like mye kraft som en subwoofer plassert lenger unna. Og det er faktisk ekstra gøy, for nå sender den sjokkbølger gjennom sofaen hver gang basskanalen rister løs. Som gjør lydeffektene enda mer intense. Som å ha en innebygd rumperister! Og når den i tillegg er av så god kvalitet, så kommer hele bassporet fra filmen godt ut av det. Billigere subwoofere har gjerne en betoning, som gjør at enkelte frekvenser forsterkes mer enn andre. Inkognito 12 oppleves meget lineær og uforvrengt enn de fleste.

På hjemmekino foretrekker jeg den ekstra dypbassen man får med innstilling 1 på subwooferen, men da tåler den også minst lydtrykk før den sier fra. Trenger du mer basstrykk, bør du også prøve innstilling 2.

Det finnes kraftigere

Vær klar over at dette likevel ikke er en hardbarka muskelbunt av en subwoofer, hvis man sammenligner den mot for eksempel Arendal Sound 1723 Subwoofer 2 (som snart kommer i versjon 2S). Putt en Arendal i stua, og Sigberg får juling hvis vi kun går etter lydtrykk. Men så var det dette med plasseringsvennlighet, da.

Sigberg Audio logo
Foto: Geir Nordby, L&B

Konklusjon

Sigberg Audio Inkognito 12 er en heftig subwoofer med beskjedne mål. Den er alt annet enn billig, men om du ønsker usynlig bass av skikkelig kvalitet, så er alternativene få. Og subwooferen innfrir, med ordentlige gode basstoner som hjelper selv de beste høyttalere med å strekke seg den siste oktaven i bassfrekvensene. Her får du særdeles lite forvrengning, og har du måleutstyret på plass kan du perfeksjonere frekvensresponsen i rommet – takket være hele 10 bånds parametrisk EQ.

Også filmopplevelsene blir heftige med Inkognito 12 bak bassroret, ekstra gøy blir det da om du har den i nærheten av sofaen. Da dundrer det skikkelig, mens den bevarer kvaliteten på basstonene.

Sigberg Audio anbefaler to subwoofere, men de fleste klarer seg heldigvis fint med én.

Karakter
Sigberg Audio Inkognito 12
High End
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Kulerund høyttaler i reiseformat