Trådløse høyttalere er mildt sagt ikke en mangelvare. Men en dansk utviklet, produsert og håndbygget trådløs høyttaler er ikke noe vi er vant til å se.
Siala ble stiftet i 2018 av vennene Patrick Wayne Hejlesen og Jonas Palm, og Siala Saga er deres første produkt. En trådløs livsstilshøyttaler i det øvre sjiktet av prisskalaen.
Designen er klassisk på den maskuline måten: oljet ekte tre og oljet ekte lær. Det er så eksklusivt og håndlaget, at man får lyst til å stikke nesen bort til høyttaleren og snuse på duften.
Høyttalerne spesialbygges for hånd. Når man bestiller, kan man velge mellom tre tresorter samt kunstmineralet corian og tre farger på det italienske læret. Man kan også velge tresorten på den mykt avrundede utmunningen av bassporten, og om det skal monteres bærehåndtak i tre. Fronten er av grovt vevd møbelstoff.
Alt sammen er pynt som ikke har innflytelse på lyden – men det er lekker utførelse som skrur herlighetsverdien på topp. Og selvfølgelig også prisen.
Ren Bluetooth-høyttaler
På den tekniske siden er Siala Saga en selvstående bordhøyttaler uten nettverks- og Smart-funksjoner. Bluetooth (med aptX) og en analog minijack-inngang. Det er alt. Ingen apper og ingen fjernkontroll. Siala-folkene arbeider med en modell med nettverksfunksjoner, men Saga-høyttaleren har kun Bluetooth.
Det trenger ikke å være noe problem. Både Klipsch og Marshall har laget rene Bluetooth-høyttalere i en design som ligner.
På innsiden finner man en 4 x 50 W klasse D-forsterker, som driver i alt fire høyttalerenheter: to firetommers bass/mellomtoneenheter og to trekvart tommers domediskanter. Høyttaleren har en batteritid på opptil 24 timer. Eller åtte timer, hvis det går som hetest.
Klassisk stil
Muligheten for å tilpasse farger og materialer etter smak er et av de viktigste salgsargumentene for Siala Saga. Man kan godt velge en diskré og ”moderne” stil med topp og bunn i hvit corian, og sider i sort lær. Jeg valgte å gå i den stikk motsatte retningen, med topp og bunn i mahogni, og sider og bakkledning i cognacfarget lær – perfekt til herreværelset i steampunkstil (disclaimer: jeg har ikke et herreværelse i steampunkstil, og testproduktet var naturligvis kun til låns – men det er hyggelig å kunne drømme!).
Når høyttaleren er valgt, går det ca. fire uker før den ankommer med posten i en meget stor og overordentlig transportsikker emballasje, som burde kunne overleve selv den mest brutale pakkehåndteringen.
Inni finner man, ut over høyttaler og lader, pleiesett med lærolje og treolje samt en nydelig trykt manual på 56 sider. Ikke dårlig for en debutvirksomhet.
Betjening og brukervennlighet
Som ren Bluetooth-høyttaler er oppsettet av Siala Saga enkelt. Når den er paret med mobilen eller laptopen, kan man strømme musikk til den trådløst.
Betjeningen begrenser seg til på/av, Bluetooth-paring og valg av EQ-innstilling til henholdsvis innendørs og utendørs bruk. Funksjonene styres med touch-felter, gjemt bak utfresinger i topplaten. Det er elegant og minimalistisk – men også litt for minimalistisk, da det ikke er noen synlig indikasjon på hva man har valgt. Den må man til baksiden av høyttaleren for å finne.
Man kan også spørre om det egentlig er nødvendig å ha funksjoner som primært brukes under oppsettet, plassert som designelementer på toppen. Personlig ville jeg heller ha hatt en volumkontroll i stedet for Bluetooth- og EQ-knappene. Volumet kan nemlig kun styres direkte på den parede enheten.
Lydkvaliteten
Siala Saga spiller i stereo, men stereoperspektivet blir nødvendigvis litt smalt i en høyttaler som bare er 32 cm bred. Det er ikke laget noen fasefiksfakserier for å gjøre lyden større. Det skal Siala ikke ha noen kritikk for, da den rene lyden er å foretrekke.
Det er, som vanlig i dag, innebygd DSP til å styre delefilteret og rette ut frekvensgangen. Og Siala har god kontroll på akustikken i den lille høyttaleren. Det er trøkk i bassen, og balansen mellom toneområdene er generelt fin.
Tale og sang gjengis åpent og ganske naturlig, og det mangler ikke luft. Men herrestemmer blir litt for fyldige på grunn av en litt fremhevet bass.
Saga er ikke et kjedelig bekjentskap, og den trives spesielt godt med pop og rock. Dark Ballet med Madonna og When I Was a Young Girl med Feist får føttene i sving. Her kler bassen musikken fint – og får gulvbordene til å vibrere.
Virkelig dypbass er av rimelige fysiske grunner ikke til stede. Det er et fullt akseptabelt kompromiss, som kun ergrer orgelentusiaster.
Konkurrenter
Trådløse bordhøyttalere er det mengder av, og de fleste i denne prisklassen har innebygd strømming, multirom og også ofte romkorreksjon. Sonos Play:5 har alle funksjonene og lyden, men ikke designen. Klipsch The Three er nesten like retro-lekker, og har i tillegg trådløse funksjoner. Og er knivskarp design førstekravet, er Beosound Emerge en åpenlys kandidat – som imidlertid kun spiller i mono.
Konklusjon
Siala Saga er en absolutt velskapt debutmodell fra en ny dansk produsent. Hva angår design og byggekvalitet viser de bakhjulene til de fleste, bortsett fra Bang & Olufsen. Lydmessig er det også fornuftig orden på sakene, og høyttaleren vil kunne levere mange års hyggelig underholdning på herreværelset eller hjemmekontoret.
Men det er også en ganske kostbar høyttaler, og teknologisk sett er det vanskelig for to menn på et treverksted å hamle opp med multinasjonale elektronikkonsern. For samme eller færre penger kan man enkelt finne trådløse høyttalere med tilsvarende lydkvalitet og innebygde strømming- og multiromsfunksjoner.
Om det skal være avgjørende, er opp til deg. Det er jo heller ingen som kjøper en Harley-Davidson for kjørekomforten og topphastighetens skyld.
Les videre med LB+
Black Week Tilbud
70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)
LB+Total måned / 185,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser