TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Sharp SumoBox CP-LS100

Sumo-bass

Sammen med Devialet har Sharp klart å kombinere brutalt lydtrykk med litt finesse.

Av / 19.10.23 - 11:01
Sharp SumoBox CP-LS100

Lyd & Bilde mener

  • Spiller steintøft og høyt med kontroll, og bass du kjenner i magen. Kan pares med flere høyttalere. Høy partyfaktor for pengene.
  • 10 timer batteritid. Ingen IPX-sertifisering. Mangler eq.

Den ser ut som noe en roadie har dratt opp på en scene, og som en overivrig vokalist snart skal sette et merke på med Dr. Martens støvlene, som aldri går bort. Jeg tipper at den tåler det, for Sharps SumoBox ser ut som den vil overleve et langt liv på scener verden over.

Men det vil være å kaste bort et talent, for Sharps SumoBox er utseendet til tross, i stand til å spille musikk både med trøkk og finesse. Du vil neppe plassere den ved siden av TV-en i stuen, men så er høyttaleren eslet for edlere oppgaver.

Sharp SumoBox CP-LS100 1
Foto: Sharp

Tenk på den som en skinnkledd rocker med slitte jeans og uregjerlig hårsveis, som plutselig fremfører en prikkfri versjon av Nessun Dorma ved pianoet. For lyden fra Sharp-høyttalerne er ikke utelukkende egnet til partymusikk og rock.

Hvordan har de fått det til, kan man spørre. Svaret ligger i at Sharp har hentet ekspertisen fra Devialets utviklingsteam, og lagt inn Speaker Active Matching (SAM) i Sumo-høyttaleren. 

SAM er noe Devialet introduserte først i sine high-end forsterkere, og her er den implementert i SumoBox CP-LS100 – og den større LS200, hvor den korrigerer høyttalerelementene mens musikken spiller. Alt for et mer klangfullt lydbilde med trøkk, uten mye forvrengning.

Annonse
Les også Trådløse partyhøyttalere til sommerfesten En partyhøyttaler er den perfekte løsningen for å skape en uforglemmelig fest! Vi har testet 7 festglade høyttalere for deg som digger god lyd.

Høy partyfaktor

Den minner mer om en JBL Partybox 710 enn JBL Boombox 3 Wi-Fi, og har i likhet med førstnevnte to innganger for gitar og mikrofon. Med en mikser på baksiden, og tonekontroller. Høyttaleren kan også kobles sammen trådløst med en ekstra høyttaler, som kan pares i stereo for et større og mer virkningsfullt lydbilde.

Man kan også koble enda flere Sumo-høyttalere sammen, men da må man bruke kabler. 

Så den er både en DJ-høyttaler, gitarforsterker, partyhøyttaler og en mini PA-høyttaler. Så mange talenter som alle skal lykkes, må vel bety at det er noe den faller igjennom på? 

Sharp SumoBox CP-LS100 2
Avtakbart ladbart batteri. Foto: Lasse Svendsen

Avtakbart batteri

Egentlig ikke. Ok, batteritiden på 10 timer ikke noe å skryte av. Men batteriet kan enkelt nappes ut og erstattes med et fulladet batteri på sekunder. Eller man kan la høyttaleren få tilkoblet strøm. I appen har man også full tilgang til panelet på baksiden, som kan fjernstyres fra mobilen.

Det er ikke noe volumkontroll eller inngangsvelger på toppen ved siden av bærehåndtaket. I stedet er det meningen at man styrer musikken og volumet fra Sharp Life appen. 

IMG_9942 IMG_9943 IMG_9945 IMG_9944
<
>
Foto: Lasse Svendsen

IPX-sertifisert

Høyttaleren er ikke IPX-sertifisert, men den tåler at det regner litt. Sharp sier at de som behøver en høyttaler som skal stå ute, heller skal vurdere den større LS200.

Til hjemmebruk, til trening, eller som DJ/PA-høyttaler, fungerer en LS100 meget godt. Den veier rett under 10 kilo, og med håndtak på sidene og på toppen, er den enkel å håndtere. 

Sharp SumoBox CP-LS100 3
Volum og tonekontroller for to av inngangene bak. Foto: Lasse Svendsen

Høyt og tøft

Den fyller lett en fest med lyd, og innendørs er den enda mektigere med et basstrykk man kjenner i magen. Det finnes ingen tonekontroller dessverre, for musikken man strømmer fra mobilen. Her kunne Sharp kostet på seg en liten fembånds equalizer i det minste. For noen ganger må man kunne finpusse lydbildet til rommet høyttaleren står i. Det nærmeste man kommer er en knapp i appen, hvor man veksler mellom indoor og outdoor. Hvor sistnevnte gir bassen en boost, som merkes godt. Spesielt hvis høyttaleren står innendørs.

Sharp SumoBox CP-LS100 4
Foto: Sharp

Med Amanda Bergmans lettflytende Golden, fra albumet Docks, savner jeg en eq som kan løfte klangen fra gitaren og vokalen. Men lydbildet er stort og fyldig. Det er virkelig nok bass her, som det også er på Weird Goodbyes med The National og Bon Iver.

Her hjelper det å skru opp volumet. Da kommer mellomtonen bedre fram i lydbildet, men klangen i mellomtonen er mørkere enn nøytral, og jeg må til evigunge Kylie Minogues Tension for å sjekke om det er opptaket eller forvrengning. Det er det siste, men den er ikke plagsom selv når jeg spiller Cecilia Bartolis tolkning av Lascia co’io pianga fra Händels Rinaldo. Bravo.

Sharp SumoBox CP-LS100 5
Hjørnebeskyttere følger med. Foto: Sharp

Likevel, det er ingen tvil om at Sumo-boksen trives aller best når den får brukt begge basselementene. Selv om den takler Händel aldri så bra, er det først og fremst på partymusikk at den virkelig skinner. Da er den også bedre enn den dyrere JBL Boombox 3 Wi-Fi, og på høyde med JBLs Partybox 710 på nesten alt.

Sharp SumoBox CP-LS100 6
Foto: Lasse Svendsen

 

Karakter
Sharp SumoBox CP-LS100
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?