Alle er enig i at surroundlyd er kult. Det tilfører filmopplevelsen en ny dimensjon. Men å fylle stua med høyttalere i alle hjørner står slett ikke øverst på ønskelista til den interiørbevisste, derfor avstår mange fra å skaffe seg surroundanlegg.
Aller helst skulle vi hatt lyd uten høyttalere i det hele tatt! Det går selvsagt ikke an. Men hva hvis jeg sier du kan få et stort lydbilde fra bare én høyttaler? Er det noe du kan være interessert i? Det går nemlig an – med en lydplanke. En lydplanke er, som ordet tilsier, en planke som gir lyd ved hjelp av flere høyttalerelementer, i tillegg til at elektronisk prosessering tukler med fasen og gjør at hjernen tror ørene fanger opp lyd fra et bredere felt enn hva som er tilfelle. Dermed kan den til en viss grad erstatte et vaskeekte surroundanlegg, selv om den heller bør sees på som en enkel måte å kraftig oppgradere lyden fra TV-en på.
Subwoofer
Det finnes lydplanker i mange prisklasser, og i det aller billigste segmentet finnes rene planker uten ekstra basshøyttaler. Lydmessig blir dette slanke saker, derfor har vi konsentrert oss om planker med en ekstra subwoofer, slik at man også får bassregisteret. Alle plankene overfører lyden til subwooferen trådløst, bortsett fra Philips som bruker kabel, og Yamaha, hvor subwooferen er integrert inne i receiveren(!). Sistnevnte er da faktisk enda kulere enn en trådløs subwoofer, siden man får basshøyttaleren bort fra stuegulvet og inn i TV-benken. Dermed er det Philips som trekker det korteste strået i denne disiplinen.
Rimelig prisklasse
Lydplanker strekker seg i pris fra rundt 2.000 kroner og opp til over 20.000. I denne testen fokuserer vi på planker fra 3.500 opp til 6.000 kroner. De to billigste heter Arvani ErgoSound II og Samsung HW-D570, begge til rundt 3.500 kroner. De to dyreste plankene i testen har noe så tøft som innebygd Blu-ray-spiller, og til henholdsvis 4.500 kroner for Philips HTS5131 og 6.000 kroner for LG HLX56S er dette meget rimelig. Midt imellom finner vi Panasonic SC-HTB520 og Yamaha YHT-S401, begge til ca 4.300 kroner. Prisene vil variere noe i markedet, men dette var gjennomsnittsprisene vi fant i skrivende stund.
HDMI
Alle planker har en eller flere HDMI-innganger, bortsett fra Arvani og Philips sine. Philips-planken har imidlertid lydreturkanal på HDMI-utgangen, så du får lyd fra TV-en via denne – om TV-en din er av nyere type. Arvani-planken må imidlertid kobles til TV-en med optisk eller koaksial digitalkabel. Da kobler du alle dine kilder til TV-en, det være seg Blu-ray-spiller, dekoder, osv, og signalet tappes fra TV-en til lydplanken.
Hvor kult det enn er med lydplanke, er det ikke sikkert det er noe for deg. For det første gjør lydplanken seg best montert på veggen under TV-en. De fleste nordmenn har TV-en plassert på en benk – ikke montert på vegg. Det betyr at planka mest sannsynlig må ligge på benken, foran TV-en, og da kan det hende den vil dekke nedre del av bildet, og den kan også komme i veien for hvor TV-fjernkontrollen skal peke. Pass derfor på å velge en planke som er lav nok i forhold til hvor ramma på TV-en din går. Det kan hende du heller burde velge et 2.1-anlegg, slik at de to høyttalerne kan plasseres på hver side av TV-en. Test av slike kommer i neste nummer.Videre må du også være klar over at en lydplanke ikke gir et like stort og heftig lydbilde som et dedikert 5.1 (eller 7.1!) surroundanlegg. For, selv med all prosessering i hele verden, vil en lydplanke aldri kunne slå et par høyttalere plassert bak deg. Ekte surround vil alltid være best. Musikk vil dessuten lett låte bedre med et stereoanlegg.Likevel er det imponerende hvor stor lyden kan bli med en lydplanke, og du må nesten få det demonstrert for å tro det. Det som er helt sikkert, er at en flat TV aldri kan hamle opp mot en lydplanke på lydkvalitet!
LG HLX56S
Full pakke med Blu-ray
Lydplanken fra LG har 3D Blu-ray innebygd, og låter dessuten fornøyelig.
Samsung HW-D570
Tynn planke, tynn lyd
Samsung har hatt det for vane å imponere med sine gode lydanlegg. Derfor er det svært skuffende at denne planken ikke innfrir.
Arvani ErgoSound II
Kanonlyd til lavpris
Arvani ErgoSound har fått en ekstra digitalinngang og kraftigere bass. En knallplanke har blitt enda bedre!
Yamaha YHT-S401
Kul bass fra liten tass
Yamaha sin lydplanke er den smaleste i testen, og med den fiffigste subwooferløsningen på markedet.
Panasonic SC-HTB520
Slank design, fyldig lyd
Panasonic-planken er meget slank og elegant, og kan for mange legges på TV-benken uten at den kommer i veien. Bra låter den også.
Philips HTS5131
Har nesten alt
Philips-planken inkluderer Blu-ray-avspilling for nesten ikke mer penger. Den er enkel å bruke og låter fint.