Allerede ved utpakkingen av Scansonic MB5 B tar jeg meg i å bli begeistret. De slanke høyttalerne er glatte og lekre i sin hvite silkematte finish, med delikate detaljer i svart karbon både på toppen og nederst på frontplaten. Designen er umiskjennelig Scansonic, med sine avrundede former og den karakteristiske bånddiskanten.
Dette er en ny versjon av MB5, og bak disse høyttalerne står det samme teamet som også lager de eksklusive Raidho-høyttalerne. Samme tekniske prinsipper, men med mer fornuftige materialkostnader. Men ikke misforstå – dette er fortsatt påkostede høyttalere.
Avansert konstruksjon
Scansonic MB5 B er et par slanke gulvhøyttalere med en prislapp på nesten 90 000 kroner. Hvis du da ikke velger valnøtt finish, som setter deg tilbake 107 000 kroner.
Det er mye penger, men likevel nesten ingenting i forhold til en tilsvarende fra Raidho. For øyeblikket finnes det faktisk ingen modell der som kan direkte sammenlignes. Men den modellen som ligner mest når vi ser på bestykningen er den utgåtte C3.2, til 34 000 euro. Over 400 000 norske kroner der, altså. Av de du kan kjøpe i dag, koster den minste gulvhøyttaleren X2.6 over 260 000 kroner. En kompakt 2,5-veis sak, som jeg håper å få testet snart.
MB5 B kan sees på som en linjekilde i miniatyr, med sine symmetrisk plasserte elementer. To 5,25-tommers mellomtone/bass-elementer flankerer bånddiskanten i midten, mens to dedikerte basselementer er plassert under disse igjen. Dette gir mange av fordelene med en linjekilde som storebror MB6 B – som jevn spredning og god faserespons – men i et mer kompakt format.
Også bånddiskanten med bølgeleder er hentet fra Raidho-universet. Membranen består av en sandwich-konstruksjon i kapton og aluminium, til sammen bare 20 mikrometer tykk, og med en vekt på 0,03 gram. Dette er rundt 50 ganger lettere enn konvensjonelle dome-diskanter, noe som lover godt for oppløsning og renhet i diskanten.
Der hvor Raidho bruker ekstremt kostbare keramikkmembraner og talespoler i titan, har Scansonic valgt mer fornuftige, men fortsatt høykvalitets materialer. Membranene er av vevd karbon for høy stivhet og lav masse, mens talespolene er i aluminium. Dette gir vesentlig mindre påvirkning av induktans enn konvensjonelle talespoler i kobber, som betyr at elementene kan bevege seg friere og raskere. Resultatet er høyttalerelementer som responderer kjapt og presist på musikksignalet, bare med marginalt høyere forvrengning enn sine langt dyrere slektninger.
Kabinettet er buet og avstivet med karbon, og står på solide føtter med justerbare pigger. En svak bakoverhelning skal gi best mulig fasegjengivelse ved lytting. Viktig for både stereoperspektiv og rytme. Bak finner vi et bassrefleksrør og et enkelt par med solide høyttalerterminaler.
Lett å plassere
Der tidligere Scansonic-modeller gjerne har vært smått krevende å plassere i rommet, viser MB5 B seg mer fleksible høyttalere. De liker seg fortsatt best et stykke ut fra bakveggen, men kan også plasseres nærmere uten at bassen blir for dominant. I vårt testrom på 30 kvadrat fungerte de faktisk overraskende bra bare 60-70 centimeter fra veggen.
Lettdrevne er de også. Med en følsomhet på 90 dB trenger de ikke mye watt for å våkne til liv. I testrommet spiller Hegel H590 perfekt på lag med deres enorme stereoperspektiv og dynamiske egenskaper. Men også andre forsterkere vil fungere utmerket. Denon PMA-3000NE har en varm og frodig lyd som bygger oppunder det enorme lydbildet. En kjapp Naim-forsterker vil på sin side fremheve deres taktfaste og rytmiske egenskaper. Rotel Michi X3 S2 vil tilføre en hel del med sin store autoritet og kraft, mens du også kan komme langt med en mer budsjettvennlig integrert forsterker som Marantz Model 40n.
Men det er når de får mye forsterkerkrutt at det virkelig livner opp i underholdningsavdelingen.
Imponerende dynamikk
Susanne Sundførs versjon av “Deilig er jorden” fremkaller både gåsehud og en våt øyekrok. Den mektige kontrabassen til Ole Morten Vågan låter så mektig og stort at det nesten er så man må klype seg i armen. Det som låter som et ekte og ruvende stort kirkeorgel, men som jeg ut ifra tilgjengelig informasjon tolker til å være samplet, er så utenomjordisk grandiost, at det nesten ikke er til å tro.
Likeledes, det samplede stryket med celloer og fioliner, klinger med en varme og krisphet som røsker godt i sjela. Alt låter så ekte og autentisk, som om det skulle vært spilt inn i selveste Notre-Dame, og med Sundførs stemme som står så nydelig frem i lydbildet, at jeg skulle ønske hun selv kunne høre det jeg hører i rommet akkurat nå.
Rap og elektronisk musikk demonstrerer også hvor dynamiske og rytmiske disse høyttalerne er. Bassen oppleves som både dyp og kontant, mens vokaler og detaljer kommer tydelig frem uten å bli påtrengende eller skarpe. Der mange hi-fi-produsenter fristes til å trekke ned mellomtonen for å få frem mer “luft”, har Scansonic funnet en fin balanse. Ja, øvre mellomtone er litt tilbaketrukket, men ikke slik at jeg synes presensområdet lider. Stemmer kommer fortsatt meget godt frem. Samtidig er det god fylde både i nedre og midtre mellomtone.
MB5 B har en naturlig og engasjerende musikkgjengivelse, som aldri blir slitsom å høre på. Stereobildet er enormt, med presis plassering av instrumenter og vokal. Og takket være den lette bånddiskanten er det masse luft og detaljer i toppen, uten at det blir skarpt eller påtrengende.
Scansonic MB5 B mot konkurrentene
MB5 B har flere sterke konkurrenter i sin prisklasse. I skrivende stund har jeg de fabelaktige Dali Rubicore 8 ferskt i minnet. Dali-høyttalerne er fysisk større, og de har også en herlig og taktfast bass og veloppløst lyd. De går derimot ikke fullt så dypt i bassen som Scansonic. For å være litt streng har de også en tynnere mellomtone, og en smått hissigere diskant. De er nok dermed mer kresne på innspillingskvalitet; med skarpe innspillinger kan de bli litt plagsomme å høre på.
Scansonic MB5 B fremstår rett og slett som en enda mer komplett høyttaler. Med en egen evne til å gjøre all musikk engasjerende, nærmest uavhengig av innspillingskvalitet. Og den dynamiske kontrollen er i særklasse.
Diskanten i Scansonic MB5 B låter ikke så ultradetaljert som med for eksempel de dyrere Audiovector R3 Arreté, men er samtidig mer fjærlett enn de rimeligere R3 Signature. Slektskapen til Raidho er lett å høre, selv om de aller minste og mest flyktige detaljene fra Raidho-søsknene må gis tapt.
Konklusjon
Scansonic MB5 B er en imponerende høyttaler som virkelig leverer på sitt Raidho-DNA. Her får du mye av magien fra de ultra-eksklusive høyttalerne, men til en mer fornuftig pris. Dynamikken er fantastisk, stereobildet er enormt, og de er både lettdrevne og fleksible på plassering.
Ja, de koster fortsatt en god slump penger, men sammenlignet med hva du må ut med for tilsvarende kvalitet fra konkurrentene, fremstår de som et godt kjøp. Dette er høyttalere som virkelig får frem det beste i musikken – nærmest uansett sjanger.
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser