Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Samsung Multiroom

Samsung utfordrer Sonos

En kjempeenkel måte å få musikk i alle rom – men ikke like fleksibelt.

Skrevet av / 10.09.14 - 12:21
Samsung Multiroom
Jonas Ekelund

Når stadig flere bruker smartmobiler og nettbrett til musikk er det upraktisk med høyttalere eller musikkanlegg i et spesielt rom. Man vil jo lytte på musikken i det rommet man oppholder seg. Eller i flere rom samtidig om man er flere hjemme. Det er derfor ikke rart at produsenter som Sonos har fått så stor interesse for sitt multiromsystem, og at konkurrenter som Denon og Harman er på gang med lignende systemer. Selv Samsung har jobbet i det skjulte med sin variant som man helt enkelt kaller Samsung Multiroom.

For øyeblikket finnes det to høyttalere å velge mellom, den større M7 og den litt mindre M5. Begge har en meget ren design som gjør at de ikke forstyrrer stilen i hjemmet. Fronten dekkes av et metallgitter og toppen er i glanset plast. Der sitter touchknapper for å velge kilde, en smidig volumkontroll og en mute-knapp. Vil man spille fra mobilen er det bare å legge den oppå, da det er NFC-støtte for enkel Bluetooth tilkobling.

På baksiden gjemmer det seg to knapper for manuell kobling til nettverket, en Ethernetkontakt hvis man ønsker å kjøre med nettverksledning samt på M7 en AUX-inngang slik at man kan koble til andre lydkilder. Plasseringen er meget fleksibel. De kan plasseres liggende eller stående i en hylle, eller veggmonteres. Takket være formen selv i et hjørne. Lyden justeres automatisk etter høyttalerens plassering.

Installasjon og bruk
Basen i systemet er en trådløs sender, Hub, som kobles med nettverksledning til internettruter. Den setter opp et privat trådløst nettverk som gjør at musikkavspillingen ikke forstyrres av andre apparater i nettverket. Høyttalerne kobles til den og installasjonen kunne ikke være enklere. Det er bare å sette i strømledningen til høyttalerne så finner de selv huben og bekrefter med en tone og en statuslampe at alt er ok.

Med høyttalerne installert benytter man Samsung Wireless Audio-appen for Android eller iOS for å spille musikk og gjøre innstillinger. Høyttalerne kan navngis, for eksempel etter hvilket rom de står i og grupperes. Dels kan man lage en enkel gruppe som spiller samme musikk i flere rom, dels kan man skape surroundsystem eller stereo-koble to høyttalere for å få et musikkanlegg. Fra appen styres også programvareoppdateringer av både hub og høyttalere med et enkelt knappetrykk.

Men høyttalerne må ikke ses på som en separat lydløsning. For virkelig å komme til sin fulle rett må de kombineres med en tilgjengelig hjemmekino. Da kan man for eksempel pare dem med TV-en for å få bedre lyd, eller en soundbar for å få bedre surroundlyd. Det krever imidlertid at man har kompatible Samsung-produkter. Per dato gjelder det 2014-modellene av Blu-ray i H-serien, Soundbar i H7-serien, hjemmekinosystem i H7-serien og Smart TV i H-serien.

Fra appen kan man spille musikk som ligger lagret på mobilen eller på en DLNA-kompatibel nettverksdisk eller server. Det er ikke vanskeligere enn enten å trykke på høyttaleren og så velge låt, eller å trykke på en låt og så velge høyttalere. Man kan også lage spillelister. Appen har også direkte adgang til internettradiostasjoner fra Tunein. Dessuten finnes tjenester som Rdio, Napster, 8tracks, Deezer og Spotify. Da høyttalerne støtter Spotify Connect kan man velge den høyttaleren man ønsker direkte fra Spotify-appen.

Per i dag er dessverre appen det svake leddet i systemet. Dels hadde vi ønsket flere musikktjenester, som for eksempel Wimp og Google Play, dels flere kilder for å spille musikken i nettverket, som for eksempel en iTunes-server. Dessuten burde appen ha vært litt enklere å bruke slik at man slipper å klikke så mye rundt når man vil utføre en handling. Men fremfor alt er den i skrivende stund ustabil. Den krever ofte mange trykk og iblant krasjer den helt.

Lydkvaliteten
Høyttalerne har skikkelige elementer som klarer en mengde lydformater og hyggelig nok også tapsfri FLAC i 44,1 kHz i 16 bits. De har altså ambisjoner og alle muligheter for å låte bra. Men om man vil sitte tilbakelent der hjemme og nyte sine favorittstykker blir man raskt skuffet. Dette er ingen hi-fi på noen som helst måte. De låter ubalansert og bassen er for dominerende selv om man drar ned på den i EQ-innstillingene. Spesielt den mindre M5 låter i tillegg litt hvass om man presser den.

Men om man i første hånd hadde tenkt seg å benytte et multiromsystem når man har fest for å kunne dra på partymusikken i alle rom, er Samsung system aldeles utmerket. Det finnes skikkelig med resurser og man kan dra på så naboene får noe å klage på. Og takket være den dype bassen blir det definitivt en god feststemning.

Konklusjon
Har man en hjemmekino med de siste Samsung-dingsene og vil legge til flere høyttalere er det ingen tvil om at det er Multiroom man skal ha. De er lettplasserte og det finnes mange muligheter for grupperinger. Om ikke er Sonos et bedre valg i dag, da det både låter bedre, er billigere og har flere muligheter. Men om Samsung henger i og fortsetter med å bygge ut systemet samt legger til flere tjenester så kanskje vi får anledning til å endre på det.

Lyd & Bilde mener

Meget enkel installasjon og stor fleksibilitet ved plassering av høyttalerne. Kan integreres med Samsung hjemmekino. Enkelte høyttalere kan benyttes uten hub. Støtter ikke så mange musikkilder ennå. Færre høyttalertyper enn Sonos. Appen er vanskelig og ustabil. Lyden duger ikke for seriøs musikklytting.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Vil du lese hele artikkelen?

Med LB+ Total får du tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home.

Allerede abonnent? Logg inn her

  • Prøv LB+ i 30 dager
    Kun 49,-

    Fornyes etter 30 dager, ingen bindingstid.

  • LB+ Total års abonnement
    Kun 137.50 mnd

    Du sparer 288 ,-

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Vi trodde de var dyrere

De låter like godt som de ser ut

Trådløs retrohøyttaler

Sier ikke noe forstyrrende

Bærbart retro-blinkskudd

Topplyd på budsjett

Spilledåsen

Lyd & Bilde
Scroll to Top