TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung HW-S810B / HW-S811B

Slank lydplanke med fet lyd

Samsung Ultra Slim Soundbar må være den tynneste lydplanken vi har sett, men lyden er overraskende stor! HW-S810B kan også noen triks som gjør den ekstra plasseringsvennlig.

Av / 05.08.22 - 09:00
Samsung HW-S810B / HW-S811B

Lyd & Bilde mener

  • Samsung HW-S810B er en superslank lydplanke med klar og overbevisende lyd. Den trådløse subwooferen sørger for utmerket, fyldig bass.
  • En slank lydplanke har sine begrensninger når det kommer til lydstyrke. For deg som liker å spille virkelig høyt, finnes det naturligvis mer hardkokte alternativer.

Det er velkjent at lydplanker kan gi en solid oppgradering av TV-lyden. Likevel kvier noen seg for å putte en stor og klumpete høyttaler sammen med TV-skjermen – spesielt når den skal henge pent på veggen.

Løsningen kan være en design-lydplanke med kompakte mål og stuevennlig utseende, men disse kan ofte være mangelfulle. Både på funksjonalitet, og ikke minst lydkvalitet. Men dette har Samsung åpenbart ønsket å endre med HW-S810B!

Den nye lydplanken har fått en sylslank design for å matche populære TV-skjermer som The Frame. Samtidig kan den skilte med støtte for moderne lydformater som Dolby Atmos og DTS:X. I tillegg ble vi imponert over lydgjengivelsen når vi utfordret den med flere krevende testspor…

HW S810B 002 Set R Perspective Black
Samsung HW-S810B er laget spesielt for å matche The Frame og andre designorienterte TV-modeller. (Foto: Samsung)

Samsung HW-S810B: Design

Samsung-planken leveres i både svart (HW-S810B) og hvitt (HW-S811B), og kallenavnet Ultra Slim Soundbar virker ganske treffende. Med sine 116 x 4 x 4 cm er den like bred som en Sonos Arc, men vesentlig tynnere.

Den slanke fasongen gir lydplanken et visuelt tiltalende utseende, tillegg til at den får lettere plass under TV-skjermen. Enten du foretrekker å sette den på et bord eller henge den på veggen, vil HW-S810B stikke seg svært lite ut. Veggfeste er forresten inkludert, og vi tipper mange vil benytte seg av denne muligheten.

Annonse

En annen ting som – gledelig nok – følger med i esken, er den trådløse subwooferen. Den kommer i svart eller hvitt for å matche lydplanken, og med sine 24 x 24 x 24 er den ganske knøttliten, den også. Men samtidig helt nødvendig for at man skal få nevneverdig bass ut av systemet.

Obs! I tillegg til to ulike farger, ryktes det også Samsung S810B skal kunne leveres med deksler (skins) i ulike farger for å matche The Frame enda bedre. Disse kjenner vi ikke detaljene rundt i skrivende stund, men oppdaterer når vi vet mer!

Samsung HW S810B Netflix The Gray Man Samsung HW S810B ultra slim soundbar Samsung HW S810B subwoofer
<
>
Den trådløse subwooferen følger med i esken, og bruker et aktivt og et passivt basselement for skape liv og røre i lydeffektene. (Foto: Audun Hage)

Fem lydkanaler – inkludert Dolby Atmos

Samsung S810B er utstyrt med 8 bittesmå høyttalerelementer, hvorav 2 peker opp mot taket. Lydplanken har en såkalt 3.1.2 konfigurasjon, som betyr at den har egne dedikerte høyttalerelementer for både høyre, venstre og senterkanal.

De to ekstra høyttalere på toppen bidrar med lyd som reflekteres via taket, og skal gi ekstra høydeperspektiv til Dolby Atmos lydspor. Dette er noe du også finner på Sonos Arc, mens mindre modeller som Beam må klare seg med ”virtuelle” høydekanaler.

Med små høyttalerelementer som dette er lydplanken avhengig av en subwoofer for å kunne gi brukbar bassrespons. Samsungs subwoofer er utstyrt med to basselementer, der en aktiv enhet dytter et passivt slaveelement.

Du lurer kanskje på om det går an å supplere HW-S810B med ekstra bakhøyttalere for full 5.1 surround, og det kan du – ved hjelp av de trådløse bakhøyttalerne SWA-9100S. Disse har imidlertid en mer klumpete formfaktor enn S810B, og leveres så langt vi vet bare i svart.

STV D44285 H 2 STV D44285 H
<
>
Samsung HW-S810B (svart)

Støtter trådløs TV-lyd

Samsung-planken er enkel å sette opp via deres egen Smarthings-app. Avhengig av hvilken TV-modell du har, kan du velge å koble den til skjermen via den medfølgende HDMI-kabelen, eller via Bluetooth. Alternativt, dersom du en Samsung-TV av nyere dato, kan du dra nytte av en tredje mulighet: Trådløs lyd over Wi-Fi!

Sistnevnte er ekstra kjekk, da det gir tilstrekkelig båndbredde for å overføre Dolby Atmos lydsignaler trådløst. Noe som igjen betyr at du kan droppe HDMI-kabelen, og likevel få full uttelling på surroundlyden.

Merk: for å overføre Atmos lydsignaler trådløst, benytter Samsung seg av den komprimerte Dolby Digital+ standarden. Det samme er tilfelle for HDMI-tilkoblingen, som er av typen HDMI ARC, ikke den nyere eARC-typen.

Mindre kabelkluss er selvfølgelig en stor fordel, spesielt hvis du skal pare lydplanken med en elegant TV som The Frame eller en syltynn OLED-skjerm. Det eneste aberet med Wi-Fi finessen, er at det også krever en Samsung 2022-modell TV for å fungere. Vi testet ved å pare lydplanken med en The Frame QE55LS03B samt en QE65S95B OLED, og det fungerte knirkefritt, uten noen synk-problemer mellom bilde og lyd. Da kunne vi også dra fordel av lydfinessen Q Symphony, som anvender TV-ens innebygde høyttalere i kombinasjon med lydplankens egne.

Samsung HW S810B sound over Wi Fi Samsung HW S810B HDMI ARC cable
<
>
Samsung HW-S810B støtter trådløs lydoverføring via Wi-Fi, men det krever at du også har en 2022-modell TV fra Samsung. (Foto: Audun Hage)

Lett å betjene

Lydplanken kommer med egen fjernkontroll, pluss betjeningsknapper på toppen av høyttaleren. Men den kan også fjernstyres med TV-ens fjernkontroll (via HDMI CEC).
Den har ingen skjerm, men bruker i stedet små fargelysdioder til å oppgi status. I tillegg får du høre en stemme ved valg av inngang, lydmodus og lignende.

Du kan også styre HW-S810B via Samsungs SmartThings-appen på mobil. Da får du tilgang til flere musikktjenester over Wi-Fi. Lydplanken støtter for øvrig både Airplay II, Spotify Connect og Chromecast Audio, så det finnes rikelig med avspillingsmuligheter her.

Samsung HW S810B remote
Fjernkontrollen er liten og nett, og kan lades via USB-C. Den har også en egen volumknapp for subwooferen. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Sett i forhold til andre kompakte lydplanker der ute, har Samsung valgt en litt spesiell utforming på HW-S810B. Hvorfor så tynn og bred? Dette skyldes nok først og fremst lyden de har ønsket å oppnå. Ved å beholde bredden – omtrent lik en 55” TV – sikres det god separasjon mellom høyttalerkanalene, i stedet for å klemme dem sammen i en bunt.

Resultatet kan man også høre: HW-S810 tegner opp et stort og overbevisende lydbilde, som strekker seg bra ut i både høyde og bredde. Måten lydbildet utfolder seg på, minner helt klart om en ”fullsize” lydplanke. Ganske imponerende!

Samsung-planken utmerker seg også med en god stemmegjengivelse: På Netflix-nykommeren The Gray Man kan vi lett høre at dialogen mellom Ryan Gosling og Billy Bob Thornton sitter som de skal, med sterk og klar diksjon.

Her er samtidig en god følelse av romklang fra omgivelsene. Vi kan lett høre de små detaljene i lydmiksen, samtidig som filmmusikken får rikelig med plass i lydbildet. Du får med deg informasjon her, som lett går tapt på mange andre lydplanker.

HW-S810B er ikke redd for litt action heller: Når Gosling skal eliminere en rekke kjeltringer(i rollen som CIA-agenten Sierra Six), kvitterer lydplanken med ordentlig trykk i lydeffektene, og rikelig med sprut i surroundkanalene. Her får også subwooferen litt å jobbe med, men den leverer saftig og fyldig bass, samtidig som den henger bra sammen med det øvrige lydbildet.

Les også Gosling vs. Evans! Russo-brødrene leverer sitt svar på heseblesende spionfilm, men glemmer det menneskelige aspekt.

Brukbar til musikk

Vi måtte selvfølgelig sjekke ut HW-S810B med musikk også, og den slår bra fra seg her også. Med Metallicas seneste livekonsert på YouTube blir vi servert et stort og saftig lydbilde med ordentlig sprut i gitarriffene, samtidig er det taktfast rytme fra bass og trommer. Lett å like!

Vi merker oss samtidig et punkt ved subwooferen: På grunn av lydplankens bittesmå høyttalere, er det tydelig at Samsung har valgt en ganske høy delefrekvens i bassen(det punktet hvor subwooferen tar over). Noe som igjen kan gjøre basslydene lettere å lokalisere. Vi fikk best sammenheng i lydbildet ved å plassere subwooferen nært inntil TV-en og lydplanken, fremfor å gjemme den i et hjørne.

Bra, men ikke ubegrenset lydtrykk

Når lydgjengivelsen er såpass overbevisende, er det naturligvis fristende å skru opp volumet enda mer! Her kan vi høre at Samsung-lydplanken møter ”veggen” litt tidligere enn de virkelig store lydplankene der ute. Selv om lydstyrken er saftig nok, går det litt på bekostning av lydkvaliteten etter hvert. Stemmegjengivelsen blir litt grøtete, og lydeffektene kan bli litt masete.

Likevel: Hvis du er på godfot med naboene og liker å spille ordentlig høyt regelmessig med både film, gaming og musikk på menyen, kan det være lurt å overveie en større lydplanke. For eksempel Samsung HW-Q810B, som ligger i samme prisklasse som denne slanke varianten.

Konklusjon

Samsungs Ultra Slim Soundbar er ikke nødvendigvis den råeste lydplanken vi har testet når det kommer til lydtrykk, bass eller surroundeffekter, men sett i forhold til det slanke utseendet, synes vi HW-S810B gjør en utmerket jobb.

Lydplanken tegner opp et stort og bredt lydbilde med klar og distinkt stemmegjengivelse, mens den kompakte subwooferen bidrar med fyldig bass til musikk og lydeffekter – så lenge du ikke blir fristet til å spille altfor høyt. Det er først og fremst lydstyrken som avslører at vi ikke har med en ordentlig stor og kraftig lydplanke å gjøre.

De som søker den ultimate lydplanken til hjemmekino og Dolby Atmos, er nok tjent med å velge noe større. Men til en slank og diskré TV-installasjon (for eksempel med en Frame på veggen) passer S810B midt i blinken!

Karakter
Samsung HW-S810B / HW-S811B
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Kulerund høyttaler i reiseformat