TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung HW-Q995D

Fortsatt kongen på TV-benken

Når du vil ha ren og kraftfull kinolyd for pengene, er Samsungs beste lydplanke HW-Q995D et sikkert kjøp.

Av / 10.10.24 - 10:00
Samsung HW-Q995D

Lyd & Bilde mener

  • Samsung HW-Q995D tegner et stort, kraftfullt og presist lydbilde med imponerende surroundeffekt, klare og sterke dialoger, pluss en veldefinert og kraftfull bass.
  • Samsung-planken er nokså lik forgjengeren fra 2023, og prisen har gjort et lite hopp. Mye vil ha mer, og noen vil kanskje ønske seg enda mer basstrykk.

Samsung har hatt stor suksess med sine lydplanker de siste årene, og kniver kontinuerlig med Sonos og JBL om å ha de største markedsandelene i planke-bransjen. Det er nok dels fordi mange Samsung TV-kjøpere velger en lydplanke av samme merke – men også fordi produsenten har spandert litt tid og krefter for å få ting til å låte riktig.Helt siden Samsung etablerte sin egen «Audio lab» i California, har ting begynt å låte veldig overbevisende i våre ører, og ofte uten at prisen er overveldende høy.

Blant virvaret av modeller er det faktisk toppmodellen i Q900-serien som har vært blant de mest etterspurte i Samsung-manesjen. Nå er den oppdaterte 2024-modellen HW-Q995D i salg, og mange lurer nok på hvordan denne står seg mot forgjengeren og testvinneren HW-Q995C fra 2023!

Samsung HW-Q995D 1
Samsung HW-Q995D leveres med trådløs subwoofer og surroundhøyttalere – totalt 11.1.4 kanaler. (Foto: Samsung)

Samsung HW-Q995D (2024) vs. HW-Q995C (2023): Dette er nytt

Svaret er ganske enkelt at det er flere likheter enn forskjeller. Den nye 2024-modellen bruker nøyaktig samme utvendige design og høyttalerkonfigurasjon som forgjengeren. Det vil si 11.1.4 kanaler, med samme type trådløse subwoofer og surroundhøyttalere inkludert i esken.

Også innvendig er det meste likt. HW-Q995D har imidlertid fått to stykk HDMI 2.1-innganger, som gjør at den nå støtter gjennomføring av 4K/120Hz videosignaler (forgjengeren var begrenset til 4K/60Hz). Det åpner for at du kan koble avanserte videokilder til lydplanken, hente ut lyden og sende videosignalene videre uten begrensninger.

Blant annet nytt er muligheten til å spille musikk i alle kanaler (Sound Grouping), eller bare gjennom bakhøyttalerne når du vil lytte diskré for deg selv (Private Rear Sound). Ellers er det ingen store hardware- eller software-forskjeller å snakke om.

Annonse

Apropos «hard vare»: Med sine 123 centimeter er dette fortsatt en svær lydplanke som er laget for å matche de størst TV-skjermene. Utseendemessig er den kanskje ikke blant de mest tiltalende – men vil du ha en slank diskré design-lydplanke finnes det jo andre alternativer, fra både Samsung og andre leverandører.

Samsung HW-Q995D 2
Utvendig preges Samsung-planken av skarpe vinkler og perforerte metallgitter, og en liten tegnrute med status og informasjon. (Foto: Samsung)
Les også Fortsatt best der det gjelder Når det kommer til å levere engasjerende filmlyd, er Samsungs toppmodell HW-Q995C rett verktøy til jobben.

Brukervennlighet og finesser

En påkostet lydplanke som dette har selvfølgelig innebygd Wi-Fi, og HW-Q995D har i tillegg en egen «SmartThings Hub», som gjør at lydplanken kan snakke med ulike enheter i smarthjemmet ditt.

Derfor bør du laste ned appen Samsung SmartThings, som gir adgang til flere avanserte innstillinger og funksjoner. Oppsettet skjer raskt, og lydplanken kobler seg kjapt til de ekstra høyttalerne i rommet.

Er du blant dem som skyr HDMI-kabler som pesten, har du også mulighet til å sende TV-lyden trådløst til lydplanken over Wi-Fi. Men da må det være en Samsung-skjerm av nyere dato. Wi-Fi overføringen bruker imidlertid den mer komprimerte Dolby Digital+ standarden, så for best lyd anbefaler vi fortsatt å benytte HDMI eARC-kontakten.

Ellers støtter Samsung-planken som vanlig både Airplay 2, Chromecast og Spotify Connect i tillegg til Bluetooth, så det finnes rikelig med trådløse tilkoblingsmuligheter, også for musikk.

Masse lydinnstillinger

Samsung-planken har flere nyttige lydmoduser, deriblant en «stemmeforbedring» som fungerer bra på eldre og uklare opptak, i tillegg til en nattmodus som demper dynamikken. Q995D-modellen har også fått en ny funksjon (Private Rear Sound) hvor den bare benytter bakhøyttalerne, som kan være kjekk når du ikke vil forstyrre andre i rommet.

I noen tilfeller kan det også hende man synes lyden er for fremadlent og ivrig, eller tilbakeholden. I slike tilfeller kan det være greit å kunne gå inn i equalizeren og finjustere litt. Romkorreksjon er også mulig, ved å slå på funksjonen «Spacefit Sound». Da bruker lydplanken den innebygde mikrofonen til å «lytte» og tilpasse seg omgivelsene. Men det litt finurlige er at mikrofonen da må være på hele tiden – det måtte da være enklere å gjøre en konkret måling, tenker vi.

Samsung HW-Q995D 3

Lydkvalitet film

Finesser er jo kjekt å ha, men til syvende og sist er det jo de lydmessige prestasjonene på kinorommet som teller: Her har Q995-modellen vært ekstra populær, siden den er blant modellene som kan tilby mest kraft og flest høyttalerkanaler i prisklassen.

Det kan selvsagt ikke måle seg med lydopplevelsen en fullblods surroundforsterker og store, separate høyttalere kan gi – men er nok noe av det nærmeste vi kommer, uten at prisen løper løpsk. Vi prøvde for anledningen med en 98 tommer DU9005, og fant at lydplanken ga et lydbilde som matchet bra til den store skjermen.

Det første vi legger merke til er at Samsung-planken treffer blink med stemmegjengivelsen. Dialogene fra TV-underholdningen treffer sterkt og klart, og trekker lytterne umiddelbart med i handlingen. Her er det god trøkk og klarhet i alt som foregår, og med god «leppesynk» til individene som snakker.

Gjengivelsen av stemmer er definitivt bedre enn Sonos Arc, som vi opplever som noe slank i dette området. Dog kanskje ikke fullt så raffinert og finoppløst som den dyrere Sony Bravia Theatre Bar 9 (men der koster lydplanken alene like mye som hele Samsung-pakka).

En annen fordel ved Samsung er de medfølgende surroundhøyttalerne, som bidrar til å skape en imponerende romfølelse. Vi blir kapslet inn i en troverdig «lydboble» av effekter som svirrer rundt oss, og vi får den riktige fornemmelsen som lydteknikerne har ønsket å gi, når ting skal flytte på seg. Dette er spesielt tydelig på gode Dolby Atmos-mikser som for eksempel Drive to Survive, Dune I og II eller Top Gun-filmene for eksempel.

Underholdningen trenger ikke være begrenset til de nyeste titlene: Samsung har laget en kul surround-modus som oppskalerer eldre 5.1 innhold til å bruke alle de tilgjengelige kanalene i systemet.

Det er spesielt merkbart i bakhøyttalerne, og ga en riktig tøff effekt på eldre 5.1 innspillinger som for eksempel Krigens Brorskap (Band of Brothers). Og selv om det ikke alltid er i henhold til regissørens intensjoner, låter det definitivt engasjerende med kuler som hagler og eksplosjoner som gjaller fra alle retninger.

Samsung-systemet har også nok krefter når det gjelder. HW-Q995D kan spille overbevisende høyt, klokkerent og med imponerende dynamikk. Den takler de mest krevende actionscenene uten å gå tom for krutt. (Det vil si, på de mest øredøvende lydtrykkene, kan vi noen ganger høre at subwooferen får litt pusteproblemer, hakket før resten av høyttalerne begynner å vrenge).

Les også Fyrverkeri i hjemmekinoen Sonys hittil beste lydplanke har musklene som kreves for å gi en solid filmlyd-opplevelse.

Lydkvalitet musikk

Stadig flere benytter TV-høyttalerne til musikk, derfor blir det stadig viktigere at lydplankene også fungerer greit i denne disiplinen. Samsung HW-Q995D drar (litt overraskende) nytte av de ekstra bakhøyttalerne her også. Når vi spiller av musikk i standard lyttemodus, kjører lyden bare ut via lydplanken i front, og det låter ærlig talt ganske smalt og innestengt.

Når vi derimot bytter til surround-modus, bidrar bakhøyttalerne til et vesentlig større og bredere lydbilde, med adskillig bedre stereoeffekt. Nok en gang er det langt fra hi-fi korrekt, og bassen er ikke like stram som man kunne ønske, men i det minste ganske underholdende. Takket være de mange aktive høyttalerelementene går det an å fylle rommet med et ganske saftig lydtrykk. Så her kan du oppnå rikelig med desibel til hjemmefesten.

Samsung HW-Q995D 4

Solid bass, men mye vil ha mer

Enda så god denne pakka er, klarer man alltids finne noe forbedringspotensiale. Og når resten av lyden er såpass potent, går det selvsagt an å ønske seg enda mer bass.

For all del: Den medfølgende Samsung-subwooferen er slett ikke verst, og lager bra trykk i forhold til størrelsen. Hvis man jobber litt med plasseringen er det fullt mulig å få ganske stram, dyp og hardtslående bass. Du skal være ganske bassgæren for å behøve noe mer. Men det finnes noen løsninger der ute som kan tilby enda «villere» subwoofere.

Noen dyrere konkurrenter (deriblant Sennheiser, Sonos, Klipsch, Nakamichi, m.fl.)  tilbyr oss å kjøpe og legge til en ekstra subwoofer i systemet, for å jevne ut bassgjengivelsen og gjengi enda mer dypbass i store og utfordrende rom. Det ville ikke skade om også Samsung gjorde dette mulig på sin toppmodell. Kanskje en mulighet for neste generasjon?

Les også Spinnvill lydplanke fra Nakamichi Med opptil 5000 watt og fire 12 tommers subwoofere kan denne lydplanken vekke selveste Dragen.
Les også Ny lydplanke-versting fra Klipsch Lover å sette "en ny standard innen lydplanker" med avansert romkorreksjon.

Konklusjon

Samsungs beste lydplanke HW-Q995 har vært en av våre favoritt-lydplanker gjennom generasjoner, og 2024-modellen med etternavnet «D» fornekter seg ikke: Med totalt 11.1.4 kanaler, Dolby Atmos, medfølgende surroundhøyttalere og trådløs subwoofer, er denne Samsung-pakka kapabel til å blåse ordentlig liv i hjemmekino-lyden.

Lydmessig sett er denne utgaven veldig lik forgjengeren, med et stort, kraftfullt og overbevisende lydbilde som bygger oppunder handlingen og skaper den rette kinofølelsen. Med surroundhøyttalere og subwoofer inkludert i esken får du her et komplett og kapabelt oppsett til veldig konkurransedyktig pris.

Det finnes kanskje enda råere konkurrenter der ute, men de koster garantert vesentlig mer penger! Derfor får også denne årgangen en sterk anbefaling – men hvis du klarer å finne 2023-modellen til en lavere pris, er også den et meget godt kjøp.

 

Karakter
Samsung HW-Q995D
High End
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Slanke dansker imponerer

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Lyd & Bilde