TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Samsung HW-Q76R

Klar og kraftfull lyd ovenfra

Vi har aldri hørt en lydplanke til denne prisen som kombinerer kraft og klarhet med en slik eleganse.

Av / 21.10.19 - 14:00
Samsung HW-Q76R

Lyd & Bilde mener

  • Meget velbalansert lydbilde, klokkeklare dialoger med ”hår på kassa”. Atmos-lyd funker bra.
  • Det finnes enda kraftigere lydplanker.

At Samsung kan dette med lydplanker, er det ikke lenger noen tvil om. De seneste årene har produsenten hatt en konsekvent lydkvalitet fra modell til modell, hvor slektskapen mellom de rimeligste og de dyreste lydplankene er åpenbar.

HW-Q76R tetter et hull i den forrige serien, hvor det ikke fantes noe produkt mellom N660 og N860, til respektive 6.000 og 12.000 kroner. I så måte har Samsung denne gangen gjort noe svært fornuftig, med Q76R til 8.000 kroner.

Lydplanken støtter alle de mest populære filmlydformatene, og i tillegg dekoder den både Dolby Atmos og DTS:X, som begge gir lyd fra oven i tillegg til rundt lytteren. For å hjelpe med dette sitter det to høyttalere på toppen av lydplanken, vinklet skrått opp mot taket for å bruke dette til å reflektere ovenfra-lyden ned på lytteren.

På musikksiden har lydplanken innebygd Spotify Connect-avspilling og dessuten Bluetooth. Tilkoblet nettverket kan du styre den med SmartThings-appen, som er Samsungs løsning på smarthjem.

Q76R kan bygges ut med bakhøyttalersettet Wireless Surround Kit, dersom du ønsker ekte surroundlyd.

Annonse
Samsung HW-Q76R 1
Foto: Samsung

Kraftig og klar lyd

Lydplanken tilfører filmen et stort og heftig lydbilde. Man får virkelig inntrykk av surroundlyd, spesielt på filmer med Atmos-lydspor. Som Ready Player One, hvor man får en virkelig stor lydatmosfære – eller audiosfære, om du vil.

Dialogene står klart frem, med både velartikulerte overtoner og en stor brystklang. Det låter aldri spisst eller skarpt, bare naturlig. Basshøyttaleren henger også godt med, og der hvor mange subwoofere låter veldig kunstig og svulstig når de står plassert i et hjørne, virker det som om Samsung har tunet sin for å fungere i hjørneplassering. For bassinstrumenter og -effekter låter både stramt og tøft. La gå, så justerer vi gjerne subwooferen ned et par hakk på musikk, men gjør det så blir det brillefint. Man får bare ikke fullt samme kraft som med storebrødrene.

Q76R låter kraftigere enn de fleste av sine likeprisede konkurrenter, og har i tillegg bedre sammenheng. Vi fikk også Dolby Atmos til å fungere med Netflix fra lydreturkanalen på både en Samsung- og Panasonic-TV, så det virker som om Samsung har rettet opp tidligere Atmos-plankers mangler der.

Et meget godt kjøp

Skal du ha en lydplanke til både film og musikk, som har kraft nok til å underholde på film og med klar nok lyd til å gi gode opplevelser på det aller meste av musikk (du kan til og med spille høyt på den), så trår du ikke feil med Samsung Q76R. Dette er den beste allround-lydplanken akkurat nå, hvis budsjettet ditt er 8.000 kroner.

Karakter
Samsung HW-Q76R
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

3 hendelser på “Samsung HW-Q76R”

  1. Kyrre Holm

    Skulle likt å se en sammenlikning mellom lydplanke og et par aktive høytalere. Tar jo ikke mye mer plass og ville tro man får bedre lyd for penga?

    1. Geir Gråbein Nordby

      Den sammenligningen gjorde jeg en gang. Husker ikke helt hvilken lydplanke (godt mulig det var en Samsung), det var mot Klipsch R-14PM og Argon Alto 5 Active. Rimelige høyttalere, begge under 5K kr for paret. Lydplanken var i samme prisklasse og hadde trådløs sub.

      Konklusjonen da var at de aktive høyttalerne låt best på musikk i stereo. Ja, mindre bass, men bedre og mer balansert bass. Og bedre oppløsning oppover i tonene. Men ikke så mye som jeg på forhånd hadde trodd.

      På TV og film hadde lydplanken fordelen av mer guffe i bassen, og dessuten at dialogene kom fra midten hvor de med høyttalerne ble mer smurt utover stereobredden. Man fikk rett og slett ikke det superdefinerte punktet helt i midten. Faktisk ble alle elementer i lydbildet bedre plassert med lydplanken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Slanke dansker imponerer

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Lyd & Bilde