Wand er samlingsnavnet for Riva Audios multiromssystem; Wireless Audio Network Design. Det består i dag av den større høyttaleren Festival, samt den mindre Arena, som også kan utstyres med batteri for å bli bærbar. Som tilbehør finnes også Riva Central, en trådløs forsterker, med inn- og utganger for å koble andre enheter til Wand multiromsystemet.
Kvalitet og tilkoblinger
Festival er en skikkelig storkar, faktisk enda litt større enn Sonos Play:5. Rundt front og sider har den en skikkelig høyttalergrill i metall. Toppdekselet er imidlertid av blank plast, med manøvreringsknapper og en blå lampe som gir et litt billig inntrykk. Det er synd, for på innsiden sitter et skikkelig trekabinett verdig en høyttaler i prisklassen. Den mindre Arena er marginalt større enn Sonos Play One, men har samme problem med utsiden som storebror.
På baksiden finner vi en Aux-inngang for eksterne lydkilder, samt en USB-port for å koble til USB-lagringsmedia. USB-porten kan også brukes til å lade mobiltelefonen. På Festival finnes også en optisk inngang for direkte digitaltilkobling. Med Riva Central øker man med en gang mulighetene for å koble inn flere musikkilder og koble til passende høyttalere. Det kan være alt fra platespiller og USB-minne, til passive høyttalere eller eksterne forsterkere.
Det er på den trådløse siden at Riva-systemet virkelig skinner sammenlignet med konkurrentene. Mange av disse krever at du må gå gjennom en egen app, eller begrenser deg til enkelte standarder. Riva Wand kan via Wifi bruke Google Cast fra både Android- og iOS-enheter, så vel som Airplay fra Apple-enheter. Alternativt kan bruke Spotify Connect, eller spille direkte til høyttalerne via Bluetooth. Veldig fleksibelt!
Installasjon og håndtering
Høyttalerne er lette å sette opp med Google Home-appen på en smartmobil eller nettbrett. Appen finner selv en påslått høyttaler som ikke er konfigurert. Etter å ha tildelt den et trådløst nettverk og navn, dukker den opp både i Home-appen og Rivas egne Wand-apper. Det er også fra Home-appen man kan gruppere høyttalerne, for eksempel partymodus når alle husets høyttalere skal kunne spille samme musikk samtidig.
Fra Riva-appen kan man skru på innstillingene for de enkelte høyttalerne, som å velge de fysiske inngangene om man ikke vil spille trådløst. Eller i Arenas tilfelle, stille den som høyre- eller venstrekanal for å skape et stereopar. Her kan man også trimme bass- og diskantnivå til egen smak. Unikt nok kan man også stille høyttalerne i “bortemodus” slik at de skaper et eget trådløst nettverk og man kan ta dem med seg, men likevel kunne spille via Wifi til dem.
Konkurrerende høyttalere er enten tradisjonelt fremoverrettede, som Sonos, noe som gjør at man kan stille dem i en bokhylle. Eller rundtstrålende, som Samsungs 360-høyttalere, som kan plasseres midt i rommet. Rivas høyttalere skyter lyden i tre retninger, eller fire om man regner med Festivals bakoverrettede passive basselement. Det gjør høyttalerne litt vanskelige å plassere da man må ha godt med plass i alle retninger. Det finnes heller ingen romkalibrering som tilpasser lyden til omgivelsene.
Vi savner egentlig en mellomstor modell i sortimentet. Alle vil kanskje ikke ha en stor og vanskelig plasserbar høyttaler eller en liten kjøkkenhøyttaler, men noe mer som en bokhyllehøyttaler. Man kan heller ikke se bort fra at konkurrenter som Sonos har enda flere valgmuligheter i sortimentet. Riva har imidlertid lansert en ny lydplanke (Theaterbar) og trådløs subwoofer som ventes i løpet av året.
Lydkvalitet
På innsiden av Festival finner man ikke mindre enn tre basselementer, tre diskantelementer og fire passive elementer. Det gir den ressurser nok til å fylle selv et stort rom med dundrende volum, uten å miste kontrollen. Paret med den kraftfulle og dyptgående bassen kan det imidlertid bli litt vel mye for naboene. Den rygger heller ikke for den bassknusende Limit to Your Love med James Blake. Vi hadde gjerne sett en EQ-kontroll, da det nesten kan bli vel mye bass.
Dermed ikke sagt at det bare handler og kraft og bass. Man kan meget godt sitte i godstolen og lytte på liveinnspillinger på lavere volum. Dette takket være det detaljerte og uttrykksfulle mellomregisteret. Man får til og med litt stereoperspektiv.
Riva Arena er betydelig mindre enn Festival, og kan ikke måle seg med storebrors volum- eller bassressurser. Den har sant nok en fyldigere bass enn mange andre i samme størrelse, men blir lett litt brummende i dypbassen. Diskanten låter også merkbart hvassere til sammenligning. Derimot har den et meget fint mellomregister der stemmer løftes frem fra miksen, og gjør at den passer for både sangstemmer og tale. Arena er med andre ord en bra kjøkkenhøyttaler, slik den er ment å være.
Konklusjon
Multiromshøyttalerne fra Riva er enkle i bruk, med rikelige tilkoblingsmuligheter. Du er ikke låst til bestemte apper, slik noen av konkurrentene krever. Den store Festival-høyttaleren har øredøvende lydstyrke og et utmerket mellomregister, mens lillebror Arena er en mer passende kjøkkenhøyttaler. De er imidlertid litt vanskelige å plassere for å få den beste lyden, og Riva har (foreløpig) ikke samme utvalg av høyttalere å komplettere med som Sonos.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser