Dagen startet med et besøk litt utenom det vanlige. En leverandør av strømprodukter hadde kommet for å demonstrere hva renere strøm kan gjøre med lyden. Selv om jeg vet at det hjelper, var jeg skeptisk til hvor mye det kunne ha å si. Denne gangen skulle det derimot vise seg å være mye enklere å skille «skitten» fra ren strøm med ørene. Mye av æren tilfalles høyttalerne. Raidho X2.6 vokste nemlig sånn med oppgaven, der de kvitterte med flere og flere detaljer for hvert steg opp på strømkomponentene. Det var nesten komisk, og på toppnivået var gåsehuden til å ta og føle på. Nå befinner vi oss i ultra high-end-klassen, og da teller hver detalj i hvert ledd i kjeden. Men at et så realistisk og stort lydbilde kunne trylles frem, det ante jeg ikke.
Der hvor danske Raidho aldri har laget billige høyttalere, så er de viden kjent for å levere varene tilbake i form av fantastisk lydkvalitet. Men der hvor de aller største og dyreste kreasjonene er langt utenfor budsjettet til «vanlige folk», har jeg stort sett konsentrert meg om å teste de rimeligere modellene. For de som har fulgt mine tester av X1t, X1.6 og X2t, fullfører jeg her kvartetten med den nye mellomstore gulvhøyttaleren X2.6. Den hittil største modellen i den nye X-serien.
X2.6 er, akkurat som X1.6 var i forhold til X1t, en større versjon av X2t. Men uten det eksklusive tantalum-belegget på basselementet. Det høres kanskje ut som et steg ned i kvalitet, men tenk på det som en annerledes prioritering – et større og dypere lydbilde til en rimeligere pris, sammenlignet med hva en større X2t ville kostet.

Unik teknologi
En høyttaler fra Raidho er aldri bare en høyttaler. Det er et resultat av en kompromissløs jakt på perfeksjon, helt ned til de minste detaljene.
Diskanten i X2.6 er den ikoniske planmagnetiske bånddiskanten som har gjort Raidho berømt, med en syltynn 11 mikrometer folie på bare 20 milligram. Dette gir en forbløffende hurtig og oppløst diskant med et «oppbrytningspunkt» som ligger skyhøyt over det hørbare området – helt oppe på 82 kHz! Alt for renest mulig lyd.
Bass og mellomtone gjengis av to 6,5-tommers keramiske basselementer. Mens de dyrere modellene har et ekstra belegg av tantalum for ytterligere stivhet, har X2.6 «bare» keramikk. Men ingen grunn til bekymring – keramikkmembranene er i seg selv ekstremt stive og lette, med en oppbrytningsfrekvens langt over delefrekvensen (12,5 kHz).
En annen Raidho-signatur er talespoler i titan. Titan er faktisk en dårligere elektrisk leder enn kobber og aluminium, noe som må kompenseres med et større tverrsnitt på spoleledningen. Men fordelen er at titan knapt påvirkes noe som helst av magnetisme, som betyr at spolen kan bevege seg helt fritt gjennom magnetfeltet. Resultatet? Bedre dynamikk og hurtighet.

Elegant konstruksjon
Kabinettet til X2.6 er 21 mm MDF, med en design som smalner av bakover – både for å redusere stående bølger inne i kabinettet og for å gi høyttaleren et elegant og slankt fotavtrykk. Driverne er montert på doble frontplater, direkte festet til solide aluminiumsplater som er limt til MDF-fronten.
I stedet for tradisjonelle pigger har X2.6 smarte føtter med integrert avkobling, som bruker keramiske kuler som ikke er synlige utenfra. Dette gir effektiv isolasjon fra gulvet uten å skade det. Bassrefleksporten på baksiden er også uvanlig – et spor delt inn i åtte celler, der hver kan plugges med skum for å finjustere bassresponsen.

Plassering og system
Som med andre Raidho-høyttalere er plassering viktig, men X2.6 er mindre kritisk enn tidligere generasjoner. I testrommet vårt på 30 kvadratmeter fungerte de optimalt med fronten ca. 1,5 meter fra bakveggen og rundt 120 cm fra sideveggene. Og vinklet noe innover, pekende på et punkt rundt tre meter bak sitteplass.
Flere forsterkere er brukt i testingen: Naim Uniti Nova PE, Hegel H590 og Musical Fidelity Nu-Vista 800.2, alle integrerte og fantastiske forsterkere på hver sin måte. Men så har jeg også Hegel P30A forforsterker og to H30A effektforsterkere for å virkelig skille klinten fra hveten. At de leverer 1100 watt per kanal er i seg selv ikke så interessant, men det er derimot den enorme roen og overskuddet i lydbildet!
Hegel Viking CD-spiller, Hegel D50 DAC og MacBook Pro M4 Max med Roon har også vært viktige brikker i dette spillet. Og ikke minst har et IsoTek V5 Sigmas strømfilter vist seg å være uvurderlig når det kommer til å få det maksimale ut av disse høyttalerne.
Forsterkerforskjeller
Lydbildet fra X2.6 er så rent og oppløst at det nesten er skummelt realistisk. Det er som om høyttalerne forsvinner og etterlater bare musikken svevende i rommet.
Høyttalerne fungerer som et høyoppløst vindu inn til elektronikkens egenskaper. Med Hegel H590 får man en ekstremt nøytral og kontrollert formidling med et stort, presist lydbilde. Naim Uniti Nova PE gir en mer umiddelbar nesten fysisk følbar energi, spesielt i mellomtonen. Musical Fidelity viser seg også fra sin beste side med ytterst kontant dynamikk og en flott oppløsning – den type nøytral og balansert lyd som en lydtekniker ville satt pris på. Det største hakesleppet kom likevel med det separate Hegel-systemet med P30A og de to H30A monoblokkene – her åpnet lydbildet seg ytterligere med et enda mer tredimensjonalt rom og et bunnløst dynamisk overskudd. Raidhos ekstreme oppløsning og mikrodynamikk betyr at hver forsterker får vise sin unike lydkarakter, og selv små endringer i signalkjeden blir umiddelbart hørbare. For den kresne lytteren som virkelig vil fremheve X2.6 sitt fulle potensial, vil jeg nok spesielt trekke frem Musical Fidelity-forsterkeren, om du ikke planlegger å bruke en halv million kroner på et forsterkersett.

Lydmagien fra Raidho X2.6
Maria Menas Kiss-cover I Was Made for Lovin’ You blir en komplett åpenbaring gjennom X2.6. Kontrabassens brede frekvensregister, fra de dype akkordene i til attakket i de krystallklare anslagene, fremstår med en slik renhet at jeg nesten må klype meg i armen. Instrumentet bevarer sin akustiske «kropp» gjennom hele registeret.
Det mest slående er likevel hvordan Menas stemme presenteres. Hennes følsomme vibrato svever i luften mellom høyttalerne, med alle mikrodynamiske nyanser bevart – fra hvisking til kraftigere utbrudd. Det er en emosjonell transparens som er sjelden å oppleve, selv i high-end-klassen. Stemmen er både luftig og nær, uten spor av kunstig skarphet eller kompresjon.
For å utforske elektronisk kompleksitet spiller jeg Boris Blanks Electrified. Sangen bygges opp lagvis med subtilt panorerte effekter og lagvis med synth arpeggioer som spenner seg over hele stereobredden. X2.6 gjenskaper det virtuelle rommet med en forbløffende presisjon. Blanks bruk av dype basseffekter og komplekse rytmiske mønstre blir presentert med en kontroll som holder hver komponent distinkt. Selv om det å spille høyt nok ikke er høyttalernes mest uttalte styrke, så er det imponerende hvordan høyttalerne makter å bevare transientresponsen uten å smøre ut lyden, selv på de mest utfordrende passasjene.
For å teste rå energi og dynamisk utholdenhet vender jeg meg til Marilyn Mansons Third Day of a Seven Day Binge fra 2015. Den rå, upolerte produksjonen med forvrengte gitarer og Mansons vekslende vokal – fra hvisking til skrik – håndteres med en uanstrengthet som lar meg skille mellom bevisst kompresjon og kunstnerisk tilsiktet råskap. Basslinjen, som høres enkel ut, men krever presis kontroll, leveres med punch og autoritet uten å skli ut.

Større skala og bass
Sammenlignet med X2t har X2.6 en betydelig mer utstrakt bassrespons. Ikke bare går den dypere, men den har også en mer avslappet og naturlig bassgjengivelse, spesielt i større rom.
Bassgjengivelsen er spesielt imponerende på Massive Attacks Angel, der den ruller gjennom rommet med en autoritet som får deg til å glemme at du sitter og lytter til høyttalere.
Når det er sagt, skjelver jeg mer i buksa med de samme rytmene spilt gjennom KEF Blade Two Meta eller Dali Epikore 9, men X2.6 har andre styrker som er både noen tårer og en god dose gåsehud verdig.
Fordel med strømfilter
En ting jeg oppdaget under testingen var det jeg hintet om i begynnelsen; nemlig hvor stor betydning et skikkelig strømfilter hadde for opplevelsen. En demonstrasjon av IsoTek sine strømfiltre; fra det enklere Polaris via det påkostede Aquarius med separate filter til alle uttakene, og til slutt Sigmas med enda dyrere filtrering, ga noen skikkelige aha-opplevelser.
Og selv om det var en stor forskjell allerede med det rimeligste Polaris-filteret, var det ikke før IsoTek V5 Sigmas ble koblet inn at X2.6 virkelig åpnet seg opp og nådde sitt fulle potensial. Uten filteret var lyden fortsatt veldig bra, men med filteret ble det transformert til noe helt utenom det vanlige – mer tredimensjonalt, med bedre separasjon, dypere bass og en diskant som var enda mer detaljert uten å bli skarp. Alt ble bedre.
Dette er ikke høyttalernes feil, jeg vil heller kalle det en styrke, at de evner å skille mellom alle kilder. Det er likevel verdt å nevne hvis du skal investere i dette prissjiktet, for selv om det kan høres merkelig ut, vil du aldri angre på å investere i et strømfilter. Bare pass på å kjøpe et som ikke kveler dynamikken i samme slengen, det finnes noen slike der ute.

Konkurrenter
I denne prisklassen finnes det flere sterke konkurrenter. Bowers & Wilkins 803 D4 er kanskje den mest naturlige sammenligningen, med sin diamantdiskant og høye ingeniørkunst. Men B&W har en mer teknisk perfekt lyd, der Raidho X2.6 har en varmere og mer engasjerende presentasjon.
Dali Epikore 7 er en annen konkurrent med sin hybride diskant, men Raidho har et mer luftig og detaljert lydbilde, spesielt i diskanten. Ø Audio Icon 12 gir mer bass og lydtrykk for pengene, men mangler den klokkerene oppløsningen som gjør Raidho så spesiell. KEF Blade Two Meta har en tordnende dynamikk og et pågangsmot som er nærmest unikt i klassen. Men der hvor de også kan bli noe anstrengt i øvre mellomtone, låter Raidho bare ultrarent hele veien.

Konklusjon
Raidho X2.6 er for den som ikke bare vil høre musikken, men oppleve den i all sin dybde og kompleksitet. Disse høyttalerne er ikke for alle – de krever omtanke for plassering, fabelaktig gode komponenter for øvrig og aller helst et rent strømnett. Men for den som er villig til å gi dem det de trenger, belønner X2.6 med en lydopplevelse som er så nær den musikalske virkeligheten at du må klype deg i armen.
Magien oppstår når alt klaffer, og plutselig befinner du deg midt i musikken. X2.6 har alle de spesielle kvalitetene som gjør Raidho til noe utenom det vanlige, med en skala og autoritet som passer mellomstore til litt større rom.
