Den engelske høyttalerprodusenten Q Acoustics har tidligere overrasket meg med en billig gulvhøyttaler som spilte ypperlig med tanke på den laven prisen. Nå har de kommet med en stativhøyttaler, som også den har en prislapp av det mer overkommelige slaget.
Q Acoustic gjør som så mange andre, de konstruerer i vest og produserer i øst. Nærmere bestemt konstruksjon i England og produksjon i Kina, der brorparten av dagens høyttalere blir produsert. I takt med at prisnivået nå øker også der, kan vi imidlertid se tendensen til at flere og flere henter hjem produksjonen til Europa. Fremfor alt er en del tidligere øst-europeiske land blitt konkurransedyktige på så vel pris som ikke minst kvalitet.
Utmerket finish
Men det er ikke noe å anmerke til verken pris eller kvalitet på Q Acoustics Concept 20. Det er en meget lekker høyttaler med en utmerket finish. Testeksemplaret var i hvit blanklakk med de avrundede hjørnene som er så karakteristiske for Q Acoustics. Høyttaleren på stativ er en kjekk liten skapning som burde kunne pryde de fleste hjem, det ser lekkert og friskt ut uten at den på noen måte tar over rommet.
Både kabinettet og stativet er med doble vegger som er satt sammen med Gelcore, som er et vibrasjonsdempende viskose lim som aldri riktig stivner. En hånd på kabinettet når du spiller høyt avslører at det virker til å fungere, det er ikke mye som rører seg.
Jeg gruet meg litt før jeg skulle sette sammen stativet til høyttaleren – det kan være en virkelig prøvelse iblant. Her går det hele imidlertid på få minutter og er kjempeenkelt, til tross for at det er en både lekker og ganske listig konstruksjon med en stor sentral pele med en spike lengst frem og en glassutrigger med to spikes lengst bak. Hver spikes er utstyrt med en gummibeskyttelse for dem som ikke vil ødelegge gulvet sitt. Alt passer utmerket sammen og alle skruer er for stjerneskrutrekker, men med vanlig kinesisk følelse for detaljer har man lagt ved en unbrakonøkkel…
Bestykningen er et 125 mm basselement og en 25 mm diskantdome, delingen skjer ved 2900 Hz. Følsomheten er bare 86 dB, noe som betyr at den forsterkeren du kobler til bør kunne gi litt strøm.
Høyttaleren er utstyrt med bi-wiring terminaler. Bi-wiring betyr at det kan dras to kabler for hver kanal fra forsterkeren som så kobles til de to separate terminalene. For en to-veis høyttaler som dette kobles en kabel til delingsfilterets diskantdel og en til filterets bassdel. Kjører man bare med en høyttalerkabel per kanal kobler man sammen begge plussterminalene med en brakett (en bit kabel eller lignende, det følger vanligvis med på bi-wiring høyttalere – her i form av en 3 mm tykk metallstang) og det samme med minusterminalene. Med bi-wiring terminaler kan man naturligvis også kjøre med såkalt bi-amping, som innebærer at du helt enkelt har en separat forsterker til hvert høyttalerelement.
Jeg er litt spørrende til hvorfor man gjør det på en høyttaler i denne prisklassen. Er den typiske Concept 20 kunden villig til å betale for dobbelt så mye høyttalerkabel som han strengt tatt trenger? Eller i tillegg en forsterker til? Knappest, etter min mening.
Tja, det er nå et slikt valg Q har gjort, og ettersom du kan koble som du har lyst er det jo egentlig ganske likegyldig. Jeg undrer som sagt bare hvorfor.
Overfor terminalene sitter bassporten. Instruksjonsboken fortetter meget bra om hvordan man kan benytte de medfølgende skumgummiproppene til å styre bassen, avhengig av hvor nærme veggen man plasserer høyttalerne. Med mitt par fulgte det dessverre ingen propper. Kinesisk følelse for detaljer?
Billig kan også være bra
Egentlig er det litt urettferdig å koble til et par slike høyttalere direkte etter et par høyttalere til en halv million, men samtidig kan man undres over hvor bra et par slike små to-veis høyttalere faktisk spiller. Jo, det er uten tvil en voldsom forskjell sett mot de dyre, men alt er jo relativt. Men det ville være feil å fokusere på hva det er de ikke kan sammenlignet med ekstravagante høyttalere, det er hyggeligere og mer fornuftig å se på hva de faktisk kan. For det er en hel del, når man tenker på hvor lite man betaler for dem.
Det er egentlig lydbildets størrelse som først slår en. Det er, akkurat som jeg husker fra storebror 2050i, stort og meget veldefinert. Det er mer på bredde og høyde enn på dybde det er stort, men det er som helhet aldeles utmerket.
Det andre er, faktisk noe som også storebror var god på, helheten i gjengivelsen. Nei, det er ikke krystallklart alt sammen, og det er ikke så mye luft omkring ulike stemmer og instrumenter som på dyrere høyttalere, men det du får er en musikalsk beholdning som er virkelig fin. Du vil gjerne sitte og lytte til musikk, og er det ikke det som er meningen.
Man kan innvende at den spiller det meste en anelse snilt og med et lite lydmessig fingeravtrykk på den musikken som spilles, på den andre siden kan du spille ordentlig høyt uten at den protesterer – om du har en forsterker som kan. Høyttaleren trives helt klart best med en forsterker som spiller rent, for eksempel en PowerDAC eller lignende. Jeg vil generelt si at en moderne forsterker er å foretrekke fremfor en med over 10 år på nakken. Her snakker jeg altså om forsterkere i passende prisklasse til høyttaleren.
Dynamikk har den også. Tour de France med Kraftwerk låt aldeles utmerket med distinkte transienter. Prøver vi med James Blake og tortursporet Limit to Your Love er det ikke høyttalerens livrett, og de voldsomme transientene forstyrrer både stemmer og lydbilde. Ikke så rart med de bassutladningene. Men selv her er jeg overrasket, det låter absolutt bedre enn jeg kunne forvente. Den lille høyttaleren står på så bra man egentlig kan kreve, selv når den utsettes for tortur, og låten blir absolutt lyttbar. Jeg har hørt flere dyrere høyttalere som har klart seg betydelig dårligere. Som helhet minner de lydmessig veldig mye om samme firmas gulvhøyttalere 2050i, som jeg likte meget godt, men spiller i en noe mindre skala og med litt mindre potent bass. Noe annet hadde heller ikke vært å forvente.
Konklusjon
Q Acoustics Concept 20 tilhører den eksklusive gjengen av riktig bra små to-veis høyttalere som ikke koster skjorten. Den spiller virkelig bra, med tanke på pris og utseende. Paret med en passende bra forsterker kan den være høyttaleren med stor H om du er på jakt etter et utmerket musikkanlegg til en rimelig penge. Bør absolutt prøvelyttes!