TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Procella THX surroundsystem

Ny kinoreferanse

Svenske Procella er en stigende stjerne på hjemmekinohimmelen, og etter et hett stevnemøte med deres P6 og P15 høyttalere må vi innrømme at dette er vel fortjent!

Av / 28.10.11 - 05:47
Procella THX surroundsystem

Lyd & Bilde mener

  • Enorm klarhet og dynamikk Kraftig og presis dypbass
  • ”Funksjonelt” utseende Prisen

Om du ikke har hørt navnet Procella før behøver du ikke skamme deg: Knapt et år tilbake hadde heller ikke vi hørt om den svenske høyttalerprodusenten, som i det siste har vakt stor oppsikt på hjemmekinomesser verden rundt. Menneskene bak Procella har tung bakgrunn fra den profesjonelle kinolydbransjen, med den svenske kinodesigneren Anders Uggelberg i spissen.

Dette hørtes spennende ut, syntes vi, og etter en ivrig telefon til søta bror, tok det ikke lang tid før en pall med høyttalere sto på dørstokken vår! Sammenlignet med designsystemene Geir Nordby testet nylig, er utformingen hos Procella av det mer funksjonelle slaget, med mindre hensyn til det estetiske. Høyttalerne er laget for å høres, ikke ses – men så tilhører de også noe av det råeste vi har hørt innen kinohøyttalere.

Procella THX surroundsystem 1
Procellas grunnleggere, Anders Uggelberg og Gerben Van Duyl.

Procella

Historien om Procella starter med svensken Anders Uggelberg og nederlenderen Gerben Van Duyl, som begge har bakgrunn fra DTS (Digital Theater Systems). Anders er THX-sertifisert kinodesigner og har skissert planene for over 100 THX-godkjente kinoer og lydstudioer. Da Anders ble bedt om å konstruere et nytt screeningrom for DTS sitt europeiske hovedkvarter i London, begynte han med å lete etter kinohøyttalere som tilfredstilte hans egne og DTS sine krav. Kinoen skulle ikke ha mer enn 32 sitteplasser, men lyden skulle være av referansekvalitet, kapabel til å gjengi eksisterende og kommende høyoppløste lydformater. Ett av kravene, og en av de største utfordringene med THX-godkjente kinoer  – var uniform lyd til hver sitteplass.

Anders fant ingen eksisterende høyttalersystemer på markedet som kunne tilfredstille disse kravene i en liten kinosal. Derfor utviklet han et nytt høyttalersystem selv fra bunnen av, hvor han kombinerte designelementer både fra profesjonelle kinohøyttalere så vel som studiomonitorer og high-end hjemmehøyttalere. Systemet sto ferdig i 2005, og ble en braksuksess. Både artister, lydingeniører og produsenter lovpriste lyden i DTS-rommet. Man fikk flere henvendelser om man ikke kunne bygge flere slike rom.  Dermed fikk de to utviklerne blod på tann, og kort tid senere forlot de DTS og dannet høyttalerprodusenten Procella.

Annonse

Procella THX surroundsystem 2

P6 og P15

Høyttalerne i Procella-systemet er bygget etter samme prinsipper som DTS sin referansekino i London. For å gi en helhetlig lydkarakter brukes det identiske høyttalere i front, senter og bakkanalene. Alle høyttalerne inkludert subwooferen bruker lukkede kabinetter for best mulig transientrespons. Høyttalerelementene holder svært høy kvalitet, og diskanten har en hornlading som sørger for uniform spredning, høy effektivitet og ikke minst, usedvanlig høyt lydtrykk for en så kompakt høyttaler.

P6 oppfyller THX sine krav for små kinoer og profesjonelle screeningrom. Likevel er den bare 12,5 centimeter dyp og enkel å veggmontere via medfølgende brakett. Procella anbefaler at frontkanalene aller helst monteres i en såkalt baffelvegg bak et akustisk transparent lerret for best resultat.

Prikken over i-en er P15 subwooferen som med sine doble 15″ er i stand til å flytte adskillige mengder luft. Den er beregnet på THX-godkjente kinorom på opptil 100 kubikkmeter. Over dette er det anbefalt å bruke to subwoofere, alternativt Procellas større P18 modell.

Lydkvalitet
Systemet vi har testet bruker 5 stykk Procella P6 som front, senter og bakhøyttalere, og 1 stykk P15 subwoofer. Lytteinntrykkene våre er basert på en provisorisk montering i vårt eget lytterom. Men selv med en oppstilling som ikke er 100% optimal kan man høre at høyttalerne har stort potensiale større enn det meste vi har hørt av dedikerte kinohøyttalere.

Det første man legger merke til er hvor uanstrengt anlegget låter. Oppløsningen, klarheten og dynamikken er i en klasse for seg. Sett på en kaotisk filmscene som angrepet på Helm’s Deep i Ringenes Herre: To Tårn, og du vil bli forbløffet over for avslappet og nyansert det låter. Dette er en scene som jeg har sett utallige ganger, men aldri hørt gjengitt med slik en stoisk ro og kontroll. Selv med ti tusen illsinte orker på skjermen kan jeg høre regndråpene og filmmusikken i bakgrunnen like tydelig.

Lyden er klokkeren i alle kanaler, og stiller selv mange påkostede hi-fi høyttalere i skyggen. Nøkkelen er horndiskanten som sørger for betydelig headroom i forhold til konvensjonelle høyttalere. Vanlige domediskanter trives ikke særlig godt på lydtrykk over 100 desibel, og derfor ser man vanligvis 2-3 domer i en THX-godkjent høyttaler.

De fleste snakker om subwoofere når det gjelder hjemmekino, men det er i senterkanalen alt skjer. Altfor mange systemer sliter med en underdimensjonert senterhøyttaler, men det gjelder ikke Procella. I stedet for slank og anstrengt dialog får du her en sterk og klar stemmegjengivelse som treffer deg rett i brystkassa. Stemmene har enorm klarhet uten å være for farget i klangen, og låter besnærende ekte.

Krever installasjon
Lyd & Bilde har testet flere høyttalersystemer som er laget for å hente kino-opplevelsen hjem i stua på en elegant og smertefri måte. Procella tilhører et annet kaliber både når det gjelder lydkvalitet, pris og krav til installasjon. Prisen på et komplett 5.1 oppsett havner i overkant av hundre tusen kroner, og da nytter det ikke å sette dem opp i stua med en billig surroundreceiver. Disse høyttalerne er til for deg som vil bygge ditt eget dedikerte kinorom fra bunnen av med alt det medfører.
Procella THX surroundsystem 3
For best mulig resultat, anbefaler Procella at front- og senterkanalene monteres i en såkalt baffelvegg . Dette gir bedre lydkvalitet og sammenheng mellom lyden og handlingen på skjermen. Baffelveggen består av et reisverk i 2 x 4″ fra gulv til tak, dekket av ett lag sponplater (helst MDF) og to lag gips. Denne overflaten dekkes så av et akustisk absorberende materiale, for eksempel Ecophon veggpanel A.

Sammenhengen i lyden er trolig noe av det beste ved Procella-systemet. Helt like høyttalere på alle kanter har helt klart sine fortrinn også på dette kvalitetsnivået. Dynamikken er like god i alle retninger, og volumet er perfekt matchet. Man hører det spesielt godt på filmmusikken som er lettflytende gjennom frontkanalene, med skikkelig dybde og perspektiv som er godt separert fra resten av lyden.

Procella THX surroundsystem 4
Procella P15

Bassen fra P15 subwooferen overlater lite til tilfeldighetene. Kontant og brutalt er bare fornavnet. I forhold til andre macho-suber som SVS og Velodyne har ikke P15 det samme voldsomme bulderet i den aller dypeste bassen, men til gjengjeld har den en voldsom slagkraft fra 40-50Hz og oppover. I tillegg er den svært rask, presis og lineær, noe som gjør at den fungerer like bra til musikk på Blu-ray så vel som filmlydspor. Men selv om en stykk P15 holder i massevis lydtrykksmessig, kunne vi likevel tenke oss en ekstra subwoofer for å jevne ut bassresponsen i rommet, noe Procella også anbefaler. Selv om det dreier seg om dedikerte kinohøyttalere, fungerer de overraskende bra på musikk. Med sin presise, men varme og behagelige klang låter de utmerket på alt fra hip-hop til klassisk, selv om liveopptak på Blu-ray er aller best. Med Michael Jacksons “”This is it”” på full guffe er det nok til at man vurderer å bytte ut det kostbare tokanalsanlegget med et fullblods Procella oppsett, for maken til trøkk, dynamikk og realisme skal man lete lenge etter.

Konklusjon
Vi kunne skrevet mye mer om disse høyttalerne, men dette blir neppe det siste du hører om Procella. Lyd & Bilde har nemlig gått til anskaffelse av sett med P6 og P15 som faste referansehøyttalere til kinoen vår. Procella-systemet er de beste kinohøyttalerne vi har hørt så langt, og således verdige arvtagere til våre tilårskomne Miller & Kreisel 150 THX høyttalere. Neste steg blir å installere høyttalerne på korrekt måte i kinoen vår, og det håper vi å kunne fortelle mer om i en kommende artikkel.

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Slanke dansker imponerer

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Lyd & Bilde