Du kan ikke se det på dem, men de små høyttalere fra engelske PMC, er faktisk aktive. Det vil si, de har forsterkeren bygget inn i høyttaleren. En praktisk og enkel løsning for de som helst vil at anlegget skal ta lite plass, uten at man må kompromisset altfor mye med lyden.
Høyttalere som kun er aktive, slik som Active twenty5.21i, er ikke veldig vanlig. De fleste aktive høyttalere har som regel strømming innebygget. Enten i form av Bluetooth og/eller Wi-Fi, og krever ikke noe annet enn at man har en mobiltelefon som kan streame musikken til høyttalerne.
Slik er altså ikke PMCs Active twenty5.21i. Det er bygget på PMCs lange erfaring med aktive studiomonitorer, et miljø hvor aktive høyttalere er langt vanligere enn passive. I motsetning til hjemmet, hvor det er omvendt.
Så PMC har ikke bare lang erfaring med aktive studiomonitorer, de har også bygget løse moduler for enkelte av de passive høyttalerne for hi-fi bruk også. Nå er turen kommet til twenty5 i-serien, som kan leveres i en aktiv utgave.
Her skal jeg skynde meg å skyte inn at hele i-seriens passive høyttalere, kan oppgraderes med PMCs aktive moduler. Som kommer i et par, klare til å kobles til der panelet for delefilteret sitter en passiv utgave av twenty5 i-serien.
Unntaket er twenty5 26i – og senterhøyttaleren Ci – som foreløpig ikke kan leveres i aktiv utgave, eller oppgraderes med en forsterkermodul. Rett og slett fordi det er en treveis høyttalerkonstruksjon, mens de andre utgavene i Twenty i-serien, fra den minste 21i som vi tester her, til den større 24i, alle er toveis høyttalere.
De har en annen ting til felles. De er alle bygget rundt PMCs Advanced Transmission Line-prinsipp. Som er en bedre og mer kompleks løsning på ideen bak bassrefleksprinsippet.
Som de fleste produsenter bruker for å gi høyttalere litt ekstra rekkevidde i bassen.
ATL

Her brukes altså ikke en tradisjonell bassrefleks, men en transmisjonsline. Det gjelder naturligvis både for de aktive og passive modellene i serien, og for den minste 21i, så er transmisjonslinjen – altså den kanalen som bassen ledes gjennom på innsiden høyttaleren – hele 172 cm lang.
Høyttalere med transmisjonslinje har tradisjonelt hatt en liten utfordring. Den lange kanalen som de lave frekvensene ledes igjennom, kan i noen tilfeller føre til en fysisk motstand for luft som skal ut av høyttalerne.

En form for kompresjon kan bygge seg opp og gjøre bassen litt tregere, litt mer ullen, men for all del dypere enn man ville fått til med en tradisjonell bassrefleksport. I PMCs konstruksjoner, har man klart å holde følsomheten høy nok også i bassen, til at de dype tonene henger langt bedre med resten av toneregisteret.
Det gjelder alle PMC høyttalerne vi har testet, og det er ikke få. Også for den aktive og knøttlille 21i, som av naturlige grunner trenger større rekkevidde i bassen.
Aktiv forsterkermodul
Den aktive klasse D-modulen som er montert i alle aktive utgaver i serien, er tilpasset 21i, Forsterkermodulen leverer 2 × 100 W, og en multikontakt plassert i en sokkel på modulens innside, merket 21i, deler aktivt mellom elementene på 1650 Hz.
Som nevnt leveres ikke høyttaleren med noen form for trådløs tilkobling. De eneste tilkoblingene man finner på baksiden, er en balansert og en ubalansert inngang. For utenom strømkabelen som plugges inn i sokkelen hvor strømbryteren også sitter. Det er mulig å justere følsomheten på inngangene i to trinn, og det er det.
21i kan i likhet med resten av utgavene i serien, leveres i en mørk valnøttfinér, en lysere eikefinér, eller i silkematt sort lakk. Alle leveres med griller som festes magnetisk på, og PMC lager høyttalerstativer for de kompakte utgavene, mens de gulvstående leveres med polerte stålbraketter som monteres på undersiden av høyttalere.
Elementer
Høyttaleren har de samme elementene som en passiv 21i. Diskanten kan ivaretas av en 19 mm Sonomax fra SEAS i Norge. Den har en 34 mm stor Ytter-ring som fungerer som en slags passiv membran, og hjelper på effektiviteten. En 14 cm stor mellomtonebass sitter over Laminair-porten. Elementet bruker en komposittmembran med glassfibre vevd inn i støpen, som kombinerer lav masse med en stiv nok membran til at den tåler trykket som kan oppstå i høyttalere med transmisjonslinje.

Man snakker ikke om følsomhet, motstand og slikt når det handler om aktive høyttalere, men høyttalernes kompakte mål tilsier naturligvis ikke at de klarer å spille veldig høyt, særlig ikke et stort rom. De går relativt dypt i bassen, og har en brukbar frekvensrespons ned til 46 Hz, ifølge PMC.
Seas-diskanten som vi kjenner fra tidligere tester, skal klare 25 kHz, men som alltid er de tekniske spesifikasjonene ikke like interessante som lytteinntrykket av høyttaleren.
Og det kommer her.

Spretten dynamikk og upåklagelig presisjon
De små PMC-høyttalerne kan enkelt kobles til en streamer, som Wiim Ultra for eksempel. Da har man en superkompakt og anvendelig løsning som inkluderer strømming, og mulighet for tilkobling til andre lydkilder via kabel. Det er nok en løsning som kanskje er mer av det budsjettvennlige slaget. En mer påkostet streamer med forforsterker, er nok å foretrekke hvis man skal ha best mulig luftkvalitet ut av de aktive PMC-høyttalere.
Da kan for eksempel en streamer med innebygget forforsterker fra Hi-Fi Rose eller Auralic være midt i blinken. Til en noe lavere pris kan man ta en titt på Bluesound Node Icon, eller NADs fremragende C 658. Som kombinerer Bluesound-streaming i en forforsterker med flere tilkoblinger enn en streamer normalt har.

Hvis man er over snittet opptatt av hodetelefoner og har kostet på seg noen dyre nøtteklaffer, er det opplagte valget Naims kompakte Uniti Atom HE. Som kombinerer Naims streamingplattform med en god klasse A hodetelefonforsterker, og har både analoge og digitale tilkoblinger. Plugg Uniti Atom HE rett i høyttalerne, og vi kan nærmest garantere at du må hente haka på parketten etterpå.
De aktive twenty5.21i utholdende kjennetegnes av en særdeles livlig og presis lydgjengivelse. Tenk studiomonitorer med litt løssluppen spilleglede, så har du et par aktive Active twenty5.21i. De spiller høyere enn du tror, og de går definitivt dypere i bassene enn du tror. Jeg snakker naturligvis ikke subwoofernivåer, ikke på noen måte, men vi kan ikke komme på noen høyttalere i denne størrelsen som leverer så overbevisende bass. Den kombinerer både dybde, dynamikk, og kontroll i bassen.

Men det er mer enn bare bassgjengivelsen som overbeviser. Lydbildet er ganske åpent, det er helt på nivå med for eksempel et par passive Radiant Acoustics Clarity 6.2, og åpnere og mer finmasket enn lydbildet fra et par Bowers & Wilkins 705 S3.
Strykerne og klaverklangen fra Domenico Scarlattis Sonate K406 i C-dur, klinger ikke med den samme varmen som klangen fra et par 705 S3, men fokuset er bedre. Kari Bremnes 2015-utgave av Spor, i et raskere tempo med en kraftigere beat, lyser overbevisende her. Slagverket velger ingen bokhyller, men bassen er punktformet og presis, og man følger enkelt basstonene fra de små høyttalernes 14 cm basselement, og Laminair-port.
Det samme gjelder jazztrioen Chick Corea, John Patitucci og Dave Weckl utgjør, på Alive fra 1991. Med Chick Corea Akoustic Band, som de het den gang. Åpningssporet On Green Dolphin Street, er hektisk, jagende og komplekst nok til å få små høyttalere til å knele. Ikke disse. De henger på Patituccis bassolo som limt fast, og Weckls trommesolo er smått imponerende presist gjengitt. Ikke bare fordi de små høyttalerne faktisk får slagverket til å høres ut som et, men fordi høyttalerne får fram nyansene i Weckls spill, på forbilledlig presist vis.
Konklusjon
Det er ikke lett å finne direkte konkurrenter til de små aktive PMC-ene. Det finnes nemlig ganske få aktive høyttalere som både ligger i denne prisklassen, og samtidig er så små at de går inn i en bokhylle. Argumentet for, er bekvemmeligheten av å ha alt bygget inn i høyttaleren. Så kan man bare koble til den lydkilden man vil – så lenge den har volumkontroll, og så har man alt man trenger i et kompakt og kompetent anlegg. Argumentet imot er at det også er mulig å få knallgod lyd med et par passive høyttalere og en god integrert forsterker. Et par passive PMC twenty5.21i, eller Dali Rubikore 2 for eksempel, koblet til en Hegel H95 eller en Marantz Model 40n, gir deg et supert anlegg for omtrent de samme pengene, som ikke tar noe særlig mer plass og som inkluderer streaming. Valgets kvaler der altså.

Les videre med LB+
Tilbud - 1 måned for kun 79,-
Tilgang til ALT innhold i 1 måned!
LB+ total 12 måneder
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
LB+ Total 6 måneder
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7800 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Magsinet digitalt – ny utgave hver måned
- Deaktiver annonser
- L&B+ Video – bli med L&B redaksjonen behind the scenes, på de store tech-messene og mye mer!