TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Philips Fidelio B97

Mangler kinofølelsen

Lydplanken fra Philips kommer spekket med Atmos-lyd og avtakbare surroundhøyttalere. Men Fidelio B97 låter ikke like fett som vi hadde forventet.

Av / 06.08.21 - 09:00
Philips Fidelio B97

Lyd & Bilde mener

  • Philips-planken har et stilig utseende, og de avtakbare høyttalerne gjør det mulig å veksle mellom full surround og et mer diskré oppsett. Tilkoblingsmulighetene er også gode.
  • Lyden er relativt lys og slank, og klarer ikke helt å måle seg med de beste plankene i klassen.

Philips er kjent for sine fargesprakende OLED-skjermer med Ambilight, men det har gått en stund siden vi hørte noen skikkelige lydplanker fra den kanten. Nå har de utviklet en ny serie med lydplanker under Fidelio-navnet, som forhåpentligvis skal gi en lyd som står i stil med den spenstige bildekvaliteten!

Toppmodellen Fidelio B97 er fullspekket med hele 16 høyttalerelementer, gode tilkoblingsmuligheter og bred støtte for ulike lydformater. Med seg på laget har den også en trådløs, 8” aktiv subwoofer. Og ikke minst, et ekstra partytriks …

Philips Fidelio B97 1
Philips Fidelio B97/10. (Foto: Philips)

Avtakbare surroundhøyttalere – ”surround on demand”

Philips-planken kjennetegnes av en særegen finesse: på hver sin side sitter avtakbare surroundhøyttalere, som du kan sette ut i rommet når du vil se film med full surround-effekt! Når høyttalerne er festet til lydplanken er de bare delvis aktive, og bidrar med diskantlyd til venstre og høyre stereokanal. Når de tas av, aktiveres et ekstra fulltoneelement for å gjengi surroundlyden.

De to surroundhøyttalerne er batteridrevne og lades når de er plugget i lydplanken. Batteritiden er oppgitt til 10 timer, hvilket burde rekke til en ordentlig filmkveld med familien. Eller kanskje en beinhard gaming-økt?

B97_DETACHABLE-WIRELESS-SPEAKERS_16x9_RGB B97_BK_LP_Satellite_man_RGB B97_BK_IS_Satellite_RGB
<
>
Med Philips sitt ”surround on demand” konsept kan man sette ut surroundhøyttalerne ved behov, og holde oppsettet mer ryddig når de ikke er i bruk. (Foto: Philips)

 

Annonse

Design

Ideen med å ha avtakbare, trådløse bakhøyttalere er på mange måter et snedig konsept, da slike ofte kan virke visuelt skjemmende i en alminnelig stue. Man bør imidlertid merke seg at de ekstra bakhøyttalerne bidrar til å gjøre Philips-planken relativt plasskrevende. Med bakhøyttalerne plugget i, blir den hele 1,3 meter bred, omtrent like bred som en 65” TV. Uten høyttalerne på siden krymper bredden til 1 meter. Dermed er Fidelio B97 helt klart best egnet til de større TV-skjermene og brede reolene. Til gjengjeld er planken knappe 6 centimeter høy, og vil neppe skygge for TV-en om den plasseres foran skjermen.

Fidelio B97 er utstyrt med innebygde høydekanaler for Dolby Atmos. Helt konkret sitter det to høyttalere på toppen av lydplanken som reflekterer lyd via taket, for å gi et høydeperspektiv til filmer som støtter Dolby-formatet. Det bør tas hensyn til når du plasserer lydplanken, at den settes tilstrekkelig ut fra TV og andre hindringer. Alternativt kan den henges på veggen. Derimot er det ingen god idé å sette planken i en hylle, da dette kan blokkere høydekanalene.

B97_BK_IS_Philips_Logo_RGB Fidelio_B97_BS_Shot1_RGB Fidelio_B97_BS_Shot2_RGB
<
>
Philips Fidelio B97 har en flott utførelse og tillitvekkende byggekvalitet, der høyttalerelementene er skjult bak et solid metallgitter. (Foto: Philips)

Brukervennlighet og finesser

Philips Fidelio B97 har en stor tegnrute gjemt bak gitteret, som gir grunnleggende informasjon om volum, innganger, hvilket lydformat som spiller og lignende, i samspill med fjernkontrollen.

Philips Fidelio B97 2
Via appen PS Fine Tune kan man finjustere klangbalanse og nivåforskjeller fra de ulike høyttalerne. (Skjermdump: PS Fine Tune)

Fjernkontrollen har på sin side relativt få direkte-knapper for innstillinger. Man må derfor navigere hyppig gjennom ulike menyvalg på tegnruten. Brukergrensesnittet virker ikke spesielt intuitivt, og vi syntes iblant at tegnruten ble litt vanskelig å lese gjennom gitteret.

Philips tilbyr heldigvis også en app – flere apper, faktisk – til å styre de viktigste funksjonene. Deriblant Philips sound for kildevalg, DTS Play-fi som gir multirom funksjonalitet, og PS Fine Tune som gir tilgang til parametrisk EQ og kanaljustering. Det hadde vært mer ryddig med en konkret kontroll-app, tenker vi.

Tilkoblingsmulighetene er til gjengjeld gode: Fidelio B97 har to HDMI-innganger, som kan brukes til å koble til Blu-ray spiller, Apple TV o.l., og sende bildesignalene videre til TV-en. Den kan også motta lydsignaler direkte fra TV-en gjennom en tredje HDMI inngang/utgang med eARC (lydreturkanal). Musikkavspilling kan gjøres direkte via Bluetooth eller Spotify Connect.

Formatstøtten er også utmerket: Dolby Atmos dekoding, i tillegg til DTS:X og det mindre utbredte formatet IMAX Enhanced.

Lydkvalitet

Så langt, så bra, og forventningene står i taket når Philips skal gjengi filmlyden på kinorommet vårt. Vi har fortsatt forrige gruppetest av lydplanker friskt i minnet, der prisen lå rundt 5-7000 kroner. Her snakker vi om en lydplanke til omtrent dobbel pris (veil.), og da bør lydbildet sitte som støpt!

Vi starter med testfilmen The Irishman og dialogutvekslingen mellom mafia-kumpanene Joe Pesci og Robert De Niro i stambaren deres. Og vi blir ikke videre imponert over det vi hører. De aldrende herrene låter tydelig nok, men har en betydelig slankere tone enn vi er vant til. Hvor ble det av den dype, bryske gangster-røsten?

Det slår oss umiddelbart at stemmegjengivelsen fra Philips virker en anelse lys og slank, med skarpe sibilanter (s-lyder). Musikken fra bakgrunnen kommer heller ikke like godt fram: lydbildet føles trangere og mindre luftig enn vi er vant til i denne klassen. Og det til tross for de innebygde Atmos-høydekanalene. Selv om vi prøver oss frem med ulike EQ- og klanginnstillinger (”Movie” fremstår generelt best), klarer vi ikke helt å oppnå gåsehud-faktoren.

De medfølgende bakhøyttalerne gjør heller ikke spesielt mye ut av seg. De bidrar med litt ekstra romfølelse, men klarer ikke å omringe oss i den forventede ”lydboblen.”

Når ting låter litt tammere enn forventet, kan det jo være fristende å skru opp lydstyrken og sette på et lydspor med mer action! Dessverre låter ikke Fidelio B97 spesielt inspirerende på høyt volum heller. Tvert imot så føles lyden ganske anstrengende når vi lar geværskuddene hamre løs i Snabba Cash (S1E5, Netflix). Vi savner den friske, dynamiske og spenstige lyden fra de beste i klassen.

Den medfølgende subwooferen serverer plenty med bass, og gir bra trøkk når eksplosjonene fyller TV-skjermen. Men den er ikke den mest presise vi har hørt, og bassanslagene henger ikke spesielt godt sammen med lyden fra planken. Dette medfører en litt ujevn klangbalanse, hvor bassen lever sitt eget liv ved siden av lydplanken, i stedet for å ha en homogen overgang.

Den litt ujevne klangbalansen gir seg også til kjenne når vi lytter til musikk. Testsporet fra Dua Lipa (Lost in your light) låter tynt og lite tilstedeværende. Gitaren låter også tynnere og mindre rytmisk presis enn vi er blitt vant til. Vi testet også med hip hop, RnB fra blant andre Drake og The Weeknd, og her kommer subwooferen mer til sin rett: På sitt beste får den en skikkelig groovy og engasjerende dypbass. Men også her føles det som samspillet mellom topp og bunn kunne vært bedre synkronisert. Philips-planken har et stykke igjen før den kan sammenlignes med et skikkelig stereoanlegg.

Les også Fet lyd i TV-stua er lett Atmos eller ikke Atmos? Det er spørsmålet. Fem lydplanker til ulike pris viser hva de er gode for.

Konklusjon og konkurrenter

Med en veiledende pris på 13.990 kroner befinner Fidelio B97 seg i et knalltøft felt av potente lydplanker. Men dessverre: til tross for smart design og gode tilkoblingsmuligheter, klarer den ikke helt å leve opp til forventningene på lyd. Verken senterkanalens stemmegjengivelse, Atmos-lyden eller surroundeffektene låter spesielt overbevisende i våre ører. Philips-planken må derfor se seg slått av populære konkurrenter som Samsung HW-Q950T og Sonos Arc: Begge kan skilte med et større, mer presist og overbevisende surround lydbilde, i tillegg til en jevnere klangbalanse til både film og musikk. Vi skal heller ikke glemme testvinneren Klipsch Cinema 600, som til tross for manglende Atmos-støtte, faktisk presterer vesentlig bedre på flere områder – og det til en vesentlig lavere pris.

Resultatet er litt overraskende, da Philips allerede har et velfungerende lydsamarbeid med Bowers & Wilkins på noen av sine beste TV-modeller, deriblant OLED935 som låter aldeles glimrende. Kanskje de kunne hente noe inspirasjon herfra til lydplankene sine også?

Karakter
Philips Fidelio B97
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Kulerund høyttaler i reiseformat