Følg oss på

Søk etter tester, nyheter og anmeldelser...

Naim Mu-so

Superb trådløs lyd

Den er lekker, velspillende og enkel å bruke. Et skoleeksempel på at trådløse høyttalere ikke behøver å være et halvbra kompromiss.
Lyd & Bilde mener
Fantastisk dynamisk og engasjerende lyd, og praktfull kvalitet. Den spiller alt, og kan kobles sammen med flere høyttalere om man vil ha musikk i flere rom.
Fjernkontrollen er kjip, og grillen for tett. Bruk heller appen og ta av plastgrillen.
Spesifikasjoner
  • Trådløs høyttaler
  • Multiromstilkobling.
  • Airplay- og Bluetooth-strømming
  • Spotify Connect
  • Netttradio
  • USB-inngang
  • Analog linjeinngang
  • Fjernkontroll
  • Pris: 9.290 kr
  • Web: mono.no

Markedet flommer over av trådløse høyttalere. Små og store, som man kobler trådløst sammen med mobilen, nettbrettet eller laptopen. Noen av dem er riktig gode, de fleste av dem middelmådige.

Men denne er i en klasse for seg.

Naim er de sære engelskmennene som går sine egne veier, og ofte lykkes. Blant annet har de gjort oss vilt begeistret for de trådløse forsterkerne i Uniti-serien, som er noe av det beste vi har testet. Derfor har vi høye forventninger til deres første trådløse høytttaler: Mu-so.

Superenkel
Den finner du neppe blant isenkram og kjøkkenmaskiner på nærmeste kjøpesenter. For mu-so er et ekte hi-fi-produkt, som ikke har så mye mer til felles med masseproduserte kinesiske trådløshøyttalere, enn at du kan strømme musikken trådløst fra mobilen.

Alt man trenger er en trådløs smartmobil, nettbrett eller laptop med Bluetooth. En universell standard for å strømme musikk fra A til B. Apple-brukere kan bruke AirPlay som er strømming over Wifi, men Wifi kan også brukes om mobilen ikke har AirPlay. For mu-so støtter UPnP-standarden, slik at man bruke en Android-mobil med Wifi-strømming.

Annonse

Enkelt er det også. Såre enkelt. Last ned Naims mu-so app først, og følg instruksjonene. Etter to minutter er man tilkoblet og det er bare å trykke play, og skru opp volumet.

Man kan også koble til lydkilder via en minijackinngang på høyresiden av den 63 cm brede høyttaleren. Der sitter også en USB-inngang for direktetilkobling av mobilen. Mu-so kan også brukes som lydplanke for en tv, bare plugg i en optisk lydkabel og velg riktig inngang på fjernkontrollen. Eller den lekre berøringsflaten i sentrum av den store volumkontollen.

Annonse

Naim har også lagt inn Spotify Connect for de som har eller ønsker seg en konto hos verdens største strømmetjeneste. Som om det ikke er nok, har den også vTuner integrert – nettradio, som gir deg tilgang til titusenvis med radiostasjoner over nett.

Høyttaleren kan også kobles sammen i et trådløst nettverk med andre mu-so-høyttalere, slik at man får en multiromsløsning med flere høyttalere. Det er også mulig å koble den til et kablet nettverk, via ethernetkontakten på undersiden.

Massivt lydbilde
Høyttaleren er forberedt for høyoppløste strømmetjenester, og støtter 24-bits/192 kHz-lydfiler som åpner for bedre lydkvalitet enn vanlig fra for eksempel CD-formatet. Derfor støtter den også de vanligste lydformatene på nett, Som Wav, FLAC og Apples Lossless og AIFF-filer, i tillegg til de vanlige MP3, AAC, WMA og Ogg-formatene.

Det gjør mu-so perfekt sammen med for eksempel WiMP HiFi, som leverer full 16-bits-kvalitet via en app eller nettleseren.

Da får man virkelig utnyttet de 6 x 75 wattene med effekt ombord, som driver to diskanter, to mellomtoneelementer, og to elipseformede basselementer. Alle montert under en avtakbar grill, som kan byttes ut med en grill i en av fire andre farger enn sort.

naim-muso-black-angle

Et lite tips om grillen: Den er litt for tett etter min smak, og maskerer særlig diskanten når den sitter på høyttaleren. Napper man den av, åpner lydbildet seg opp, og detaljer kommer bedre frem. Fokuset skjerpes og instrumenter klinger tydeligere.

Men selv med grillen på, spiller mu-so-høyttaleren sjokkerende høyt, med et enormt lydbilde som lett fyller en stue med musikk. Den er fokusert nok i massevis til at klangen fra strykere og klaver kommer tydelig frem, og dynamisk nok til at du ikke går glipp av noe mellom de svakeste og kraftigste partiene i en symfoni.

Annonse

Den henger forbausende godt med i bassen også. Å skifte fra Beethovens klaverkonsert til Bill Frisells Pipeline, var en opplevelse. Høyttaleren taklet bassdynamikken med letthet, og lød like uanstrengt og engasjerende på Johnny Cash, som på Alicia Keys.

Selv når man spiller høyt, makter høyttaleren å holde stilen. Men den er ikke redd for sarte nyanser. De klarer å hente frem mer informasjon lyder mer tredimensjonalt på for eksempel Damian Rice siste album, My Favourite Faded Fantasy, eller Alison Krauss Paper Airplane. To typer vokal som er veldig krevende å gjengi riktig, men det gikk over all forventning. Som en lakmustest forsøkte jeg også med kor fra Beethovens Christus Am Olberge, og da var det antydning til at bassen tidvis farget mellomtonen i de kraftigste partiene.

Attraktiv og velspillende
Naim mu-so er et praktdesing med aluminium trukket over MDF-plater, massive kjøleribber og en belyst pleksiglasssokkel. Men det er også en fremragende trådløs høyttaler. Martin Logans Crescendo har litt luftigere diskant, JLB L16 har mer basstrøkk, men ingen av dem lyser så balansert og samtidig dynamisk som Naim mu-so. Som kanskje er den beste trådløse høyttaleren under 12.000 kr.

 

Full tilgang til Lyd & Bilde for 49 kr

Prøv i 30 dager og få tilgang til over 6000 tester, alle nyheter, guider og anmeldelser.

Det er ingen bindingstid og du kan si opp når du selv vil. Ønsker du å bestille magasinet? Klikk her Allerede abonnent ?
forfatter

(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

4 Comments

Har du noe å tilføye?

Velkommen til Lyd & Bildes kommentarfelt. Vi vil gjerne vite hva du mener. Hold deg til temaet og vær saklig, så slipper vi å moderere innlegg. Andre spørsmål eller synspunkter rettes til redaksjon@lydogbilde.no.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

 

Kontakt

Publish AS
Billingstadsletta 19 B
1396 Billingstad
Org. Nr 965 237 186
© 2021 Publish AS

Hold deg oppdatert!

Motta vårt nyhetsbrev:
© 2021 Publish AS - Lyd & Bilde arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Som leser har du kun rett til å benytte Innholdet på lydogbilde.no for personlige og ikke-kommersielle formål. Du kan laste ned, linke til og skrive ut Innhold fra lydogbilde.no for private og ikke-kommersielle formål, forutsatt at du henviser til kilden, respekterer eventuelle rettighetsnotiser og/eller -reservasjoner. Du kan ikke bruke Innhold, herunder (men ikke begrenset til) ikoner, for noen andre formål eller på noen andre måter enn de som er uttrykkelig tillatt. NB! Artikler som ligger utenfor plusstjenesten er ≪kjøpt fri≫ av muren av vedkommende produsent/leverandør.