TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: MoFi SourcePoint 10

Mektig lydbilde

Størrelsen kan virke avskrekkende, men lyden er alt annet enn det.

Av / 17.11.23 - 11:01
MoFi SourcePoint 10

Lyd & Bilde mener

  • Fokusert og gjennomsiktig lydbilde med nydelig mellomtone og fyldig bassgjengivelse.
  • Størrelsen. Tøff konkurranse i prisklassen. Går ikke kjellerdypt i bassen.

Med Andrew Jones på laget har MoFi nærmest over natten blitt en seriøs produsent av høyttalere i premium- og high-end-klassen.

Det er oppsiktsvekkende godt gjort, men kanskje ikke så rart når man tenker på hva slags merittliste Andrew Jonas har. Mannen kan lage gull av gråstein. 

MoFi Electronics er et søsterselskap til Mobile Fidelity, som er kjent blant for sine audiofile pressinger og mastring av LP-er og CD-er. De startet med platespillere og nå har de også to høyttalere, begge med et koaksialelement, SourcePoint 8 og 10. Med henholdsvis et 20 og et 25 cm element, med diskant og bass/mellomtone plassert på den samme vertikale aksen. 

Les også De beste høyttalerne du aldri har hørt om Nye høyttalerprodusenter trenger lang tid for å lykkes, hvis de ikke har en trollmann med på laget.

SourcePoint 8 har vi nylig testet. Den er bygget over samme lest som Tannoy og KEFs høyttalere med koaksiale elementer, og har mye til felles med for eksempel KEF LS50 Meta.

Den større SourcePoint 10 er identisk med SourcePoint 8, bortsett fra størrelsen på kabinett og element, og et resultat av Andrew Jones’ forkjærlighet for koaksiale høyttalerelementer. Han har konstruert høyttalere for blant andre KEF, TAD og Pioneer. Selvsagt med koaksiale elementer.

Annonse

Ikke akkurat en bokhyllehøyttaler

MoFi SourcePoint 10 1
Høyttalerne kan også leveres i sort ask.
Foto: MoFi

De store SourcePoint 10 er nesten 60 cm høy og veier 21 kilo. I likhet med andre ‘bokhyllehøyttalere’  som JBL L100 Classic, er det ikke sjans at de går inn i noen bokhylle. Men de passer fint på de solide stativene høyttalerne ble levert med.

Med det samme Twin-Drive-prinsippet med kraftige neodymiummagneter som driver hver sin svingspole – en til diskant og en til mellomtone/bass – mener Jones at de har eliminert fluksmodulasjon og senket forvrengningen. Kantopphenget er i flukt med ytterkanten av membranen, for størst mulig membranflate og mest mulig uniform spredning av lydbølgene. I midten av det 25 cm store elementet, sitter den samme 32 mm diskantmembranen som i SourcePoint 8.

MoFi SourcePoint 10 2
Twin-Drive betyr at elementet har separate spoler og magneter for diskant og bass.
Foto: MoFi

Delefrekvensen er oppgitt til 1600 Hz, mens impedansen er oppgitt til 8 Ohm, og aldri lavere enn 6,4 Ohm. Høyttaleren er langt mer følsom enn SourcePoint 8, med en følsomhet på 91 dB. Vi har ikke prøvd, men det bør være musikk i ørene til de med små rørforsterkere.

Dødt kabinett

Knoketesten på kabinettet forteller at SourcePoint 10 er like godt dempet som SourcePoint 8. Den fasettfreste frontplaten er hele 5 cm tykk, og det valnøttfinerte kabinettet i 25 mm tykke plater, er forsterket på innsiden med to vertikale plater. 

Høyttalerne kan leveres i sort ask eller valnøttfinér, og bak har de to bassrefleksporter med et par kabelterminaler i midten. De leveres med stoffgriller som hekles på med magneter, og det finnes som nevnt et par MoFi gulvstativer som ekstrautstyr til både SourcePoint 8 og 10.

MoFi SourcePoint 10 3
Foto: MoFi

Større autoritet

At Andrew Jones bruker koaksiale elementer, er ikke tilfeldig. I SourcePoint 10 og andre høyttalere med koaksiale høyttalerelementer, er målet å oppnå en sømløs integrasjon mellom to elementer, som spiller i hvert sitt frekvensområde.

Plasserer man diskanten i midten av basselementet, får man også en mer uniform spredning av lyden, fordi man kan kontrollere spredningen bedre enn om diskantelementet er montert over basselementet på fronten av kabinettet. Den såkalte off-axis responsen – spredningen av lydbølgene på siden av elementets horisontale akse – blir lidende med et konvensjonelt design.

MoFi SourcePoint 10 4
Det flate kantopphenget og den fasettfreste frontplaten, skal gi høyttalerne en mer uniform spredning av lydbølger over hele frekvensområdet.
Foto: MoFi

Med diskanten plassert midt på den vertikale og horisontale aksen til bassen, og i sentrum av an koneformet membran, blir både følsomheten og spredningen forbedret.

Man kan merke hvordan et par KEF LS50 Meta lyder forskjellig fra et par Dynaudio Special Forty, siden de er så ulikt konstruert. Men man merker ikke store forskjeller mellom SourcePoint 8 og 10. Noen tydelige forskjeller er dog hørbare, som størrelse og skala på lydbildet, og naturligvis bassresponsen.

Bassen går dypere og gjengis med større autoritet i et par SourcePoint 10. Man kan høre at bassen strekker seg dypere på Sades Babyfather fra Soldier of Love, og hvordan den lyder fyldigere med de større høyttalerne. Den samme snerten fra perkusjon, som vi opplevde fra SourcePoint 8, er også til stede her. Forskjellen er at den større høyttaleren leverer dynamikken fra stortrommen og snerten fra skarptrommen, med mer vekt og dybde. Høyttalerne har det samme stabile stereoperspektivet, og en fokusert mellomtone med oppløst og distinkt diskant. Helt uten skarphet eller hardhet.

Å lytte til Al Jarreau på My Foolish Heart, kan sammenligne med å sitte i studio sammen med Jarreau. Som lener seg inn i hodetelefonene mens han står tre meter foran deg og synger inn i mikrofonen.

MoFi SourcePoint 10 5
Foto: MoFi

Konklusjon

Mo-Fi SourcePoint 10 lyder ikke overraskende som en stor SourcePoint 8. Særlig gjelder det størrelsen på lydbildet, og bassgjengivelsen. De egner seg bedre i store rom, og er forbausende lett å drive – og er i likhet med SourcePoint 8, en særdeleshet vellykket høyttalerkonstruksjon. MoFi-høyttalerne er de mest interessante nykommerne vi har testet på lenge, og den store SourcePoint 10 kan definitivt utfordre de mer etablerte merkenes høyttalere i tilsvarende prisklasse. De mindre SourcePoint 8 er egentlig et bedre kjøp siden de koster 20.000 kr mindre for et par, men har man plass og budsjett, er SourcePoint 10 et av de beste valgene i klassen.

Karakter
MoFi SourcePoint 10
High End
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?