Creative er best kjent som oppfinneren av Sound Blaster-lydkortet som dominerte PC-markedet på 1990-tallet. Da er det passende at lydplanken Katana kan fungere som et PC-lydkort via USB. Et oversiktlig display gjør lydplanken lett å bruke i det daglige. Dessverre mangler HDMI-inngang. Løsningen da blir å koble TV-en til den optiske digitalinngangen, og håpe at lyden er synkronisert med bildet, slik at dialogene høres i takt med leppenes bevegelser (lip sync). Det gjør de greit nok med Sony-TV-en vi brukte å teste med. Lyden er så lite på etterskudd, at vi mener det er innafor.
Lydkvaliteten
Lydplanken engasjerer når kjøreegenskapene skal til pers med bilspillet Forza Horizon 3 på Xbox One S. Det smeller bra i subwooferen når man krasjer, og motoren låter massivt nok. Et hakk rundere enn med Panasonic, men Creative oppleves likevel som kraftigere.
Det blå lyset på undersiden av planken under Gaming lydmodus er vi mindre sikker på om er en god ting, eller at hele undersiden lyser opp i regnbuens farger ved Concert-lyd på musikk.
Film engasjerer greit, subwooferen henger med. Den er kablet og er dermed mindre plasseringsvennlig, men Creative-planken funker ganske bra mener vi.
Musikk blir derimot en nokså tam opplevelse, med ulne sangstemmer grunnet for lite energi i diskanten. Som er hvor overtonene og klarheten i musikken ligger. Men Bluetooth funker faktisk her, mye bedre enn med Panasonic.
Konklusjon
Creative Sound BlasterX Katana er et greit forsøk på en lydplanke. Den er på ingen måte noe kraftmonster, men har muskler nok til å engasjere på spill, og den funker også greit på film og TV.
Vi savner oppløsning i diskanten, som gjør musikkopplevelsen mindre fristende. Uten HDMI-inngang må vi ty til optisk inngang fra TV-en, og da er man ikke garantert perfekt lip sync.
Også i denne testen:
JBL Bar 3.1
Kraftpluggen
Ingen i klassen gir denne hjemmekinofølelsen. JBL gruser alle på ren kraft, og lydkvaliteten er god nok til å ta tronen.
Sony HT-XF9000
Ekstra dimensjon i høyden
Sonys lydplanke simulerer både Dolby Atmos og DTS:X i høyden, og skal dermed gi en ekstra dimensjon til lydbildet. Ja, det funker.
Philips Fidelio B1/12
Bedre på TV enn musikk
Dette er en av markedets minste lydplanker. Den låter større enn den ser ut, men har sine mangler.
Yamaha YAS-207
Overraskende stor lyd
Yamaha var først på markedet med aktive lydplanker. Dette er deres første med DTS Virtual:X surroundlyd.
Panasonic SC-HTB250
Liten – og halvhjertet
Den lille lydplanken fra Panasonic låter større og kraftigere enn man skulle tro. Men den har noen problemer.
Samsung HW-N660
Perfekt balanse
Lydplanken fra Samsung har nydelig sammenheng i tonene, som gjør både film og musikk til en trivelig opplevelse.
LG SJ8
La lyden strømme
Lydplanken fra LG er en av de rimeligste med innebygd nettverksfunksjonalitet og strømming av musikktjenester. Den låter også bra.
Klipsch RSB-6
Følger ikke opp
Et maskulint uttrykk og røff lyd har ikke kraften til å følge opp, og Klipsch ”lander på kulen”.
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser