TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Linn Akurate System

Tettere på Nirvana

Med nytt karosseri og adskillig flere hi-fi hestekrefter under panseret vekker Linns nye Akurate-serie stort må-ha begjær hos kresne musikklyttere.

Av / 26.05.11 - 05:44
Linn Akurate System

Lyd & Bilde mener

  • Musikk og hi-fi i skjønn forening Varm klangbalanse Kraft og kontroll
  • Ingen digitalinnganger

Husker du fortsatt din beste konsertopplevelse? Mitt trolig beste konsertminne var da jeg besøkte Roskilde og fikk oppleve Metallica live for første gang på Orange Scene i 2003. Trøkket fra scenen kombinert med brølet 70.000 elleville tilskuere ga en opplevelse som sitter i kroppen og sikkert kjennes i ørene den dag i dag, og selv om jeg har sett Hetfield & Co live flere ganger senere er det fortsatt denne konserten de måles opp mot.

I løpet av mange år som lydanmelder er det selvfølgelig også noen produkter man husker bedre enn andre. Et av dem var Linns Akurate-serie som vi testet i 2007. For å oppsummere det hele så var dette et anlegg som gjorde veldig mye riktig musikalsk sett. Med Linn-komponenter i alle ledd fikk man en slags synergieffekt som ga en engasjerende lydopplevelse av de sjeldne.

Slike gode lydopplevelser glemmer man ikke så lett. Det var derfor med dårlig skjult begeistring vi takket ja når en ny og forbedret versjon av musikkspilleren Akurate DS sto på trappene, sammen med matchende forsterkere og høyttalere.

Samlet pris på dette anlegget er ca 200.000 kroner, så vi befinner oss definitivt i high-end klassen både prismessig og lydmessig. Men for den som vil ha et seriøst musikkanlegg, og kanskje har blitt lei av å mikse og matche eksotiske hi-fi komponenter, kommer det skreddersydde Linn-anlegget akkurat som bestilt.

Akurate mkII
Frontfiguren i anlegget er signalkilden Akurate DS, som har jobben med å spille lyd fra nettverket. Dette er ingen DAC i tradisjonell forstand, men en digital musikkspiller som bufrer musikkfilene internt. På denne måten unngår man mange jitter- og støyproblemer relatert til synkronisering og klokkefrekvens. Du slipper også å sitte med PC-en i fanget når du skal spille musikk. Linn-spilleren kobles til nettverket via Ethernet-ledning og kan enkelt fjernbetjenes med en iPod Touch, iPad eller iPhone.

Annonse

Linn har fortsatt klokkertro på at den integrerte løsningen er den beste lydmessig sett, men har likevel inkludert en BNC digitalutgang for den som vil koble til en separat D/A konverter. Linn-spilleren har både RCA og XLR lydutganger, med enten fast eller variabel volumkontroll. Den kan derfor kobles rett i en effektforsterker eller aktive høyttalere om man skulle ønske. Derimot savner vi digitale innganger som lar oss bruke den interne D/A konverteren til for eksempel TV og iPod.

Vil du koble til annet utstyr er det forforsterkeren Akurate Kontrol som gjelder. Også denne er helt ny. Mens forgjengeren var en multikanal variant er nykommeren blitt en rendyrket stereo forforsterker med RCA og balanserte inn-/utganger. Utstyrsmessig er den svært minimalistisk for å holde kretskortløsningene så enkle som mulig. Kontrol har Ethernet-tilkobling for å kunne fjernstyres via nettverk sammen med Akurate DS.
Forsterkeren Akurate 2200 leverer 2 x 100 watt i 8 Ohm. Blant høydepunktene er en oppgradert ”Dynamik” strømforsyning som sørger for hurtigere og mer stabile strømleveranser, og ikke minst lavere støy enn tidligere. Forsterkeren leveres også i 3 og 4-kanals versjon, og kan utstyres med elektronisk delefilter tilpasset Linns høyttalere. Men hold deg fast: For å drive 242-høyttalerne aktivt kreves hele ti forsterkerkanaler…
Akurate 242 mkII høyttalerne ser til forveksling prikk like ut som forrige generasjon, men har fått nye høyttalerelementer med tilhørende delefilter. Den mest synlige forskjellen er den massive sokkelen som nå er helstøpt i stedet for todelt, og at du nå har flere spennende farger å velge mellom. På tross av likheten er det dessverre ikke mulig å oppgradere en gammel 242 til ny versjon, da kabinettet er endret innvendig for å gi plass til nye elementer og bassporter.

Ferdig komponert havner Akurate-anlegget rett i underkant av 200.000 kroner, men da slipper man i det minste å bruke tusenvis av kroner på kabler. Linns Black Interconnect følger med i esken, og bi-wiring høyttalerkabelen K400 selges løst for 170 kroner per løpemeter. Vi har tatt for oss Akurate DS i et komplett Akurate-anlegg.

Lydkvalitet
Linn er kjent for å ha en nokså kompromissløs, nøytral lydfilosofi uten ekstra krydder og søtningsmiddel, og i tilfellet med den rimeligere Majik DS (24.000 kr) kan det av og til låte litt slankt. Men med Akurate DS får man full uttelling både musikalsk sett og i hi-fi termer. Her er det rikelig med dynamikk og oppløsning sammen med en nærmest bunnløs bassgjengivelse, og i kombinasjon med Akurate elektronikk og høyttalere låter det riktig, riktig bra.

Akkurat som et band som har vært på veien sammen i årevis, låter Akurate-anlegget veldig samspilt og ”tight”. Lyden er åpen, kraftfull og behersket på samme tid. Du må nesten stille om ørene litt, omtrent som når du ser på en riktig kalibrert TV kontra en som står i butikkmodus. De første sekundene kan lyden virke flat og lite imponerende, men etter hvert kommer nyansene fram. Akurate DS er i stand til å hente ut enorme mengder med lydinformasjon og servere den på en behagelig måte.

Med musikkarkivet rippet til harddisk og DS-spilleren koblet til nettverket ligger favorittlåtene bare et knappetrykk unna, og i stedet for å spille Kari Bremnes nok en gang, frister det mer å begi seg utpå en oppdagelsesreise i musikkarkivet. I motsetning til mange andre high-end anlegg har Akurate et veldig bredt repertoar, og mye gammel og glemt musikk fremstår med ny glød. Egenskapene går klart mer i retning av å være raffinert enn rocka. Men fordi klangen er veldig nøytral i utgangspunktet, takler de fint hardtslående musikk uten at det blir for lyst og aggressivt i toppen. Du kan fint bytte fra Mozart til Metallica uten at ørene voldtas.

Med den enorme oppløsningsevnen dette anlegget har, skulle man kanskje tro at dårlige innspillinger skulle låte hardt og spisst, slik det ofte gjør med high-end lydutstyr. Men faktisk låter selv gammelt metall fra Led Zeppelin og Black Sabbath overraskende bra. Dette er trolig fordi Linn fokuserer mer på rytme og melodi enn det å hente ut flest mulig detaljer. I stedet for trommer, bass og vokal skriker om oppmerksomhet kommer alt frem på et samspilt og energisk vis.

Linn-spilleren har en sammenheng i lydgjengivelsen som nesten bare må oppleves, og er et markant løft i forhold til rimeligere nettverkspillere som Sonos ZP90, selv når denne er koblet til en potent D/A konverter som Hegel HD20. Forskjellen ligger fremfor alt i bedre musikalsk flyt, og en større ro i lydbildet. Dette gjelder vel og merke opp til 16 bits oppløsning. Med musikkfiler i studiokvalitet (24bit/96kHz) er Linn-spilleren i en annen liga, men dette støtter dessverre ikke Sonos for øyeblikket. Linn har på sin side til gode å implementere streamingtjenester som Wimp og Spotify i spilleren sin foreløpig.

På et potent anlegg som dette er det alltid interessant å finne ut hvilket som er det sterkeste ledd, og det ble raskt klart at Akurate DS skal ha mye av æren for den gode lydkvaliteten. Vi prøvde å bytte ut komponent for komponent, og det var overraskende hvor tydelig innvirkning signalkilden hadde på lydkvaliteten. Sagt på en annen måte: Vi ville heller koblet Akurate DS til et billigere anlegg, fremfor å sette en dårligere kilde foran resten av Akurate-anlegget.

Konklusjon
Linns nye Akurate-serie er med digitalspilleren DS i spissen noe av det bedre vi har hørt innen high-end lyd. Akurate DS er ikke bare fleksibel og lett å bruke, men leverer også en besnærende åpen og engasjerende lydgjengivelse som overgår selv langt dyrere og mer eksotiske CD-baserte løsninger. Blant de mest positive egenskapene er evnen til å spille all slags typer musikk på nøytralt og ufarget vis, med en smittsom innlevelse og dynamikk. Akurate DS er vår nye referansespiller i high-end klassen!

Linn Akurate 242 høyttalere er skreddersydd for dette systemet.  Les testen her

Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Slanke dansker imponerer

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Lyd & Bilde