TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: LG Eclair QP5

Superkompakt surroundlyd

LG Eclair lover storslagen surroundlyd fra en superkompakt lydplanke, men klarer ikke å innfri helt.

Av / 01.10.21 - 09:00
LG Eclair QP5

Lyd & Bilde mener

  • LG Eclair tilbyr Dolby Atmos og DTS:X surroundlyd fra en knøttliten lydplanke og kompakt trådløs subwoofer, som er velegnet til steder der vanlige lydplanker ikke får plass.
  • Lyden er ikke spesielt engasjerende, og mange vil være tjent med å velge en større lydplanke.

En lydplanke er en praktisk og enkel måte å forbedre TV-lyden på, men ikke nødvendigvis den mest interiørvennlige dingsen du kan putte i stua. En lang og svær, kantete planke i svart metall går sjelden godt overens med Kähler-vasen og de poshe møblene. Men det finnes noen hederlige unntak! Nå har nemlig LG klekket ut en linjelekker lydplanke som tar veldig liten plass. Den har fått navnet Eclair, som er et fransk uttrykk for små og delikate, kremfylte kaker. Betyr det at vi kan forvente oss kremlyd i en liten pakke?

LG Eclair QP5 1

LG Eclair: Knøttliten lydplanke med Atmos-lyd

Eclair må være den minste lydplanken vi har hatt mellom fingrene: knappe 30 centimeter bred og 6 centimeter høy. Det er faktisk så smått at den lett kan forveksles med en kompakt bærbar høyttaler! Den bittelille planken kommer i svart eller hvitt stofftrekk, og har en oval utforming som gjør den visuelt tiltalende og øyevennlig. Med seg på laget har den også en kompakt, trådløs subwoofer i matchende design.

Vårt umiddelbare førsteinntrykk er at dette vil være en fin lydpakke til smarte og kompakte design TVer, som Samsung The Frame eller LGs egen Gallery-OLED.

Tilkoblingsmulighetene er helt greie: Her finnes både HDMI inn og ut, slik at du kan koble en videokilde – for eksempel en spillkonsoll – og sende bildet videre til TV-en. I tillegg finnes HDMI eARC (lydreturkanal) som henter lyden rett ut fra TV-en. Da får du også bedre lyd fra TV-ens egne apper, som YouTube, Netflix med flere.

Annonse

LG-planken har derimot litt begrensede muligheter for musikkavspilling. Den må klare seg uten Wi-Fi eller nettverkstilgang, og man må derfor se langt etter tjenester som Spotify, Airplay og lignende. Derimot støtter lydplanken trådløs tilkobling via Bluetooth, slik at du kan spille musikk fra mobilen.

LG Eclair QP5 2 LG Eclair QP5 3 LG Eclair QP5 4 LG Eclair QP5 5
<
>
Bittelille LG Eclair har HDMI inn/ut, USB, Bluetooth og optisk inngang, men ingen Wi-FI/Ethernet. (Foto: Audun Hage)

Lett å sette opp – men litt tungvint å bruke

LG Eclair er forfriskende enkel å sette opp første gang. Vi pakket opp høyttaleren og subwooferen, satte dem på plass ved TV-en og koblet til lydsystemet via HDMI eARC. I løpet av bare noen minutter hadde vi aktivert lyden. Vi kunne også raskt verifisere støtte for Dolby Atmos via Netflix.

Betjeningen kunne imidlertid vært bedre: Eclair kommer med egen fjernkontroll, og planken er utstyrt med noen små lysdioder som forteller status og lydnivå. Men det er ikke enkelt å tyde hva de ulike symbolene betyr. Vi hadde foretrukket en fullverdig tegnrute – om det hadde vært plass til det.

Når man vil gjøre avanserte innstillinger, henviser LG oss til å bruke deres Soundbar App via mobilen. Men siden Eclair ikke har Wi-Fi, må den i stedet koble seg til via Bluetooth. Dette gjør det vanskelig å justere lyden samtidig mens man ser TV, for eksempel. Doh!

Når det er sagt, fungerer Eclair helt utmerket til daglig bruk, hvor man normalt bare benytter TV-ens fjernkontroll til å styre volumet.

Obs! Når lydplanken er så kompakt som denne, kan det være fristende å sette den inni en hylle eller gjemme den unna i en reol. Man bør imidlertid unngå å dekke til høyttaleren i overkant: da skjermer man nemlig for de såkalte “høyde-høyttalerne” som er rettet opp mot taket.

LG Eclair QP5 6
LG Eclair er enkel å plassere, men av hensyn til Atmos høydekanalene bør den stå fritt, uten noen hylle over seg. (Foto: Audun Hage)

Lydkvalitet

Så til det aller viktigste, nemlig lydopplevelsen i praksis! LG har spekket Eclair med full 3D-lyd, med støtte for utbredte lydformater som Dolby Atmos og DTS:X. Som om det ikke var nok, har de fått hjelp av lydingeniørene hos engelske Meridian i utviklingen av høyttalerne. Eclair bruker er en såkalt 3.1.2 konfigurasjon med egne ”høydekanaler” på toppen, slik man normalt bare finner på fullblods Atmos-planker.

LG Eclair QP5 7
LG Eclair lydplanken bruker 5 fulltone-elementer i en 3.1.2 konfigurasjon. (Foto: LG)

Med spesifikasjoner som dette, skapes det forventninger om en ganske heftig lydopplevelse. Dessverre blir ikke disse helt innfridd.

Når vi spiller våre vante testscener fra The Irishman, skal det normalt låte sterkt og klart når DeNiro og Pesci diskuterer sitt neste attentat. I LG sitt tilfelle låter det derimot ganske ullent og innestengt: Gangster-herrene mumler, og lyden kommer aldri skikkelig ”ut”. I tillegg får vi en ganske diffus fornemmelse av bakgrunnsmusikken og lydeffektene.

Eclair låter også litt anstrengt på høyt volum. Den låter ganske spisst når vi utfordrer den med skuddvekslingene fra Snabba Cash. Den trådløse subwooferen gjør sitt beste for å bakke opp med dype basstoner, men lykkes bare delvis. Lydbildet bærer preg av at subwooferen er litt ute av synk med lydplanken. Eksplosjoner og geværskudd låter ikke like sammenhengende som vi er vant til, og får en litt hul lydkarakter.

Heller ikke gjengivelsen av musikk er spesielt engasjerende. Våre konsertopptak med Dua Lipa får en litt sjenerende farging av stemmen, hvor det også her låter litt innestengt og nedtonet. Gitarklimpringen og bassen føles heller ikke særlig presis. Anslagene fra subwooferen kunne gjerne vært fastere, og timingen bedre.

Konklusjon

LG Eclair er en liten og nusselig lydplanke som kan skvises inn der andre lydplanker blir for store. Dette kan være en fin og morsom oppgradering til virkelig små TV-er (32-43″) og til små rom der du uansett ikke behøver massivt lydtrykk.

Dessverre er vårt inntrykk er at LG (i jakten på en kompakt lydplanke) kanskje har trykket litt vel hardt på krympe-knappen. Noe lydbildet også bærer preg av. For utover den flotte designen, lykkes ikke Eclair helt med å engasjere på verken musikk eller TV-lyd.

De fleste lydplanker er omtrent like bred som en TV, men det er det også en grunn til. For å gi god spredning og separasjon mellom kanalene, kreves det normalt også en viss avstand mellom høyttalerne. Med mange små høyttalere tett i tett, låter Eclair rett og slett litt diffust sammenlignet med de beste lydplankene i klassen.

Dersom du er på jakt etter en kompakt lydplanke, har vi bedre erfaring med Polk Magnifi Mini, og ikke minst Sonos Beam som akkurat har fått en Atmos-oppgradering.

Karakter
LG Eclair QP5
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Slanke dansker imponerer

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Lyd & Bilde