TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Lemus Home 1500

Et møbel med musikk

Lemus TV-møbel kan annet og mer enn bare å se fin ut. Bak stoffet gjemmer det seg et par kompetente aktive høyttalere.

Av / 24.06.19 - 12:07
Lemus Home 1500

Lyd & Bilde mener

  • Lydkvaliteten alene er verdt pengene, men du får også romkorreksjon og møbelhåndverk i fornem kvalitet.
  • Smalt stereoperspektiv. Fullvoksne høyttalere kan flytte mer luft i bassen. Men i et normalt hjem er det mer enn rikelig!

Når man skal sette lyd på TV-en, står valget mellom en lydplanke som er en lett og diskré løsning, eller et fullvoksent system med «skikkelige» høyttalere og en forsterker. Lydplanken er lett å plassere, men lyden gir deg ingen kinoopplevelse. Er du ikke så heldig at TV-en står på samme vegg som anlegget, kan det imidlertid være den eneste sosialt akseptable løsningen.

Danske Lemus har et annet alternativ som både er nytt og klassisk: en TV-benk med innebygget lyd. Eller rettere sagt et stereomøbel, for det kan også brukes som alternativ til stereoanlegget.

Lemus Home 1500 er en lav, bred skjenk som kan henges på veggen eller stå på sortlakkerte metallben. Møbelet er finert i valnøtt, eik eller sort ask, og fronten, som er tredelt, er dekket av møbelstoff. Det ser med andre ord aldeles nydelig og klassisk ut. Bak to av stoffrontene sitter høyttalerne, mens det bredeste rommet i midten har plass til for eksempel TV-boks, Blu-ray-spiller eller spillkonsoll.

Tidligere tiders statussymbol

Ideen med et sammenbygget lydmøbel er sånn sett ikke ny av dato. Før hi-fi-anlegget inntok stuene på 1960- og 1970-tallet, var statussymbolet det sammenbygde musikkmøbelet med platespiller, radio og fjernsyn i en enhet.

Mens det gir innredningsmessig mening, kan det være gode grunner til at vi så godt som aldri ser møbler med integrert lyd. For det første blir stereobildet nødvendigvis smalere enn med et par korrekt plasserte høyttalere, og kabinettvolumet er begrenset, spesielt hvis det skal være plass til oppbevaring også.

Annonse
Lemus Home 1500 1
Det er innebygget Chromecast, AirPlay og Spotify Connect i Lemus-systemet. Det er også en kombinert optisk/analog ekstrainngang. Foto: Lemus

Selv om plassen til hver høyttaler er begrenset tilsvarende en kompakt stativmodell, lover Lemus et frekvensområde (-3 dB) ned til 15 Hz! Det lar seg kun gjøre med gavmild bruk av digital korreksjon til å rette ut frekvensgangen – samt hundrevis av klasse D-watt til å føre det ut i livet. Det er i alt fire forsterkermoduler på 150 W hver i høyttaleren, et til hver høyttalerenhet. Bestykningen for hver side består av en 8″ bass/mellomtoneenhet med ekstra lang slaglengde og en 1″ domediskant.

Det er innebygget Chromecast, AirPlay og Spotify Connect i Lemus-systemet. Det er også en kombinert optisk/analog ekstrainngang.

Innebygget romkorreksjon

Det er alltid vanskelig å plassere en høyttaler i lytterommet, og skal den samtidig fungere som TV-møbel, er fleksibiliteten med hensyn til plassering låst på forhånd. Heldigvis er Lemus Homme 1500 utstyrt med romkorreksjon. Korreksjonen virker ved hjelp av en app (iOS og Android). Når man har målt rommet ved å bevege seg rundt med mobilen, lastes korreksjonskurven til høyttaleren opp og inngår i DSP-programmeringen der.

Romkorreksjon er noe vi kommer til å høre mye mer av i fremtiden. Fra opprinnelig å ha vært forbeholdt kostbare systemer fra selskaper som Lyngdorf og Martin Logen, er muligheten for å hjelpe på lytterommets dårlige lydforhold blitt alminnelig i hjemmekino. Men det er ikke standard på aktive høyttalere – ennå.

Det bør det bli! For det hjelper i stor grad. Med Lemus Home 1500 opp mot bakveggen, spillende tvers over mitt lytterom, er gjengivelsen preget av romresonanser. Etter korreksjon blir det betydelig mer kontroll på bassen!

Filmmagi

Lemus Home 1500 er ikke kun en TV-høyttaler, men det er nok i den rollen den vil bli brukt mest. Og her er den rett og slett fremragende. Hvis du noensinne har vurdert å nøye deg meg flatskjermens innebygde mikrohøyttalere, er den ideen dødfødt etter første minutt. TV-nyhetene kan kanskje akkurat gå an, men sett på en blockbusterfilm som Grindewalds Forbrytelser, og la deg blåse overende. Når de magiske kampene braker løs på skjermen, fylles stuen opp med bass. Det er forbløffende at det har lykkes å få en åttetommers-bass til å gå så dypt!

Ok, du må unnvære surroundlyd, og bassen blir ikke fysisk på samme måte som med et par 15″ subwoofere. Men har du en stue av normal størrelse (eller eventuelt naboer), er det flere krefter enn du har bruk for. Stereoperspektivet er også begrenset av bredden på systemet. Men det er et kompromiss man lett kan leve med. Bildet er jo også mindre enn veggen.

Lemus Home 1500 2
Bestykningen for hver side består av en 8″ bass/mellomtoneenhet med ekstra lang slaglengde og en 1″ domediskant. Foto: Lemus

Til musikklytting, for eksempel via Tidal HiFi, gir Lemus-høyttaleren det «skikkelige» anlegget konkurranse til døren. Det låter slett ikke som en forvokst lydplanke. Det er masser av atmosfære og livestemning på Confessin’ fra Jazz at The Pawnshop, og bassrike melodier låter overveldende. Ikke fordi bassen er overdrevet – men fordi den går hele veien. På Reists When I Was a Young Girl rocker ikke bare føttene, men hele kroppen blir med på rytmen.

Skal jeg lete etter noe å sette fingeren på – og det må det være plass til for 20 000 kroner – så er nyanseringen i overgangen mellom bassenheten og diskanten ikke like god som for Buchardt Audio S400. Det ville også være urimelig da de koster det samme – uten forsterker, romkorreksjon og skjenk i valnøtt! En mer direkte sammenligning kunne være de aktive Dynaudio Xeo 2, som tegner et flottere rom, men ikke har tilnærmelsesvis samme avgrunnsdype bassmuskler.

Konklusjon

Lemus Home 1500 er litt i sin egen kategori. Det er ikke en lydplanke, ei heller en livsstilshøyttaler – men nærmest et minianlegg bygget inn i et møbel. Ser man et øyeblikk bort fra de designmessige dydene, og betrakter den som et sammenbygget par aktive trådløse høyttalere, får man svært mye lyd for pengene. Det er masser av krefter og en velopplagt gjengivelse. Ikke minst sammen med TV-en og en blockbusterfilm, hvor man får glede av den avgrunnsdype bassen. Legg til en velfungerende romkorreksjon, som man normalt må høyere opp i pris for å få. Sist, men ikke minst er det hele pakket inn i et stykke dansk møbelhåndverk, som i seg selv kunne koste brorparten av prisen – men som her kan betraktes som en gratis bonus.

Karakter
Lemus Home 1500
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

3 hendelser på “Lemus Home 1500”

    1. hei Eirik.har en NAIM MU-SO 2nd Generation.jeg er en bass freak så denne skuffet meg.Mala audio har denne LEMUS HOME CLASSIC 1500 og har jeg vært deg så hadde jeg gått for den.bassen går dypt helt ned i 15HZ

  1. Hei! Lurer på hvordan det går å koble på en analog platespiller til dette anlegget, og kan denne stå på benken uten at stiften hopper av? Hva tror du?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Populært!

Årets beste tilbud

Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr

LB+Total måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)

4,- / for 4 uker
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?

Kulerund høyttaler i reiseformat