TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: Kompakthøyttalere

Form og kvalitet

Til tross for den tekniske utviklingen er det tydelige forskjeller på lydegenskapene mellom lignende høyttalere.

Av / 28.06.17 - 15:01
Kompakthøyttalere

Gulvhøyttalere eller stativhøyttalere? Det spørsmålet er vanskelig å unngå, ettersom du med drøyt 20.000 kroner i lomma også kan kjøpe deg noen ganske utmerkede gulvhøyttalere. Noe av det som taler for stativhøyttalerne, er nettopp det at de mer kompakte, og derfor mindre utsatt for uønskede vibrasjoner eller kabinettresonans. En mindre høyttaler har som regel færre komponenter, som gjør det mulig å oppnå bedre kvalitet på elementene og delefilteret til samme pris. Små høyttalere er som regel også mer plasseringsvennlige, selv om de tar opp omtrent like mye gulvplass.

Vi har samlet seks interessante modeller i denne prisklassen for en sammenligningstest. Startfeltet består av både mer kjente og uvanlige merker, men alle produsentene har lang erfaring med kvalitetshøyttalere.

Form og detaljer

Testens høyttalere har en byggekvalitet og utforming som skiller seg ut fra den gemene hop. Produsentene har lagt ned mye arbeid i detaljene for å få en så stabil konstruksjon som mulig. I stedet for firkantede bokser med rettvinklede hjørner, får du her modeller med avrundede sider, hvor kabinettene smalner bakover. Det gir et tiltalende utseende, øker stivheten og minsker resonanser.

Alle høyttalere i testen er toveis med to elementer: bass/mellomtone og diskant, noe som er en typisk for høyttalere i denne størrelsen. Produsentene har valgt ulike materialer til elementenes membraner, men bare basert på det kan man neppe dra noen konklusjoner på lydgjengivelsen. Man kan også få et godt resultat ved å bruke flere ulike typer av materialer.

Delefilteret fordeler de ulike frekvensområdene til elementene. Utførelsen og komponentkvaliteten i filteret har en avgjørende betydning for hvordan de ulike frekvensområdene henger sammen. Testens høyttalerne bruker komponenter som hører til prisklassen.

Annonse

Delefilteret er avgjørende

Testtesultatene viser at flere av høyttalernes konstruksjoner har strevet etter en relativ horisontal spredning. Men unntak av noen modeller. Audiovector har valgt en smalere spredning av lave frekvenser. Det er ofte en fordel, spesielt i mindre rom som forsterker bassen mer. Følsomheten hos Audiovector er imidlertid ganske høy.

PMC har et tydelig nivåløft rundt 5 kHz. Dette er også tilfellet med noen av de andre modellene i testen.

Canton har en forhøyning i de øverste oktavene. Det har mindre betydning, da forhøyningen er liten og musikkens energi er mindre i dette området.

Oppsummering av testen

Opplevelsen av lydkvaliteten påvirkes av mange ting, for eksempel romakustikken, høyttalernes plassering, innspilling og lytterens egne preferanser. Av lyttetestene kan man imidlertid konkludere med at den subjektive opplevde lydkvaliteten har tydelig sammenheng med målingsresultatene. Høyttalere som hadde jevnere frekvensrespons i våre målinger, ble vanligvis sett på som de beste. På den andre siden fikk alle de testene modellene godkjente måleverdier.

Basert på lyttepoengene endte Quad og Revel på toppen. Av disse to må Revel anses være den beste allround-modellen, da uenighetene i synspunktene til testpanelet var meget liten. Synspunktene på Quad var litt mer varierende på grunn da litt ulike synspunkter på høyttalernes tendens til et mykere mellomregister, når de spilte høyt.

Canton kom på tredje plass, og havnet etter de forannevnte først og fremst på grunn av sin ulne bass. I øvrig er alle tre høyst nøytrale. De kan beskrives med adjektivene behagelig, rolig og behersket. Til tross for dette låter ikke høyttalerne likt, forskjellene ligger er likevel ikke veldig store.

Audiovector og PMC har en mer energisk karakter. Audiovector fremfor alt i mellomregisteret, men den mye livligere bassen til PMC tåler godt forsterkningen i et lite rom. En ulempe med PMCs livlighet er en metallisk tone i diskanten.

picture1
<
>
(Foto: Produsenten)

Quad Z-2

Mykt og klart

Quad har utstyrt sin Z-2 med bånddiskant - og et mykt avrundet kabinett.

Ren og uanstrengt lyd og stort stereobilde.
Anelsen mykt mellomregister.
Les hele testen

Revel Performa3 M106

Kontrollert balanse

Revel låter stille og behagelig, men samtidig eksakt og velkontrollert.

Velbalansert helhet, kontrollert separasjon.
Engasjementet kunne vært mer smittende.
Les hele testen

Canton Reference 9K

Mektig og sammenhengende

Canton er de største høyttalerne i testen, og imponerer med massiv bass.

Nyansert lyd med bra balanse mellom de ulike toneregistrene.
Bassen har en tendens til å dominere.
Les hele testen

Audiovector SR1 Signature

Livlig i små rom

Mellommodellen av SR1 har mye å by på.

Livlig bass og presist stereobilde.
Slank bass.
Les hele testen

PMC Twenty5.21

Skarpt slående

PMC kjører som vanlig med transmisjonslinje for å forbedre bassen.

Kontrollert og livlig gjengivelse med bra dynamisk kontrast.
Fremtredende diskant og litt metallisk klang.
Les hele testen

ProAc Response DB1

Et energisk alternativ

En minihøyttaler som passer best til personer med interesse for high-end.

Livlig klang og nydelig mellomtone med engasjerende bass.
Litt energisk og tidvis hard klang.
Les hele testen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?