TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Klipsch Cinema 1200

Bomber og granater i hjemmekinoen

Klipsch Cinema 1200 forvandler stua til et inferno! Maken til lydplanke finnes vel knapt. Men den er ikke like god på alt.

Av / 10.11.21 - 09:00
Klipsch Cinema 1200

Lyd & Bilde mener

  • Eksplosiv hjemmekinolyd, gigantisk bass med masse trøkk! Atmos-kanalene skaper en større boble med lyd rundt oss.
  • Subwooferen kan innimellom bli for mye av det gode, spesielt på musikk. Denne lydplanken trives i det hele tatt best med film.

Klipsch sin største lydplanke er en virkelig sværing, laget for hjemmekinoentusiaster som ønsker lydtrykket og -kvaliteten man er vant til med separate komponenter, men som ønsker det så elegant og enkelt som bare en lydplanke kan. Diskret er likevel ikke Klipsch Cinema 1200. Langt ifra. Med 1200 watt total forsterkereffekt og et maksimalt lydnivå på 107 dB burde dette systemet virkelig gjøre vei i vellinga!

Med en bredde på nesten 140 cm gjør denne lydplanken en dverg ut av Sonos Arc, og også Samsungs største Q960A må se seg forbigått med god margin. Du skal ha en TV på hele 58 tommer for å gå helt i flukt med lydplanken, men den må gjerne være over 65 tommer for å matche lydbildet fra Klipsch Cinema 1200.

klipsch cinema 1200
Klipsch Cinema 1200 er en gigantisk lydplanke, med 12-tommers subwoofer og trådløse bakhøyttalere. Foto: Klipsch

5.1.4

Klipsch Cinema 1200 er et såkalt 5.1.4 surroundlydsystem.

Foran på lydplanken skjuler det seg ni høyttalerelementer fordelt på tre kanaler (L, C, R). Hver av kanalene har en horndiskant for best mulig dynamikk og kontroll av spredningen, i tillegg har de fått to ovale mellomtonebasser hver for å få bukt med kraftige dialoger og actionsekvenser. På toppen sitter to skråstilte fulltoneelementer, rettet opp mot taket for å gjenskape høydeinformasjonen i et Dolby Atmos lydbilde.

Klipsch Cinema 1200 Atmos Elevated speakers
Klipsch Cinema 1200 har høyttalere på toppen, som skråner mot taket, for å gjenskape høydeinformasjonen i film- og TV-titler med Dolby Atmos-lydspor. Foto: Geir Gråbein Nordby

Der hvor de fleste lydplanker forsøker å simulere surroundlyd fra en plassering under TV-en, benytter Cinema 1200 i stedet ekte bakhøyttalere. De er trådløse, og trenger bare et strømuttak for å fungere. I disse sitter et fulltoneelement rettet forover, i tillegg til et skråstilt oppadrettet Atmos-element.

Annonse
klipsch cinema 1200 Atmos effect
Med høyttalere på toppen av lydplanken og bakhøyttalerne tegner Klipsch Cinema 1200 opp en nydelig halvkule av lyd som omringer lytteren. Foto: Klipsch

Men ingen hjemmekino uten bass, og i dette tilfellet er det snakk om en bøs 12-tommer i et 50 cm høyt kabinett! Det må være den største trådløse subwooferen vi har testet noen gang, og bør være en tøff match sammen med den digre lydplanken.

Klipsch Cinema 800 & 1200 remote
Bakbelyst fjernkontroll kan vi like! Foto: Geir Gråbein Nordby

Klipsch Cinema 1200: Tilkoblinger og funksjoner

Der hvor mange andre lydplanker har en enkelt HDMI-utgang som mottar lydretur (ARC/eARC) fra TV-en, så har Cinema 1200 i tillegg to fullverdige HDMI-innganger – som begge støtter inntil 8K video med HDR. Dermed kan du koble til eksempelvis en spillkonsoll og en Blu-ray-spiller, hvor videosignalet sendes upåvirket videre til TV-en eller projektoren. Også Dolby Vision støttes.

Les også Samsungs beste lydplanke har blitt enda bedre Samsung HW-Q960A imponerer med en hardtslående og helomsluttende surroundlyd, som låter tøffere enn det meste vi har hørt i prisklassen. Et meget bra kjøp!

Lydsystemet har Bluetooth til enkel strømming av musikk, men også både trådløs og kablet nettverkstilkobling. Sammen med Klipsch Connect-appen kan du sette opp lydplanken, få fastvareoppdateringer, og dessuten en rask oppsettsansvisning. Snart vil du kunne bruke appen til å justere tonekontroll (EQ), men ikke ennå.

Klipsch Cinema 1200 display
Displayet på Klipsch Cinema 1200 er gigantisk, og kan leses på lang avstand. Heldigvis kan det også skrus av. Foto: Geir Gråbein Nordby

Deilig, stort display

Tegnruten bak duken på lydplankens høyre fremside er gigantisk, og hvis du vil kan den nesten lyse opp halve rommet. Heldigvis kan den også dimmes, og dessuten settes til å kun vises idet man foretar seg noe noen av knappene på planken eller fjernkontrollen. Den vinner nok ingen grafikkpris med sitt sin strekete kalkulator-look, men den er meget funksjonell og vises fra langt unna. Av den grunnen elsker jeg den!

Klipsch Cinema 1200 det
Foto: Geir Gråbein Nordby

Billig utførelse

Mens Cinema 1200 unektelig er et maskulint og tøft skue, utstråles ikke akkurat kvalitet i første klasse, når man går den litt nærmere etter i sømmene. Subwooferen er trukket i billig svart vinyl, som ikke lure noen til å tro det er treverk. Det står ikke bedre stilt med de sølvgrå detaljene på sidene av lydplanken, som vel skal forestille børstet aluminium. Også dette er billig vinyl, med enkelte slurvete skjøter som gjør at jeg tenker dette produktet er mer skapt for mørke kjellere fremfor lyse stuer.

klipsch cinema 1200 surround speakers-L&B
De trådløse bakhøyttalerne løfter surroundopplevelsen flere hakk. Foto: Klipsch

Dundrende filmopplevelse

Så straks Cinema 1200 settes til å gjengi lydsporet på kveldens film, glemmes alt av den vel rustikke utførelsen. For det første har jeg aldri hørt maken til krutt i basskassa fra noen annen lydplanke. Her smeller det! Kruttsalver i The Irishman og hvinende bildekk i F1 Drive to Survive har vel aldri fylt rommet med sånn realisme som her. Ikke bare er subwooferen full av krutt; men også horndiskantene i lydplanken står i stil. Lyden kommer ut så det smeller i ørene, samtidig som det låter nesten fullstendig uanstrengt.

Man kan si mye om kraften i Cinema 800 og også lillebror Cinema 600. Men denne fysikken kan de begge lete lenge etter! Cinema 1200 er helt galimatias i forhold.

Klipsch Cinema 1200 tweeter
Horndiskantene er med på å gjøre Klipsch Cinema 1200 til en dynamisk kruttpakke. Uten å låte skarpt. Foto: Geir Gråbein Nordby

De oppadrettede Atmos-elementene i kombinasjon med trådløse bakhøyttalere gjør surroundlyden mye større enn med andre lydplanker som mangler dette. Lillebror Cinema 800 inkludert, den har nemlig bare software-basert Atmos-lyd, som ikke bidrar så veldig mye. Med Cinema 1200 er film og TV-serier mye mer storvokst og realistiske. Lyden omfavner oss, og flytter oss rett inn i en virtuell kinosal.

Dialoger

Lydplankens evne til å gjengi dialog er også formidabel. Stemmene står frem med både “hår på brystet” og med tydelig artikulerte konsonanter. Uten at sibilanter bikker over i det skarpe, som de tenderer å gjøre med Cinema 800. Selv om horndiskantene er identiske, er det noe med den ekstra kroppen i lyden fra Cinema 1200, som gjør at diskanten blander seg enda bedre inn.

Skjønt, det finnes lydplanker og høyttalere med en mer delikat og luftig diskant, som for eksempel Sonos Arc og Sony HT-A7000. Men Klipsch har en fysikk og en realisme som de andre ikke er i nærheten av.

Klipsch Cinema 800 & 1200 subwoofers
10-tommeren til Klipsch Cinema 800 (venstre) er slettes ingen pingle. Men 12-tommeren til Cinema 1200 spiser krutt til frokost! Foto Geir Gråbein Nordby

Ekstra gøy er det når det er mye dypbass på filmsporet Det skjelver i buksene og rister tak i veggene. Dette er virkelig massivt!

– Det er ikke den mest lineære subwooferen, kanskje, men dæsken, for et skyv! utbryter Audun.

Klipsch Cinema 1200 sub Klipsch Cinema 1200 sub out
<
>
Subwooferen har både analog inn- og utgang, slik at flere kan kobles i serie. Men hvem savner egentlig bass her…? Foto: Geir Gråbein Nordby

Ikke helt behersket

Og der er han borti akilleshælen. For det subwooferen har i kraft og muskler, mangler den i finesse. For 12-tommeren er ikke helt kontrollert, der den dundrer løs som om den forsøker å rive ned veggene. Når basselementet er satt i gang, klarer ikke forsterkeren i like stor grad å holde det igjen. Hvorvidt det er forsterkeren, en litt liten magnet på basselementet, eller en kombinasjon av begge, skal vi ikke spekulere for mye i. Men at vi kunne ønske oss et basselement som holdes enda fastere i nakkeskinnet? Ja. Definitivt.

Klipsch Connect app
Med Klipsch Connect-appen kan du koble lydplanken til trådløst nettverk og holde den oppdatert. Snart kommer også EQ-funksjon. Illustrasjon: Klipsch

Man hører det spesielt på musikk. Kontrabassen på Laura Marlings Soothing, som normalt er dyp og massiv, men også tørr og detaljert, er riktignok massiv her – men langt fra tørr. Og ikke spesielt detaljert. Kompleksiteten i toneområdet mangler, som avslører at dette er en kontrabass og ikke en elektrisk. Her er det vanskelig å høre, for subwooferen tar bare tonene og moser dem inn sofaen. Uten å bry seg en tøddel om raffinement.

Det er langt tøffere på elektronisk musikk, også rap, som er så hardtslående som jeg kan huske å ha hørt av noen lydplanke. Men selv Drake har klangfarger i bassen som fortjener å komme ut, noe Klipsch Cinema 1200 bryr seg fint lite om.

Klipsch Cinema 800 & 1200(1) Klipsch Cinema 800 & 1200(2) Klipsch Cinema 800 & 1200(3)
<
>
Klipsch Cinema 800 er slettes ingen smågutt, men den blekner i forhold til den gigantiske Cinema 1200. Foto Geir Gråbein Nordby

Klipsch eller Samsung?

Til sammenligning er vår favoritt lydplanke i den heftige klassen, Samsung HW-Q950A, mer behersket når den skal. Den er kraftig og kan spille høyt, i tillegg til at den er noe mer raffinert enn Klipsch. Selv om også Samsung låter mer som kino enn kammerkonsert, for å si det sånn.

Men Samsung-lydplanken er mer balansert og håndterer et bredere spekter. Og gir en enda større tredimensjonal boble av lyd. Og selv om den er slappere i dypbassen enn Klipsch-suben, har den likevel mer finesse og bedre tonalitet. Derimot skremmer den ikke med å rive ned veggene som Klipsch. Underholdningsfaktoren er det nemlig ingen som kan ta Klipsch på.

klipsch cinema 1200 lifestyle(4)-L&B scaled klipsch cinema 1200 lifestyle-L&B scaled klipsch cinema 1200 bar klipsch cinema 1200 subwoofer(2) klipsch cinema 1200 subwoofer CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 82
<
>
Foto: Klipsch

Konklusjon

Klipsch Cinema 1200 er et dyrt lydplankesystem. Til denne prisen kan du få råd til et bra hjemmekinoanlegg satt sammen av løskomponenter, og det er nok mulig å få både større og bedre lyd om du søker blant de beste høyttalerne i budsjettklassen. Men det er ikke det samme som at det automatisk blir bedre, og like enkelt å sette opp er det garantert ikke.

Film- og TV-opplevelsene med dette systemet går alle andre lydplanker en høy gang, ikke minst takket være den store subwooferen som gjenskaper bass med fysikk til tusen! Men også høyttalerne i lydplanken låter naturlig nok, og dessuten med glimrende kontroll over dynamikken.

Inntrykket av byggekvalitet er så som så, og vi synes det mangler en del finesse og raffinement på musikk. Når vi likevel triller en sekser på terningen, så er det fordi dette lydplankesystemet er så hinsides alt annet på film, at det mangler sidestykke.

Karakter
Klipsch Cinema 1200
High End

1 hendelser på “Klipsch Cinema 1200”

  1. Arne Bitubekk

    Hvordan vil dere sammenligne denne opp mot Sony HT-A9?

    Jeg har noen gamle Jamo S608 med S60 senter og S602 bak. Jeg står mellom å kjøpe ny receiver og sub til disse eller å gå for type Klipsch Cinema 1200 eller Sony HT-A9 m/sub. Hovedsakelig film men også musikk. Jeg liker bedre mellomtone/vokal, detaljert lydbilde enn heftig bass. Har dere noen anbefaling hva jeg bør gå for? (Jamo krever mye å kjøre så må nok spytte litt penger i en receiver i såfall)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Slanke dansker imponerer

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Lyd & Bilde