TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: JBL L75ms Music System

Rockehøyttaler i retrostil

Synes du Sonos og Geneva låter for tamt? Nå har JBL laget en fullvoksen trådløs høyttaler med trøkk i stemmen og hår på brøstet!

Av / 03.04.22 - 09:00
JBL L75ms Music System

Lyd & Bilde mener

  • Lyden fra JBL-systemet er deilig, hardtslående og varm, med en skremmende naturtro stemmegjengivelse. Kan spille høyt, med både rå kraft og raffinement.
  • JBL L75ms støtter ikke surroundlydformater som Dolby Atmos, og formfaktoren kan skape litt utfordringer når du skal bruke den som lydplanke.

Alle som elsker god lyd og musikk har et forhold til JBL, enten de vet det eller ei: Den amerikanske produsenten har holdt det gående siden 1946, og er en legende innen høyttalere til både live konsert-PA og kino så vel som studio, musikkproduksjon og hjemme hi-fi.

De mest kresne hi-fi produktene kommer fra JBL Synthesis, high-end divisjonen som står bak ekstravagante høyttalerkreasjoner som Everest og K2, for ikke å glemme de knalltøffe høyttalerne i Classic-serien. Nå har de imidlertid laget et anlegg av den mer kompakte sorten! Det nye L75ms Music System har verken hornhøyttalere eller 12-tommers bass, men vi kan røpe at det likevel låter sabla tøft …

JBL L75ms Music System
JBL L75ms Music System. (Foto: JBL)

JBL L75ms Music System

De som søker bærbare partyhøyttalere med blinkende lys må lete et annet sted: JBL L75ms er ment å være et seriøst, stasjonært musikkanlegg, til de stedene man ikke har plass til en stor stereo. Den kan også brukes som lydplanke, og gi TV-lyden en saftig boost.

Designmessig har anlegget en klar retrostil, med en buet utforming som er inspirert av klassiske JBL-høyttalere som Paragon. Kabinettet er kledd i valnøttfinér, og den avtagbare grillen i svart Quadrex-skum. Den er festet med magneter, slik at du enkelt kan fjerne grillen og beundre høyttalerelementene.

JBL-systemet er bestykket med høyttalerelementer av seriøs kvalitet. Nærmere bestemt to 1″ titan diskantdomer, en 4″ mellomtone og to 5 1/4″ basselementer i bassrefleks-kabinett. Hvert av elementene drives av en dedikert forsterkerkanal, med hele 125 watt til hver av basselementene, og totalt 350 watt. Den interne lyddelen er utstyrt med en kresen 32-bit/192kHz D/A konverter, som sørger for at JBL-høyttaleren takler høyoppløste lydformater.

Annonse
DSC 1776 DSC 1780 DSC 1781 DSC 1749 DSC 1785
<
>
L75ms har plenty av tilkoblingsmuligheter. Foruten Wi-Fi og Bluetooth, har JBL også inkludert en phonoinngang (MM) så du kan koble til vinylspinneren din. Her finnes også HDMI ARC til TV-lyden, og en subwoofer-utgang på baksiden. (Foto: Audun Hage)

Brukervennlighet og finesser

Når det gjelder hva slags lydkilde du vil spille av på L75ms, kan du stort sett velge og vrake. Høyttaleren er utstyrt med Wi-Fi, Bluetooth, Airplay 2, Chromecast så vel som Ethernet-tilkobling og HDMI-inngang for TV-lyd. JBL har også inkludert en phonoinngang (MM) til vinylspinneren din.
L75ms kan enkelt kobles trådløst til nettverket via Google Home. Den fungerer da fint med tjenester Spotify Connect, Tidal Connect eller Qobuz. Du kan også bruke Harman-konsernets MusicLife-app, til å styre musikkavspillingen. Eller den medfølgende fjernkontrollen da, naturligvis.

Lydkvalitet

Som alle hi-fi entusiaster vet, er det lite som kan erstatte et par gode stereohøyttalere når det kommer til musikklytting i heimen. Med god avstand mellom høyttalerne, og deg selv sittende i ”sweetspot”, skapes det et holografisk lydbilde som er fysisk umulig å oppnå med bare én høyttaler – uansett hvor mye DSP-korrigering og digitale triks man tyr til.

Når det er sagt, kommer JBL-høyttaleren imponerende nær den gode stereofølelsen. Det første som slår oss når vi spiller musikk på L75ms, er nettopp det store og brede lydbildet som bretter seg ut foran oss. Det går langt forbi høyttalerens egne dimensjoner, og klarer å fylle lytterommet med en kraftfull, tilstedeværende lyd.

Vi drar umiddelbart kjensel på den varme, fyldige JBL-lyden: L75ms gir en ”livefølelse” som kjennetegner andre gode høyttalere fra den kanten. I stedet for et flatpakket og trangt lydbilde, er det overraskende mye luft mellom instrumentene her.

Stemmegjengivelsen er vanvittig god, og gjør at sangere som Aurora og Chris Holsten får en nærmest fysisk tilstedeværelse rommet. Vokalen er nær sagt til å ta-og-føle-på!

Og hvis de nevnte pop-sangerne blir for sukkersøt kost, kan vi betrygge med at JBL-høyttaleren også har de mer ”rocka” kvalitetene i behold. Vi spilte oss gjennom slagerne fra Metallica, TOOL, Dream Theater og Rage Against The Machine, og det låt både beintøft og musikalsk fortreffelig. Disse innspillingene har lett for å låte tynt og anstrengende på hi-fi anlegg, men L75ms har en flott klangbalanse, der både trommer, bass og elgitar-riff får like mye plass.

Hva med bassen, da? Det er jo ikke uvanlig at en kompakt høyttaler leverer bra bass, ”i forhold til størrelsen”. Men JBL L75ms har simpelthen bra bass, punktum. Den er imponerende stram og taktfast i anslagene, samtidig som den graver dypt i frekvens – nok til at veggene på testrommet vårt begynte å riste. Derimot er det ikke tegn til resonans eller pusteproblemer fra kabinettet eller bassrefleksportene. Og den stresses ikke av høyt volum, men klarer tvert imot å bevare kontrollen på høye nivåer. Hjemmefest er ingen hindring!

Konkurrenter?

L75ms befinner seg i samme prisklasse som Naim Mu-so 2, som lenge har vært en av våre favoritter blant hi-fi bordhøyttalere. Vi vil ikke gå så langt som å si at JBL gruser den populære briten, men den har definitivt fått en verdig utfordrer! JBL-høyttaleren kan spille enda høyere enn Mu-so 2, og har evnen til å fylle et større rom med fyldig og overbevisende bass.

JBL L75ms som lydplanke

Siden JBL-høyttaleren også har HDMI-inngang, var vi selvfølgelig nysgjerrige på hvordan den duger til TV-lyd. Vi plugget den derfor til en Philips OLED986 som vi hadde stående. Philips-skjermen er allerede utstyrt med en ganske påkostet lydplanke fra Bowers & Wilkins, og er derfor perfekt å sammenligne med.

L75ms gjør definitivt en glimrende jobb her også. Den klare mellomtonen gjør at stemmegjengivelsen blir tydelig og nærværende. Her er også god ”leppesynk” mellom lyden og bildet. Den fyldige bassen gir en saftig trøkk til lydeffektene, og L75ms står faktisk ikke langt tilbake fra B&W-planken når det gjelder generell lydkvalitet, når den brukes som lydplanke.

Det man derimot må klare seg uten, er støtte for lydformatet Dolby Atmos, og de ekstra 3D-lydeffektene dette bringer. JBL har ingen dedikerte høyde-høyttalere, eller virtuelle Atmos-kanaler for den del. Populære serier som Formula 1: Drive to survive får derfor et litt flatere preg enn de gjør på de beste Atmos-lydplankene. JBL har flust av dedikerte Atmos lydplanker med trådløs subwoofer, deriblant Bar 9.1 som gjør en bedre jobb til akkurat dette formålet. Men de låter ikke på langt nær like bra til musikk!

Obs: Hvis du overveier å bruke L75ms til TV-lyden, er det greit å være klar over at den er relativt høy (cirka 20 centimeter) og derfor ikke kan plasseres rett foran TV-en uten å skygge for bildet. Dette kan løses ved å henge TV-en på veggen eller plassere høyttalerne i en hylle under.

Konklusjon

Som alle hi-fi entusiaster vet, er det lite som kan erstatte lydbildet fra et par gode, fullvoksne stereohøyttalere. Men JBL L75ms kommer nærmere enn de fleste musikkanleggene vi har hørt! Slik sett er dette den perfekte høyttaleren til rom der du enten ikke har plass eller lov til å sette et fullskala anlegg.

JBL har også inkludert en HDMI-lydinngang, slik at du kan koble L75ms til TV-en din. Vi vil likevel ikke gå så langt som å kalle dette en lydplanke: Dette er først og fremst et seriøst musikksystem, og utformet som sådan. Muligheten for å spille av TV-lyden er derfor mer som en bonus å regne!

For deg som allerede har et kresent stereoanlegg i stua, vil JBL L75ms trolig passe glimrende på hjemmekontoret. Eller kanskje på hytta?

Karakter
JBL L75ms Music System
Premium
Audun Hage
(f. 1981): Redaksjonssjef. Audun ble ansatt som journalist hos Lyd & Bilde i 2004 og har spilt en aktiv rolle i utviklingen av L&B som magasin og nettsted. Audun er ekstremt kvalitetsbevisst, og kjent for sine kresne ører og skarpe blikk. Som redaksjonssjef holder han et våkent øye med alt journalistene skriver. Han er også ansvarlig for Lyd & Bildes TV-tester.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Slanke dansker imponerer

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Lyd & Bilde