TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: JBL 4305P Studio Monitor

Den perfekte allroundhøyttaleren

Et par høyttalere som disse, er den enkleste måte å skaffe seg god lyd på.

Av / 14.07.22 - 10:00
JBL 4305P Studio Monitor

Lyd & Bilde mener

  • Levende og engasjerende lydbilde med forbausende mye dynamikk og trøkk. Alt innebygget og super brukervennlighet.
  • HDMI ville gjort dem komplett. Lite dypbass å snakke om.

To aktive høyttalere med alt innebygget – attpåtil trådløse – er egentlig alt man trenger. 

Også om man har lydkilder man trenger å koble til med kabler. Som en tv, eller en platespiller.

De finnes i alle prisklasser, fra HiFi Klubbens meget budsjettvennlig Argon Fenris 5, til de fantastiske KEF LS60 Wireless. 

Et sted i mellom finner man disse. De små JBL 4305P Studio Monitor. Som slett ikke er rettet mot lydstudioer, men hjemmet. Tross det kule navnet og de distinkte JBL-designet man vanligvis forbinder med profesjonelle høyttalere. 

De ligner en mer kompakt utgave av de nesten identiske JBL 4309, og har samme type Teonex diskantelement plassert i JBLs HDI-horn, men har et litt mindre 13 cm basselement med basserfleksporter foran, under grillen.

Annonse

Det gjør dem svært anvendelige i de fleste hjem, også om man har beskjeden plass til et par høyttalere.

Den kompakte 4305P er omtrent like høy som en LP-plate, og like lett å plassere i en bokhylle. Alternativt kan de stilles på en benk ved siden av tv-en, eller henges på veggen med veggstativer. Der kan de passe perfekt, for da kan de overta jobben til en lydplanke. 

Bare plugg inn tv-en til høyttalerens optiske inngang på baksiden, og du er garantert vanvittig mye bedre lyd enn noen lydplanke klarer å levere.

JBL 4305P sort
JBL-høyttalerne går rett i bokhylla ved siden av platesamlingen.
Render: JBL

Høyoppløst og trådløs lyd

De kan også plasseres på et par gulvstativer om man foretrekker det. Uansett vil de levere et større, dypere og mer overbevisende lydbilde enn en lydplanke. Med forsterker, Wi-Fi og Bluetooth integrert, behøver man ikke mer et par stikkontakter i nærheten, så er man i gang.

Begge høyttalerne har forsterkere innebygget. Det betyr at man ikke behøver å koble dem sammen med ledning, men for å få støtte for strømming av mer enn 24-bit/96 kHz lydfiler, må man koble den medfølgende CAT6-kabelen mellom høyttalerne.

Da støtter DAC-en høyoppløst lyd, som MQA eller 24-bit/192 kHz lydfiler. Fint for de som faktisk har tilgang til høyoppløste lydfiler, for alle andre kan ethernetkabelen bli liggende i esken.

JBL 4305P bak
De fleste tilkoblinger man kan trenge, unntatt HDMI.
Foto: Lasse Svendsen

Høyttalerne støtter også Bluetooth A2DP, men som alle vet er det dårligere enn Wi-Fi, eller Ethernet. 

For har kan man strømme høyoppløst fra nettverket med en Ethernetkanel fra ruteren rett i den ene høyttaleren. Man kan også strømme over Wi-Fi med AirPlay 2 eller Google Chromecast, og når som helst velge en kablet lydkilde som en CD-spiller, tv-en eller en platespiller med phono-trinn.

JBL 4305P Cut
4305P innvendig med forsterkermodulen nederst og DSP og DAC over.
Ill. JBL

Tilkoblinger

Selv om begge høyttalerne har innebyggede forsterkere, 125 w til basselementer og 25 w til diskantelementet, er den ene høyttaleren master. Der finner man analog minijackinngang, optisk Toslink-inngang, og til og med et par balanserte XLR-innganger lik de man finner i et lydstudio.

Høyttaleren har også en USB-A-inngang for kablet avspilling fra en laptop, og det finnes en subwooferutgang her også. Som registrerer en tilkoblet subwoofer, og legger inn delingen til sum rundt 80 hz. Ellers skal høyttalerne være i stand til å rekke ned mit 45 hz i bassen.

Som har en knapp hvor man kan dempe bassen 3 dB, slik at man ikke får overdrevet mye bass dersom høyttalerne er plassert inntil bakveggen. 

Plug and play

JBL-høyttalerne er kjempelett sette opp. Den medfølgende bruksanvisningen er lett å følge, og der finner man ut at den ene høyttaleren har av/på, volum og kildevalg fra potmeterne under HDI-hornet. Der kan man også se hvilken inngang som er valgt, og status på tilkoblingen. Den medfølgende Bluetooth fjernkontrollen kan også styre kildevalg og volum, men det finnes ingen JBL-app for styring av strømmetjenester, med sånne ting som. equalizer eller lydprofiler. 

JBL 4305P remote
Fjernkontrollen bruker Bluetooth.
Foto: Lasse Svendsen

Studiolyd hjemme

Det gjør da heller ingen ting. For de små JBL-høyttaleren er meget godt balansert. Til å begynne med savnet jeg litt av den saftige bassen jeg fikk fra 4309, for ikke å snakke om de hakket større JBL L82 Classic, men etter et par ukers spilling falt bassen på plass. 

Da falt andre ting på plass også. Instrumenter lød fyldigere, bassen strakk seg litt dypere og ga bassgitarer, trommer, pauker og klavermusikk mer dybde. En sideeffekt av denne ‘innspillingen’, var at vokaler lød bedre definert, og lydbildet vokste.

I så stor grad, at høyttalerne forbløffet alle som hørte dem, hvor omkvedet var at det var enormt til lyd fra så små høyttalere.

Ikke misforstå. Et par 4305P vil aldri spille ikke høyt eller tøft som et par L82 Classic på en god forsterker, det er heller ikke poenget. Men de spiller tøffere med større autoritet i bassen enn de fleste høyttaler i samme størrelse klarer. 

JBL 4305P bass
De små 13 cm bassene sparker godt fra seg.
Foto: Lasse Svendsen

Det er nærliggende å sammenligne med KEF LS50 Wireless II, som er del større, men stiller i samme prisklasse. De lyder litt mer raffinert spesielt i diskanten, og går litt dypere i bassen, men de har ikke helt den samme levende og engasjerende lyden man ofte forbinder med JBL-høyttalere.

Klaverkonserter klinger mer naturlig ut av KEF-høyttalerne, som også gir strykere mer substans og finesse, men JBL-høyttalerne er morsommere å lytte til når jeg setter på Oslo Beats Vol II med Bård Berg. Da kjenner man bassen på kroppen, og får lyst til å spille høyt. Hvilket ikke er et problem. Det er i det hele tatt forbløffende hvor høyt og tøft de små høyttalerne klarer å spille i en stor stue.

Høyt. Mer enn vanlig fra så små høyttalere. Og med mer engasjerende bass enn man forventer fra en toveis bokhyllehøyttaler. På ett tidspunkt butter det selvsagt, men da er det mer enn høyt nok til at folk for lengst har forlatt festen.

Det man ikke får her, er dypbass. Eller det samme trøkket som en stor høyttaler kan gi. De nevnte 4309 er bedre i så måte, men da må man budsjettere med en god forsterker i tillegg. Et par JBL L52 med, si en Hegel H95 på 60 w, kan være et alternativ for de som trenger flere innganger. De større LS50 Wireless II er et fremragende alternativ for de som har plass, men lyder best på gulvstativer, som koster en del ekstra.

JBL 4305P pairs
Sort eller brun valnøttfiner med sorte eller blå fronter.
Foto: JBL

Konklusjon

De små og trådløse JBL 4308P er absolutt verdt å vurdere for alle som ønsker seg bedre og mer engasjerende lyd fra kompakte høyttalere som tar lite plass og er enkle å bruke. At de kombinerer Bluetooth med høyoppløst strømming og fysiske innganger, gjør dem anvendelige for veldig mange. Som vil kunne bruke de små JBL-høyttalerne på alt fra strømmeserier fra tv-en, til partymusikk og konsentrert lytting. Rett og slett en fortreffelig allround-høyttaler som vil gi eieren mange år med musikkglede.

  1. JBL Synthesis 4309

    Liten råtass

    De små JBL-høyttalerne knuste mine fordommer om bokhyllehøyttalere.

    Mektig tøft lydbilde med fenomenal bassdynamikk, innsikt og klangdybde.
    De spiller ikke dypbass, og kan lyde litt grovkornet når presset.
    Les hele testen
  2. JBL L52 Classic kompakthøyttaler

    Et knallkjøp

    JBLs minste er kanskje liten, men den vet å sparke fra seg.

    Dynamisk og engasjerende med uvanlig potent bass. Liker å spille høyt, og du hører ingen forvrengning da heller.
    Du får ikke med deg hele den nederste oktaven i et konsertklaver, og det finnes mer detaljrikdom andre steder.
    Les hele testen
  3. KEF LS50 Wireless II

    Brenn lydplanken

    Trådløs musikk i stereo blir ikke bedre enn med KEFs små høyttalere.

    Fyldig og gjennomsiktig lydbilde med glimrende dynamikk. Kompakt og enkel å bruke, med gode tilkoblingsmuligheter, og støtte for strømming av høyoppløst lyd.
    Pris kontra størrelse kan virke avskrekkende.
    Les hele testen
  4. JBL L82 Classic

    Let The Good Times Roll

    De kompakte JBL L82 Classic, gir så mye moro for pengene, at vi utroper dem til best i klassen.

    Mektig fet bass for en så liten høyttaler, kraftfull dynamisk kontrast og herlig retro-look. Mye høyttaler for pengene.
    Detalj-freaker får mer av det andre steder.
    Les hele testen
Karakter
JBL 4305P Studio Monitor
Premium
Lasse Svendsen
(f. 1965): Ansvarlig redaktør. Lasse har jobbet for Lyd & Bilde siden 1999. Han har også skrevet om foto for magasinet Fotografi, om hi-fi i bladet Audio Video, og har erfaring som biljournalist i bladet Drive. Det hele startet i 1980 med en Garrard platespiller, en Tandberg receiver og Jamo høyttalere, Han har også lang erfaring fra hi-fi-bransjen, og skriver i dag mye om hi-fi, foto, computere, lyd, men også om bil.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Slanke dansker imponerer

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Lyd & Bilde