TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Huawei Sound X

Glimrende lyd fra Huawei-debut

Huaweis første hi-fi-høyttaler imponerer. Ikke rart, når det er Devialet som står for lyden.

Av / 29.10.20 - 08:00
Huawei Sound X

Lyd & Bilde mener

  • Stødig og tøff bass, klar og åpen lyd, evne til å spille høyt.
  • Begrensede smartmuligheter i Norge, blant annet stemmestyring mangler her.

Huawei er som de fleste vet en av de virkelig store aktørene innenfor mobil, og senere også PC. Nå vil de inn på markedet for trådløse høyttalere, og har i den forbindelse teamet opp med ingen ringere enn franske Devialet.

Den franske high-end-produsenten er spesialist på høyteknologisk hi-fi, og er kjent for sine kompakte men meget kraftige Phantom-høyttalere, i tillegg til noen virkelig fantastiske forsterkere som Expert 220 Pro og Expert 1000 Pro. Den ene er dyrere og mer spinnvill enn den andre, men felles for både de og høyttalerne er deres SAM høyttaleroptimalisering.

Forkortelsen står for Speaker Active Matching, som kort fortalt retter opp i skjevheter i høyttalernes delefilter og dessuten optimaliserer bassresponsen til å bli dypest og strammest mulig – men holder igjen når basselementet har nådd sin maksimale slaglengde. Dermed beskyttes høyttaleren for overbelastning, nesten uansett hvor høyt man spiller.

Les også Ny Google-høyttaler bommer Det er sjelden jeg har blitt forbanna over et produkt. Spesielt et så brukervennlig et som Google Nest Audio.

Huawei Sound X: den rimeligste høyttaleren med SAM

Det er i all hovedsak Devialet som står for lydkvaliteten i den sylinderformede Sound X-høyttaleren. Som huser to 3,5 tommers basselementer i push-push-montering som betyr at de slår symmetrisk ut til hver sin side. Denne metoden reduserer beviselig resonanser i kabinettet, ved at hver resonans får en kansellerende motresonans. Hvert av basselementene drives av en 60-watts forsterker.  I tillegg er seks 1,5-tommers diskantelementer plassert rundt høyttaleren.

Huawei Sound X front
Sound X har to 3,5″ basselementer som spiller mot hverandre i push-push-konfigurasjon. Det fjerner forvrengning. Men det er Devialet SAM-teknologien som gjør den store forskjellen. Foto: Huawei

Mens du må betale dyre dommer for et Devialet-produkt med SAM-teknologien, sitter en enklere variant av den samme teknologien i Huawei Sound X. Og det er det som gjør denne høyttaleren så vanvittig spennende, med sin pris på bare 3500 kroner!

Annonse

Og det er nettopp SAM-teknologien Huawei Sound X kan skilte med. Det som gjør det ekstra interessant, er at mens Devialet sine ulike høyttalermodeller koster fra 12000 til 30000 kroner, så skal Huawei bare ha 3500 kroner for sin. Det betyr at du kan få et fullblods stereosystem for 7000 kroner, for to kan nemlig pares i stereo.

Ikke smart i Norge

Tilkoblingsmulighetene blir noe begrenset, da høyttaleren er blottet for kablede innganger. I Asia markedsføres den som en smarthøyttaler, men her hjemme funker ikke det. Huawei er nemlig bannlyst fra å bruke amerikansk teknologi fra Google, Apple eller Amazon. Du kan ikke snakke til den her til lands, men ved å laste ned Huawei-appen “AI Life” får du koblet den til hjemmenettverket, og i teorien skal du kunne bruke samme app til å styre andre ting. Akkurat det har jeg ikke testet. Huawei Sound X må uansett anses som en ren trådløs høyttaler.

Huawei Sound X top
Mikrofonknappen på toppen av høyttaleren har ingen annen funksjon enn å pause og starte musikken. Volum opp og ned på sideknappene. Foto: Huawei

Joda, den funker med wifi. Men…

Ved lansering er ikke wifi-kompatibiliteten helt klar, men det var ikke noe problem å koble den til det trådløse nettverket gjennom AI Life-appen, og jommen spilte den ikke musikk over wifi med gratis-appen Bubble UPnP! Dette stikk i strid med hva alle andre anmeldere av Sound X har hevdet. Til deres forsvar var da også beskjeden fra Huawei at wifi ikke er klart, men høyttaleren kan inntil videre vurderes som en bluetooth-høyttaler.

Jeg fikk den derimot ikke til å fungere med MConnect, som indikerer at høyttaleren er kresen på wifi-en så langt. Når sant skal sies er den heller ikke alltid like stabil med Bubble heller. Så, ja, wifi-delen trenger en oppdatering, som vi har blitt lovet vil rulles ut over luften “senere i høst”. Men jeg fikk det i hvert fall til å fungere tilstrekkelig til å kunne vurdere lydkvaliteten ut ifra optimal kildekvalitet.

Bluetooth funker brillefint

Med Bluetooth fungerer høyttaleren derimot lytefritt, og det er dette du skal bruke dersom du ønsker å bruke musikkappene du kjenner fra før. Har du Huawei-telefon kan overføringen skje med en kodek ved navn LHDC, som i likhet med Sonys LDAC-kodek kan overføre musikk tilsynelatende uten tap (med en datastrøm på inntil 990 kbit/s). Alle vi andre får da også brukbar lyd med AAC-kodeken. Men ingen aptX, som kan gi enda bedre lyd. Jeg vil likevel påstå at AAC-lyden på Bluetooth er god, og det er ikke så natt og dag av forskjell mellom denne og tapsfri lyd over wifi, som man kanskje skulle tro.

Hvis telefonen er tilkoblet med Bluetooth (som med Android skjer med en håndbevegelse takket være NFC), vil Sound X sette musikken på pause hvis telefonen ringer. Den starter igjen når samtalen er over. Men du kan ikke snakke gjennom Sound X-høyttaleren.

Eksemplarisk lyd

Når alt er oppe og spiller, så er det lett å la seg rive med. Lydkvaliteten er nemlig imponerende bra, med riktig innstillinger. Men pass på, for i appen så kan du velge mellom to klangidealer: Hi-Fi og Tale. Det er kanskje her andre anmeldere har tråkket feil, når de hevder at bassen blir for overveldende, og at mellomtonen er for tilbakelent så vokaler og gitarer ikke kommer godt nok frem i lydbildet.

Du må nemlig påse at Lydeffekter i appen står på Tale, da Hi-Fi låter nettopp for tamt i mellomtonen og generelt ubalansert. Det er også mulig å justere opp eller ned det generelle bassnivået her, så å si at det er for mye bass kjøper jeg ikke helt.

I Tale-modus åpner høyttaleren seg i stemmeregisteret, og elgitarer biter flott fra seg. Lydbildet er luftig og detaljert, og det er meget god dynamikk over hele fjøla.

Brandy Clark - Same Devil
Country-balladen Same Devil av Brandy Clark, hvor selveste Brandi Carlile har lagt gjestestemme, er nydelig. Og den låter meget bra på Huawei Sound X. Foto: Pavel Suslov

Brandy Clarks flotte, nye country-ballade Same Devil med ingen ringere enn Brandi Carlile som gjesteartist, låter meget balansert og fint. Stemmene kommer klart ut, steelgitaren også. Og høyttaleren har en imponerende dyp og stødig bass. Den bassgitaren og basstromma får du bare ikke ut av små og fislete smarthøyttalere! Og krispheten i overtonene er beundringsverdig.

Nederlandske Benni Sings lager funky pop, og Rolled Up har upolerte men snertne trommer, og en bassgitar det groover av. Huawei får det frem, dette er virkelig bra. Utvilsomt en lyd som er verdt prisen, om du kan leve med begrensningene i tilkoblinger.

Kollega Audun Hage, som har smuglyttet fra kontoret ved siden av, er også imponert.  “Var det den lille saken der du spilte på? Jeg trodde først det var de svære JBL-ene dine” utbryter Audun. Desktopen min preges nemlig ikke av småsaker til vanlig, med klassikerne JBL 4411 med 12-tommers basselementer som “PC-høyttalere”.

JBL Desktop Graabein
Når Gråbein ikke hører på kompakte wifi-høyttalere er det JBL 4411 som gjelder på desktopen. De ble overraskende lite savnet under testingen av Huawei Sound X. Foto: Geir Gråbein Nordby

Stor lyd

Akkurat som Devialet Phantom-høyttalerne låter større enn de ser ut, så har Huawei-høyttaleren mye mer trøkk, og en evne til å fylle rommet med lyd, enn man skulle tro. Den stråler dessuten lyden likt i 360 grader, slik at du kan ha den fremme i rommet og vite at alle får omtrent samme lyd.

Dette deler den med sin åpenbare inspirasjonskilde Apple HomePod, og det er en god egenskap for en monohøyttaler. Den sprer nemlig lyden utover et større felt enn hva en vanlig høyttaler klarer. Som for eksempel Sonos One, eller den ultrakjipe Google Nest Audio. Da får du i det minste en liten illusjon av noe som kan minne om stereo. Jeg skulle veldig gjerne hørt to av Sound X koblet i stereo, for det tror jeg kan bli veldig bra.

Til prisen er dette en virkelig god høyttaler, som viser hva Devialet klarer også med et lite budsjett. Selv om den har lite å stille opp mot sine Phantom-slektninger til mangedobbel pris, altså. Den gruser det meste av smarthøyttalere der ute, inkludert Sonos Play One og Apple HomePod. Men Sonos Move er et eksempel på en høyttaler som kan mer, og som med innebygd og automatisk romkorreksjon kan fungere i enda flere miljøer. Men jeg tror faktisk jeg synes Huawei Sound X låter bedre.

Litt hard klang?

Hvis jeg skal trekke for noe, er det at klangen tidvis kan bli litt kald og hard i mellomtonen. En del pop og rock har ganske harde og spisse produksjoner, og da kan mellomtoneområdet føles litt pågående. I slike tilfeller kan du vurdere å sette over til lydmodus Hi-Fi, men selv ville jeg nok heller bare skrudd ned lyden litt.

Huawei Sound X under
Strømkabelen plugges inn på undersiden av Huawei Sound X. Foto: Huawei

Konklusjon

Fordi Huawei ikke får bruke amerikansk teknologi har Sound X en del bruksmessige mangler her hjemme, og kan derfor heller ikke beskrives som en smarthøyttaler. Den må i stedet sees på en wifi- og Bluetooth-høyttaler, og det er det. Men det den gjør, det gjør den brillefint.

Lyden er eksemplarisk, musikken kommer ut med stor fysikk, stor men godt balansert bass (hvis du velger lydmodus Tale), og en fremtredende og detaljrik mellomtone. 360-spredningen gjør at monohøyttaleren fyller rommet bedre, og den er meget plasseringsvennlig.

Talestyring funker ikke her til lands, og skal du koble til wifi må det gjøres via DLNA/UPnP. Du kan dermed ikke bruke de originale musikkappene du kjenner fra før, men er bundet til tredjeparts. Derfor er kanskje Bluetooth-funksjonen likevel å foretrekke. Vi får se hva som skjer med wifi ved neste fastvareoppdatering.

Karakter
Huawei Sound X
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

8 hendelser på “Huawei Sound X”

    1. Det er jo bare å sette seg inn i teknologien fra Devialet, det – så skjønner man resten ganske fort 😉

  1. Bård Alexander Raunlid

    Kan man koble 2 sett i stereo? Fant ikke den funksjonen og Huawei support svarte først usikkert, for så å svare at det trolig ikke var mulig.

    1. De gjør dette i Kina, så det er helt klart mulig. Men det kommer an på hva som kommer i den firmwaren utenfor Kina, da (som det er nevnt skal komme)

  2. Sound X spilller over WiFi som bare det med Android-appen BubbleUPnP. Spiller også høyoppløst FLAC og Tidal Master MQA. Tidal kan brukes ‘’fult ut’’ ved hjelp av at man logger inn med Tidal i BubbleUPnP og velger/styrer musikken derifra. Lyden er helt ENORM !!!

    1. Geir Gråbein Nordby

      Ja jeg fikk også Bubble UPnP til å funke, dog med noen bugs, selv om Huawei selv sier WiFi «ikke funker ennå».

  3. Har dere tester å koble den med Bluetooth mot en Google Home mini for å få den smart?

    1. Geir Gråbein Nordby

      Nei, det prøvde vi ikke. Men det er et godt tips, som kan brukes på alle Bluetooth-høyttalere. Så det er jo egentlig en funksjon på Google Home/Nest og ikke på Huawei.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Slanke dansker imponerer

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Lyd & Bilde