Med Citation-serien ønsker Harman Kardon å appellere til interiørbevisste minimalister. Høyttalerne er inspirert av nordisk design, laget for å blande seg perfekt inn i lyse miljøer. I hvert fall hvis du velger versjonen i lysegrå ull, som vi har fått til test. Er du derimot ute etter noe mer anonymt, kan du velge svart.
Det er for tiden i vinden å kle høyttalerne i ullstoff fra danske Kvadrat, og Harman Kardon ønsker ikke å være noe dårligere. Stemmestyring er også noe som har økt i popularitet, og her til lands er det da Google-assistenten som er mest aktuell. Den snakker nemlig norsk. Så får det bare være at avanserte kommandoer med flere beskjeder i én og samme setning fortsatt lar vente på seg. Men det funker, og etter hvert finnes det mange smarte dingser i hjemmet som lar seg styre av Google-assistenten.
Lydplanken Citation MultiBeam 700 kan kobles til både Google Home-systemet og Apple HomeKit, så hvis du har et smarthjem basert på et av disse så blir også lydplanken en del av dette. Det finnes mange ulike Citation-høyttalere som fungerer trådløst sammen, og det er ikke vanskelig å se at Harman Kardon med denne familien jakter på markedsandeler fra Sonos.
MultiBeam 700 simulerer surround
Navnet MultiBeam kommer av at lydplanken stråler ut lyd i flere retninger, for at lydbildet skal oppleves som tredimensjonalt. Surroundlyd uten bakhøyttalere, altså.
Skjønt, har du lyst på bakhøyttalere, så kan du koble til et par Citation Surround bakhøyttalere, til 4.500 kroner. Det finnes også en Citation Sub Small (4000 kr). Ønsker du kraftigere bass, får du dette av Citation Sub (8000 kr), men det sitter nok langt inne å bruke mer penger på basshøyttaleren enn selve lydplanken.
Enkelt oppsett
Lydplanken legges flatt ned på TV-benken, eller monteres på vegg med medfølgende veggbraketter. Koble lydplanken til TV-ens HDMI-inngang merket ARC. Har ikke TV-en din dette, må du bruke optisk digitalkabel i stedet.
Førstegangsoppsettet går lekende lett. Skru på lydplanken, velg språk Norsk, finn MultiBeam 700 i listen over wi-fi-nettverk og sett opp lydplanken med Google Home-appen. Eller Apple Hjem-appen, hvis du har HomeKit-smarthjem.
Fjernkontroll
I motsetning til Sonos med sin Beam eller kommende Arc så følger det med fjernkontroll til MultiBeam 700. Deilig. Med Sonos kan TV-ens fjernkontroll riktignok stille lydnivå, men det kan jo hende man vil skifte lydmodus etter innholdet. For eksempel Musikk når man skal høre musikk i stereo og Film, TV eller Nyheter når man ser slikt innhold.
Fjernkontrollen har dessuten en egen Google Assistant-knapp, som demper lyden fra lydplanken, så du slipper å rope over TV-lyden når du skal kommandere den til noe. Fint å ha når lydnivået er høyt. Hadde man bare kunnet bruke samme knapp til å dempe tjas og mas fra andre personer i rommet også …
Upåklagelig brukervennlighet
Det er null stress å bruke MultiBeam 700 i det daglige. Ha den på HDMI når den skal gi lyd fra TV-en, eller send (cast) musikken direkte til den fra musikk-appen på mobilen. Den responderer umiddelbart og gir det du vil når du vil ha det.
Grei nok lyd
Lydmessig låter den helt greit. Lydplanken gjør ikke noen katastrofale feil, som at bassen overdøver mellomtonen, at dialoger og sangstemmer låter tilslørt og ullent. Det låter åpent nok, klart og tydelig.
I lydmodus Film med surroundeffekten på, blir lydbildet diffust, og dialogene låter tynt og kommer ikke fra midten i lydbildet. I stedet blør de utover mot sidene. Mellomtonen er slank, som gjør at dialogene låter tynt. Og diskanten er litt for hard.
Bruk Musikk-modus også på film
Bedre blir det når lydmodus settes til Musikk, med surroundeffekt aktivert. Da blir det mer kjøtt på beinet i mellomtonen, og diskanten blander seg bedre inn i lydbildet. Det er langt bedre enn med Film-modus. Fortsatt synes jeg ikke dialogene kommer tydelig nok fra midten, og surroundeffekten er ikke like heldig implementert som på for eksempel Samsung HW-Q76R, eller på JBL Bar 5.1 Surround. Eller for så vidt Sonos Beam. Så er det dessuten stor forskjell i lydnivå når man veksler mellom surroundlyd av og på. Lyden er mye høyere med surroundeffekt på, som gjør det vanskelig å sammenligne de to.
Musikk i stereo
På musikk i stereo låter det likevel bedre med surroundeffekten av. Også her i Musikk lydmodus. Den fyldigere mellomtonen kommer godt med, og instrumentene får den nødvendige varmen de trenger. Det kunne godt vært enda mer finmasket og luftig helt i toppen, diskanten oppleves som litt aggressiv til tider. Spesielt med hardt komprimert popmusikk.
Det er greit med bass i MultiBeam 700, og jeg tror veldig mange som kjøper den klarer seg uten ekstra subwoofer. Bassen er heller ikke problematisk, den er balansert og grei. Det mangler bare litt dynamikk og trøkk, men det kan man leve med.
Konkurrenter
Sammenlignet med Sonos Beam, som vel er erkekonkurrenten, er det vel så mye bass i MultiBeam 700, og den har også fordelen av å kunne spille i ren stereo når surround-effekten skrus av. Sonos Beam er låst til kvasi-surround. Ønsker du dessuten ekstern subwoofer, koster CitationSub Small bare halve prisen av Sonos Sub.
Men skal du bare ha en lydplanke uten subwoofer så synes jeg likevel Sonos Beam låter bedre enn MultiBeam 700. Kanskje ikke på musikk, da jeg er litt allergisk mot 3D-lyden. Men Sonos har en mykere, varmere klang og mer behagelige overtoner.
Samsung HW-Q76R er mye heftigere på alle måter, ikke minst fordi den har subwoofer i tillegg. Men den blir i en annen prisklasse.
Skal du ha en lydplanke til musikk, og ikke ønsker ekstern sub, så er Dali Katch One et bedre kjøp enn Citation MultiBeam 700. Katch One er også tekstilkledd (men ikke fra Kvadrat).
Konklusjon
Harman Kardon Citation MultiBeam 700 er det fulle navnet på en lekker og rimelig lydplanke, som tar seg meget bra ut i stua. Den er enkel i bruk, enten du bruker den med fjernkontroll eller du strømmer musikk til den direkte fra mobilen. Enten via Bluetooth eller nettverket. Innebygd Chromecast og AirPlay 2 tilfredsstiller de flestes behov for lydkilder, og man kan dessuten snakke til lydplanken og styre et Google Home-basert smarthjem – på norsk.
Lydplanken låter klart, den har ingen stygge lyter noe sted. Og den kan definitivt spille høyt nok i TV-stua. Det mangler litt dynamikk, mellomtonen er en anelse slank og den litt krasse diskanten balanseres best i Musikk-modus, også på film.
Det blir nok mye tøffere om man hekter på en subwoofer og legger til trådløse bakhøyttalere. Men det vil ikke hjelpe oppløsningen i overtonene.
Når man legger sammen alt MultiBeam 700 kan, og hvor brukervennlig den er, kombinert med at det er mye annet i prisklassen som låter mer innestengt og svulstig, så er dette et godt kjøp.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser