Harman Kardons Citation-serie er en høyttalerfamile som består av både små og store, bærbare og stasjonære høyttalere. De er alle kledt i stoff fra danske Kvadrat, noe som gir et mykere uttrykk enn flere av sine konkurrenter. Inkludert Sonos, hvor Arc må sees på som den nærmeste konkurrenten til lydplanken for hånden, Citation MultiBeam 1100.
Der hvor Sonos og andre bruker proprietær multiromsteknologi, benytter Harman Kardons Citation-høyttalere rett og slett Google Home og AirPlay 2, som betyr at de kan brukes i samspill med mange andre merker som støtter de samme systemene. Det gjør det enklere å forholde seg til, og også at man kan handle produkter ut ifra lydkvalitet, brukervennlighet og utseende, fremfor å på død og liv måtte forholde seg til det samme merket.
Mange av dem (men dessverre ikke MultiBeam 1100) har også innebygd stemmestyring til både seg selv og smarthjemmet, så de får samme funksjonalitet som en Google Nest-høyttaler eller Apple HomePod.
Når det kommer til lydplanker, har Citation-familien manglet et skikkelig flaggskip som kan konkurrere mot de beste fra Sonos, Samsung, Sony og Bose, og ikke minst fra søsterselskapet JBL. Citation MultiBeam 700 er god til 5000 kroner, men langt fra noe fyrverkeri.
Første fra HK med Dolby Atmos
Det endrer seg nå, med den nye toppmodellen Citation MultiBeam 1100. En lekker lydplanke, stoffkledt som sine familiemedlemmer, knappe tre centimeter kortere enn erkekonkurrenten Sonos Arc.
Harman Kardon har som alle andre sett behovet for en lydplanke med støtte for Dolby Atmos, og det nye flaggskipet har fått totalt elleve høyttalerelementer, hvorav to av dem peker oppover for å gjenskape Atmos-lydeffekter ovenfra. Og dermed tegne opp et mer tredimensjonalt lydbilde som omsvøper lytteren. Dette gjøres ved hjelp av høyttalerelementer som peker i alle retninger, hvor lyden reflekteres rundt i rommet og tilbake på lytteren, som skal føle at det er høyttalere plassert rundt omkring. Dette sammen med fiffig digital regnekraft i den innebygde prosessoren.
Den beste måten å nyte Dolby Atmos fra film og strømmetjenester, er å koble lydplankens HDMI-utgang til den av TV-ens HDMI-innganger merket eARC. Da kan også TV-ens fjernkontroll brukes til å styre lyden på MultiBeam 1100, om du ikke ønsker å bruke den medfølgende fjernkontrollen.
MultiBeam = romtilpasning
Navnet MultiBeam kommer av Harman Kardons (og JBLs) romtilpasnings-teknologi. Når lydplanken settes opp første gang, blir du bedt om å aktivere MultiBeam. Testlyder sendes ut av høyttalerne, som så plukkes opp igjen av en innebygd mikrofon i selve lydplanken. Det pågår en stund med ploppe- og sveipelyder, før den sier at alt er i orden. Din eneste jobb er å være stille under kalibreringen.
Google Home
Å sette opp lydplanken er meget enkelt, om du har en Google-konto. Da åpner du bare Google Home-appen på mobilen, som finner høyttaleren i oversikten, så trykker du deg gjennom steg for steg.
Har du et par Citation Surround bakhøyttalere og en Citation Sub, kan disse pares med lydplanken via touch-displayet – som dessverre sitter på toppen av, og ikke i fronten på lydplanken. Sveip deg til Settings og Speaker setup, og trykk på Pairing. Sub og surround dukker opp der. Etter dette er gjort, bør du gjøre romtilpasningen på nytt.
Lyden av Citation MultiBeam 1100
Åpningsscenen i The Gray Man gjengis med klare og distinkte dialoger. Stemmene til Ryan Gosling og Billy Bob Thornton er meget tydelige, og lydplanken klarer å bre lydbildet greit utover på sidene. Man får et fint inntrykk av romklangen, også fra oven. Dialogene kunne nok godt hatt litt mer mat nedover i mellomtonen og bassen, det blir litt slankt. Både i forhold til Sonos Arc, men spesielt om man sammenligner med lydplanker hvor subwoofer følger med. For eksempel Samsung HW-Q995B.
Den klare men noe slanke lyden går igjen i Formula 1: Drive to Survive, hvor surroundlyden dessuten ikke klarer å omsvøpe oss helt som vi ønsker. Det er bra, for all del, men jeg hadde nok ønsket meg litt mer fra en lydplanke til ti tusen kroner.
– Det er vel litt pinglete, eller? utbryter kollega Audun Hage.
Subwoofer og bakhøyttalere
På egenhånd er lydplanken bra nok, men jeg vil tro de som blar opp såpass mange tusenlapper for en lydplanke, ønsker noe ekstraordinært. På egenhånd konkurrerer ikke MultiBeam 1100 helt med de beste.
Derimot skjer noe ganske spesielt når vi kobler til de trådløse bakhøyttalerne Citation Surround, og subwooferen Citation Sub. Til sammen dobler de prisen og vel så det, men det er likevel ikke noe dyrere enn en Sonos Arc, Sub og et par One SL.
For det første blir det selvsagt mye mer bass, når Citation Sub står for de lave frekvensene. Men det spesielle er hvor bra og kontrollert den låter. Den er vesentlig strammere enn subwooferen som følger med Samsungs toppmodell, og dessuten mer lineær og naturlig. Den henger seg sømløst på lydplanken, og tilfører dialogene ordentlig fylde og tyngde.
Filmens første actionscene, der Goslings karakter er sendt for å likvidere en tidligere kollega, har både skudd og eksplosivt fyrverkeri. Det smeller med stor troverdighet, mens dialogene er enda renere og klarere enn da lydplanken måtte gjenskape det alene. Bakhøyttalerne strekker lydbildet bak oss, slik at det nå omringer oss helt. Samtidig klarer lydplankens Atmos-høyttalere, via taket, å gjengi lyd fra oven slik at vi blir totalt omsvøpt i lydbildet.
Dynamikken er meget god, i det hele tatt er dette glimrende saker!
Til sammenligning kan Samsung HW-995B spille enda litt høyere på maksnivå, og dialogene er enda litt fyldigere. Men subwooferen blafrer mer, og er langt fra så behersket som den til Harman Kardon. Den er åpenbart tregere, og dessuten ikke helt lineær. Den er svulstigere i noen frekvenser, slankere i andre.
Musikk
På musikk i stereo er lydbildet nødvendigvis snevrere enn med et par hi-fi-høyttalere. Det strekker seg ikke utenfor lydplankens fysiske bredde, om du da ikke bruker noen av surroundmodusene. Da blir det større, men også kunstigere, og jeg foretrekker ren stereo.
Bortsett fra den noe snevre stereobredden, låter Citation 1100 overraskende bra i stereo, sammen med subwooferen. Der den blir for slank på egenhånd, er lyden kontrastfull og kraftig med rikelige detaljer i stemmer og instrumenter. Her dras det virkelig fordel av den beherskede subwooferen, og Harman Kardon spiller plutselig ringer rundt Samsung-lydplanken. Prisen for Citation lydplanke og sub er noe høyere enn Samsung skal ha for sin, men om du skal spille mye musikk, er det verdt det i min mening.
Citation Sub oppleves også som kraftigere enn Sonos Sub, og jeg mener at Harman-systemet er enda bedre enn Sonos-pakken. Sonos Arc alene låter bedre enn MultiBeam 1100 alene, men det endrer seg når begge bygges ut i surround. Mest på grunn av Citation Sub.
Konklusjon
Harman Kardon Citation MultiBeam 1100 er en god lydplanke på egenhånd. Den er enkel å koble til, du kan innlemme den i et Google eller Apple multiromssystem, og den har innebygd romtilpasning slik at lyden reduserer farginger forårsaket av dårlig akustikk.
Spesielt dialogene låter rent og pent, og det er ganske god dynamikk her. Men det er ikke før lydplanken får selskap av Citation Sub og Surround at den virkelig overbeviser stort. Plutselig går den fra å være smått anonym, til å fylle stua med klar og kraftig lyd. Spesielt bra låter det på film, men også musikk fungerer overraskende bra. Ikke minst på grunn av den gode subwooferen.
Som system kunne vi ikke anbefalt denne pakken varmt nok.
Hvordan låter systemet med den mindre Citation Sub “Small”?