TESTER Bil & El-kjøretøy Data Sport & Trening Gaming Mobil Smart Home Teknologi

TEST: Google Nest Wifi + Point

Ta en samtale med routeren din

Google Nest Wifi gir deg både mesh-router og smarthøyttaler i samme pakke.

Av / 05.05.20 - 11:00
Google Nest Wifi + Point

Home mener

  • Enkelt oppsett og innredningsvennlig design. Bedre dekning enn en enkelt router. Innebygd smarthøyttaler.
  • Ingen Wi-Fi 6. Begrenset mulighet for å tilpasse oppsett til spesielle behov. Anonym som en kakeboks fra IKEA.

Google lager ikke bare fremragende gratis nettjenester. De har de siste årene også slått seg på hardware til hjemmet i form av spesielt strømmeadapteren Chromecast og smarthøyttaleren Nest. Vi har imidlertid også sett en svært vellykket mesh-router fra den kanten.

Google Nest Wifi er etterfølgeren til nevnte router, og Google har nå valgt å pakke funksjonene fra Nest-høyttaleren inn i samme pakke. Det betyr at du kan snakke til routeren – og at høyttaleren har sin egen Wifi-dekning. Du får altså løst to problemer på en gang. Forutsatt at du har to problemer.

Google Nest Wifi kan kjøpes i forskjellige versjoner: en pakke med routeren alene og pakke med både router og en kombinert smarthøyttaler og aksesspunkt. Samt en versjon med router og to aksesspunkt. Hvis man bor i et stort hus eller allerede har en Google Wifi-router, kan man også kjøpe aksesspunkt i løs vekt.

Går i ett med omgivelsen

I pressemeldingen spiller Google på at Nest Wifi har en design som man kan være bekjent med å ha stående fremme i stuen. Det er sant i det omfang at den i hvertfall ikke tiltrekker seg noen visuell oppmerksomhet. Både router og aksesspunkt er mykt avrundet, nesten superelliptisk og uten noen form for kjennetegn. Setter man dem på en hylle i et moderne hjem, vil de gå helt i ett med de hvitmalte omgivelsene.

Google Nest Wifi + Point 1
Google legger vekt på at Nest Wifi skal passe inn i boligen. (Foto: Google)

Selv om jeg personlig foretrekker ting med karakter, gir det god mening å utforme en router slik at man ikke fristes til å gjemme den vekk i et skap – da det forverrer dekningen betraktelig.

Annonse

Oppsettet av routeren tar høyst 10 minutter, og er så enkelt at de fleste klarer det. Installer Google Home-appen, sett i nettverkskabelen og skann QR-koden på undersiden av enheten. Kort tid etter er alt installert. Uten vanskelig tekniske spørsmål av noen art. Oppsettet av Nest Wifi Point er like imponerende enkelt. En QR-skanning er nok til at enheten finner nettverket og blir en del av det.

Google Nest Wifi + Point 2
Google Nest Wifi er like enkel i bruk som den ser ut. (Foto: Google)

Hvis du liker å bruke kvelden på å fintrimme nettverks- og portinnstillingene på det trådløse nettverket, er Google Nests Wifi ikke noe for deg. Bare få innstillinger er tilgjengelige. På den andre siden lykkes programvaren med å gjøre de fleste valgene riktig.

Dekker i fellesskap

Google Nest Wifi er et mesh-system. Det betyr at nettverket blir fordelt via flere enheter som kommuniserer trådløst med hverandre. Nettverket kan på den måten nå ut til alle hjørnene av boligen. Så lenge det er nettverkspunkter nok og de kan «se» hverandre. Google sier at selve routeren dekker boliger opptil 120 kvadratmeter, og at hvert nettverkspunkt øker dekningen ytterligere med opptil 90 kvadratmeter.

Tallene må tas med en klype salg, og man bør legge merke til ordet «opptil», for etasjeskiller og betongvegger forkorter rekkevidden dramatisk. Og netthastigheten i utkanten av dekningsområdet vil være langt lavere enn ved siden av routeren.

I praksis dekket Google Net Wifi-settet hele boligen med forbindelse i god kvalitet. Takket være det ekstra Wifi-punktet som ble plassert på soverommet, oppnådde jeg god styrke på nye steder i boligen. Google-routeren kunne imidlertid ikke konkurrere mot signalstyrken til min normale router Netgear AX8 på nært hold. Denne koster noenlunde det samme som Google-settet. Det gjaldt også i ytterområdene, langt fra alle routere.

Hei, Router!

Den største nyheten i forhold til forgjengeren er at funksjonaliteten fra Google Nest Mini nå er innebygd i aksesspunktet. Det betyr at du kan snakke til den, spille musikk på den og stemmestyre alle enhetene i huset som lar seg kommandere med Google Assistent.

Google selv sier i sitt reklamemateriale at «musikken din har aldri hørt bedre ut tidligere». Ord er billige, og i markedsføring må man forvente en viss begeistring i presentasjonen. Men musikken min har hørt en hel del bedre ut før! En bitteliten enveis-monohøyttaler i plast er fin nok som klokkeradio og til å få lest opp værvarselet, eller kanskje også høre på et radioprogram. Men der stopper også festen!

Lysten til å lytte til musikk blir heller ikke større av at Google Assistent ikke samarbeider med Tidal. Så ukomprimert kvalitet er utelukket. Men til morgenvekking er det greit nok.

Google Nest Wifi + Point 3
Nettverkspunktet Nest Wifi Point har innebygd smarthøyttaler. (Foto: Google)

Ingen Wi-Fi 6

Google Nests Wifi støtter nettverksstandardene til og med 802.11ac. Det ville ha vært fint for et år siden, men det er merkelig at den nyeste standarden, 802.11ax – eller Wi-Fi 6, ikke støttes. Til Googles forsvar må det sies at det ennå bare er et fåtall enheter som utnytter ekstrafunksjonene i Wi-Fi 6. Det ville også ha fordyret produktet å støtte Wi-Fi 6 – og Google satser tydeligvis på å lage en router til folket.

Har man mange trådløse enheter i husstanden, vil Wi-Fi 802.11ac være langsommere, siden enhetene her må skifte på å kommunisere med routeren.

Google Nest Wifi + Point 4
Nest Wifi ligner ikke en router. Men man prøver forgjeves å få opp lokket for å få tak i dropsene. (Foto: Google)

Konklusjon

Google Nest Wifi og Nest Wifi Point er en enkel og rimelig løsning for trådløst nett i hjemmet. Oppsettet er stort sett like enkelt som en vannkoker, og mesh-nettverket vil for de fleste bety et farvel til døde områder med langsom eller ustabil forbindelse i hjemmet. Å bygge inn en smarthøyttaler i Wifi Point-et er en teknisk og markedsføringsmessig genistrek som vil snike inn stemmestyring i mange soverom og kjøkken.

Designen er uspennende i ekstrem grad. Men siden det er en sikker vei til dårlig forbindelse å gjemme vekk en router, er dette når alt kommer til alt, en fordel. Når karakteren likevel lander i den myke mellomgruppen, handler det om at Nest Wifi på den ene siden gjør det meste utmerket, men på den andre siden ikke briljerer teknologisk eller ytelsesmessig på noen punkter.

Karakter
Google Nest Wifi + Point
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?