Høyttalerne fra norske Forsman har i alle år vært en godt bevart hemmelighet på det skandinaviske hi-fi markedet. Men etter å ha lånt øre til deres nye VSS4 høyttalere, er det tydelig for oss at disse høyttalerne fortjener allmenn oppmerksomhet. Ikke bare fordi de lages her hjemme på berget, men mest av alt på grunn av lydopplevelsen de leverer.
VSS4 Classic
VSS4 er ikke helt som andre høyttalere – det ser man allerede ved første øyekast. De slanke sylinderformene tar svært liten plass sammenlignet med ordinære høyttalere. De mangler til og med et tradisjonelt kabinett: Høyttalerne spiller åpent i begge retninger, og bruker en spesiell “kåpe” rundt høyttalerelementene. Konstruksjonen er ganske spesiell, og det ligger både en solid dose ingeniørkunst og årevis med fintrimming bak konseptet som kalles VSS (Vertical Split System).
Hensikten med kåpene er å begrense spredningen og hindre at lydbølgene fra forsiden og baksiden utfaser hverandre. Klassiske dipolhøyttalere bruker store frontplater (bafler) for å motvirke dette, men i Forsman-konstruksjonen har man oppnådd den samme effekten ved å “brette” baffelen rundt høyttalerne i stedet.
Lydkvalitet
Man kan nesten gjette fra utseendet på Forsman VSS4 at de ikke låter helt som vanlige høyttalere – de låter mye større! Et massivt lydbilde fyller testrommet vårt, og det første vi registrerer er at høyttalerne nærmest forsvinner. Lyden er mindre retningsbestemt enn vi er vant til, og lyden fra høyre og venstre kanal smelter sammen til en vegg av lyd som gjør det vanskelig å tro man har med bare to høyttalere å gjøre.
Et slik lydbilde er akkurat hva dipolhøyttalere er kjent for, og tankene går med en gang til dyre elektrostathøyttalere som Quad og Martin Logan. Fordelen til Forsman er det mer kompakte formatet, og at de kan spille høyt takket være den gode effektiviteten.
Etter at den første wow-effekten hadde lagt seg kunne vi ta for oss høyttalernes klangegenskaper. Som forventet har de svært lite egenklang – fraværet av et kabinett betyr også færre resonanser, som igjen betyr at det er mindre grums og forvrengning til stede som kan maskere lyden. Mellomtonen er ikke bare ren, men også svært detaljerik.
Mangelen på et kabinett som bremser bevegelsene fra høyttalerelementene lar seg høre i form av at lyden oppleves veldig “rask” og rytmisk presis.
Du kan også glemme eventuelle fordommer om at dipolhøyttalere er fattige på bass – Forsman har i alle fall ikke hørt om denne regelen. Bassen går riktignok ikke særskilt dypt, men har slagkraft nok til å sette en støkk i de fleste. Det er lett å la seg lure, for selv om høyttalerne har en lett og ledig bassgjengivelse kan de dra til så man hopper i stolen når det kreves. Blottet for kasselyd og resonans, og med stødig fot sparker de tre åttetommerne ut bass med en nesten frekk snert over seg. Vil du lure naboen litt, anbefaler vi Kari Bremnes-sporet hvor bassisten starter rolig men nærmest tar løpefart på strengene i neste øyeblikk. Dynamikken er til å ta og føle på
Lyden har absolutt en stor wow-faktor, og liker du akustisk musikk og singer/songwriter kan vi vanskelig tenke oss en bedre egnet høyttaler enn Forsman VSS4. Evigunge Nils Lofgrens “Acoustic Live” føltes så ekte og nærgående at vi ble sittende og høre plata fra begynnelse til slutt. Mer hjemlige artister som Lisa Ekdahl eller Bjørn Eidsvåg passer også perfekt til Forsmans musikalske humør. Om målet er å gjenskape følelsen fra konserthuset er det få som kan stille opp mot Forsmans presise holografi. Derimot kan det enorme lydbildet og ubønnhørlige fokuset bli litt for mye av det gode om du lytter mye til rock, hip hop eller elektronika. Heller Mozart enn Metallica, med andre ord.
Plassering
Forsman-ene er i motsetning til mange høyttalere i denne kvalitetsklassen, ganske enkle å plassere, og ikke bare på grunn av størrelsen. Med sin kontrollerte horisontale spredning er de ikke så følsomme for plassering nær sideveggene, men trives best med litt avstand til bakveggen. Med de fleste høyttalere må du gjøre et kompromiss når det gjelder lydbilde – du kan stille dem opp for å spille stort og bredt, eller vinkle dem inn for å oppnå bedre fokus i midten. Med Forsman er det mulig å oppnå begge deler på en gang. Vi opplevde at den såkalte tredjedelsregelen, der både høyttalere og lytteposisjon trekkes ut 1/3 av rommets lengde, fungerte bra i vårt testrom.
Siden Forsman-høyttalerne sprer lyden både forover og bakover vil rommets akustiske egenskaper spille en avgjørende rolle. De skifter merkbart karakter i det man reiser seg og går rundt i rommet, og har i motsetning til det man skulle tro, en ganske snever “sweet spot”. Til gjengjeld låter det virkelig bra når man setter seg ned midt foran høyttalerne. Forsman byr på en besnærende kombinasjon av størrelse og presisjon i lydbildet, som vi knapt nok har hørt fra vanlige høyttalere.
Konkurrenter
Til 65.000 kroner befinner Forsman seg i en prisklasse full av tøffe konkurrenter. Høyttalere som Gallo Reference 3.5, Naim S600 Ovator og Audiovector S3 Avantgarde Arreté byr alle på noe helt spesielt. Fortjener Forsman VSS4 Classic en plass blant disse? Ja, mener vi. Den har riktignok ikke helt de samme allroundegenskapene til Audiovector, oppløsningen til Gallo eller helt den samme “boogie-faktoren” som Naim.
Forsmans største styrke er den magiske holografien. Lydbildet er enormt i alle retninger, men likevel presist, og blir aldri svevende eller diffust. Den musikalske gevinsten ved dette er at alle lydelementene får godt med plass, og det er lett å skille instrumenter og stemmer fra hverandre.
Konklusjon
Vil du ha et imponerende stereoperspektiv og en musikkgjengivelse som er til å ta og føle på, så er Forsman VSS4 virkelig en spennende høyttaler. For deg som setter pris på et lydbilde med realistisk størrelse, er dette en der musikerne omtrent materialiserer seg foran deg, og en musikkgjengivelse som nesten er til å ta og føle på. Forsman spiller ikke høyest og tøffest i sin prisklasse, men skalaen på lydbildet er noe for seg selv.
Les videre med LB+
Nyttårstilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd
Tilgang til ALT innhold i 6 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser