TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: 5 trådløse høyttalere

Høyttalerne som har alt

Du trenger kun en smartmobil eller nettbrett og et par høyttalere for å få hi-fi over alt. Disse høyttalerne har alt innebygget. Og ledningene kan du også glemme.

Av / 04.10.13 - 12:28
5 trådløse høyttalere

Aktive høyttalere har spesielt vunnet innpass i den profesjonelle verden, hvor nærfeltsmonitorer nesten alltid er aktive. Nå flytter teknologien inn i hjemmene. For når strømming likevel er i gang med å vippe CD-spilleren og radioen av pinnen, hvorfor ikke gå hele veien og slippe å ha et stereoanlegg stående?

En smartmobil eller et nettbrett er alt du trenger for å få musikk i stuen. Resten av den nødvendige elektronikken som forsterker og trådløs mottaker er innebygd i høyttalerne. Alt etter temperament kan et par trådløse høyttalere være en måte å få et penere interiør, fri for mengder av sorte kasser (alle høyttalerne fås i flere farger). Eller de kan være en mulighet til på en diskret måte å liste kvalitetslyd inn i boligen. Ved siden av å være en konkurrent til det voksne hi-fi anlegget i stuen er disse høyttalerne perfekte til skrivebordanlegget eller som superhøyttalere til PC eller Mac. De kan også få plass på barnerommet, hvor flere av modellene byr på så mange tilkoblingsmuligheter at de kan brukes som anlegg til både mobil, datamaskin, spillkonsoll og TV.

Det er mange likehetstrekk ved de testede høyttalerne. Alle er kompakte to-veis bassreflekskonstruksjoner med en bassenhet på 4-5” og domediskant. De fleste er dessuten drevet av en forsterker på omkring 50 watt per kanal. Elektronikken er i alle fem bygget inn i den ene høyttalerne, mens den passive tvillingen er koblet til med kabel. Det er også stor enighet om hva et trådløst stereosett skal koste, nemlig like under 4.000 kroner. Pioneer faller imidlertid litt utenfor ved å nøye seg med 25 W forsterker og en pris på det halve av konkurrentene. Likheten til tross er det til gjengjeld stor forskjell på resultatet.

Ny teknologi
Aktive, trådløse høyttalere med Bluetooth tilkobling er noe vi helt sikkert kommer til å se mer av fremover. Tre av de fem produktene i testen var så nye at de måtte leveres direkte fra fabrikken da distributøren ikke hadde fått de til lager enda, eller man ganske enkelt ikke hadde funnet en distributør. Og flere andre produsenter som vi henvendte oss til hadde modeller på vei, men som ikke var klar til levering. De trådløse stereosettene vil imidlertid komme til å konkurrere med en annen type høyttalere, nemlig alt-i-en-strømming-høyttalere, hvor en enkelt høyttaler står for underholdningen. Her ofrer man en del av stereoeffekten for en mer praktisk og kompakt løsning.

Testkandidatene
Pioneer XW-BTS5 har høyglanslakk finish. Det er en enkel konstruksjon som utelukkende tilbyr tilkobling via Bluetooth. Forsterkereffekten er 25 watt per kanal, og den passive høyttaleren kobles til med RCA phonostikk. Den betjenes via knapper på toppen. Fronten har avtakbart stoff.

Annonse

Scandyna SmallPod Bluetooth skiller seg visuelt ut fra mengden. Med sine runde former og ”sputnik” metallben ligner paret rekvisitter fra en science fiction film fra 70-tallet. Teknisk sett er den mer tradisjonell. Forsterkereffekten er 40 watt per kanal, og det er en linjeinngang samt en utgang til subwoofer. Fjernkontroll følger med.

Scansonic S5BTL har hele fire innganger ut over Bluetooth: to analoge og to digitale. Det er dessuten en volumkontroll på baksiden slik at lydnivået kan justeres uten at det går utover den digitale oppløsningen. Finish i sort eller hvit pianolakk (hvite hansker følger med!). Forsterkereffekten er 50 watt per kanal. Frontstoffet er avtakbart, og fjernkontroll følger med.

Q Acoustics BT3 er lakkert med halvmatt plastlakk, og enhetene er beskyttet av et sort metallgitter. Det er to analoge linjeinnganger og en optisk digital, samt utgang til subwoofer. Et betjeningspanel på toppen gir adgang til funksjonene. Fjernkontroll følger med.

Audio Pro Addon T12 har diskanten dekket til med metallgitter, men bassenheten sitter fritt tilgjengelig slik at den kan bevege seg. Og bevege seg, det gjør den. Bassporten er formet som en lav spalte i hele bakplatens bredde. Høyttalerne er mattlakket og med logoen i metalltrykk på fronten. Det er en linjeinngang, en optisk inngang og utgang for subwoofer. Fjernkontrollen er frest ut i et massivt stykke aluminium.

Audio Pro Addon T12

Festdeltakere i sivil

Det ligner et lettsindig spill med naturlovene når de små Addon T12 fyller rommet med fet bass. Hvis musikken handler om fest og fart, er de på topp.

Utrolig bassgjengivelse Stort kraftoverskudd Spiller høyt
Svak mellomtone Mindre nyansert
Les hele testen

Q Acoustics BT3

Britisk nøyaktighet

Musikken serveres uten unødvendig maskering og farging. Og det behøver ikke gå rolig for seg, for det er masser av krefter i bakhånd.

Kan spille imponerende høyt Både digital og analog inngang Virker meget robust God nyansering
Kan lyde litt skarpt Savner litt bass
Les hele testen

Scansonic S5BTL

Fleksibel eleganse

Pen design, rå styrke og masser av innganger. Man får imponerende mye med S5BTL.

God oppløsning Kan spille høyt Mange tilkoblinger Learn-funksjon
Begrenset bassgjengivelse
Les hele testen

Scandyna SmallPod Bluetooth

Designerromskip med høy konefaktor

Den populære Podspeakers-serien har nå fått et trådløst medlem. Utseende alene vil nok gi dem adgang til stuen. Men de tåler både å bli sett og hørt.

Meget flott design Mest avbalanserte lyd God mellomtone
Ikke digitalinngang Kun begrenset lydstyrke Hul bass
Les hele testen

Pioneer XW-BTS5

Enkle og velbalanserte

Selv om Pioneers trådløse høyttalere koster det halve av konkurrentene, og kun har de mest nødvendige funksjonene, byr de på overbevisende gjengivelse så lenge man ikke gir dem for kompliserte oppgaver.

Billige God bassgjengivelse Den beste romfølelse Ren lyd
Ikke aptX Ingen kablede innganger Tilbaketrukket gjengivelse Mindre kontroll over lydbildet
Les hele testen
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Slanke dansker imponerer

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Lyd & Bilde