Utvalget av trådløse høyttalere bare vokser og vokser. I januar besøkte vi CES-messen i Las Vegas hvor fremgangen innen trådløs lyd var en tydelig trend – selv innen det tradisjonelle hi-fi segmentet, som vanligvis har vært dominert av stasjonære musikkspillere, forsterkere og metervis med tykke kabler, tilbyr de nå enkle måter å spille musikk direkte fra mobil og nettbrett. De tradisjonelle høyttalerprodusentene har endelig oppdaget mulighetene de har til å kunne levere komplette lydprodukter.
Alle som har holdt i en mobiltelefon vet at trådløs lyd har sine svakheter. Lydkvaliteten varierer, og lyden kan i verste fall forsvinne. Slike problemer er uforenlig med god musikkgjengivelse. Nå er imidlertid teknikken i ferd med å bli moden. Forbedrede Bluetooth-standarder med aptX (støttes av de nyeste Android-mobilene fra Samsung, Sony og HTC), samt Airplay, Wi-Fi og DLNA er med på å gjøre den trådløse lydoverføringen mer stabil og pålitelig også i musikksammenheng.
Trådløst og trådløst, fru Blom…
For å ta det essensielle først: Ingen av høyttalerne vi omtaler denne gangen er fullstendig trådløse. Da måtte de i så fall være batteri- eller induksjonsdrevne og det ville blitt for komplisert og fordyrende. Derfor er alle trådløse hi-fi høyttalere avhengige av strømtilførsel, og du må fortsatt ha en strømkontakt i nærheten.
Selve signaltilførselen er derimot trådløs. Høyttalerne kan ta imot trådløse musikksignaler fra en rekke kilder, enten via det trådløse Wi-Fi nettverket eller direkte fra en mobil enhet via Bluetooth-standarden. I tillegg finnes det andre proprietære løsninger for trådløs overføring.
Fordeler og ulemper
Fordelen med ”trådløse” høyttalere er plasseringsvennligheten. Uten behov for en forsterker og lange høyttalerkabler står man friere til å sette høyttalerne hvor man vil, høyt eller lavt, i hylle eller skap, uten å bekymre seg for å trekke ledninger på kryss og tvers.
En annen fordel med aktive høyttalere er lydkvaliteten. Siden høyttalerelementer, kabinett og forsterkere kan nøyaktig tilpasses hverandre, oppnår de meget presis lydkvalitet, med potensiale til å overgå tilsvarende høyttalere uten innebygd elektronikk. En god fullaktiv høyttaler kan derfor ha bedre lydmessige forutsetninger enn en passiv høyttaler, selv når sistnevnte kobles til en meget kostbar forsterker. Husk å ta dette med i regnestykket når du sammenligner prisene på aktive og passive høyttalere!
Alt er imidlertid ikke bare hell og lykke. De innebygde forsterkerne krever som nevnt strøm, og i noen tilfeller må lyden også sendes via ledning fra den ene høyttaleren til den andre (såkalt master/slave prinsipp). Derfor kan man i noen tilfeller faktisk ende opp med FLERE ledninger enn man måtte med tradisjonelle høyttalere. Derfor er det viktig å vurdere høyttalernes bruksområde og hvor de primært skal plasseres før man gjør det endelige valget.
Testen
I denne testen har vi tatt for oss fem av de nyeste trådløse høyttalerkonstruksjonene på markedet. Alle har til felles at de tilbyr en form for trådløs musikkavspilling, men ingen er helt like når det kommer til teknikk og utførelse. Prisene varierer også kraftig, fra 5.000 kroner og helt opp til 20.000 kroner. Vi har sett nærmere på forskjellene innen teknikk, brukervennlighet og lydkvalitet slik at du selv kan vurdere hvilken løsning som passer best til ditt behov og budsjett.