TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Elipson Horus 6B

Passer diskré inn

Elipson Horus 6B er fine å se på, koster ikke mye og gjør seg ikke bemerket.

Av / 28.01.24 - 14:00
Elipson Horus 6B

Lyd & Bilde mener

  • Finishen er flott til denne prisen – som er behagelig lav.
  • Mangler dynamikk og engasjement. Maktesløs bassgjengivelse.

Franske Elipson er spesielt kjent for høyttalere i avansert design – noen av dem kulerunde. Men de lager også helt tradisjonelle, lommeboksvennlige modeller i enkle trekabinetter.

Elipson Horus 6B tilhører den siste kategorien: en kompakt toveis-bassreflekshøyttaler som vil passe på et stativ eller stående på en skjenk.

Elipson Horus 6B 1
Elipson Horus 6B fås i tre utførelser. (Foto: Elipson)

Kabinettet er veldig pent å se på; alle sider bortsett fra fronten er dekket med en valnøtte-lignende folie. I fronten, som er ensfarget koksgrå, finner man en femtommers bassenhet og en 1” diskantdome. Den ovale bassrefleksporten er også i fronten, noe som er praktisk da høyttalerne ofte vil bli plassert mot en vegg eller i en reol.

Frontstofframmen ”svever” en cm foran fronten. Sannsynligvis for å gi et lettere inntrykk, men akustisk sett er det en dårlig idé som uunngåelig skaper en mengde diffraksjoner.

Elipson Horus 6B 2
Høyttalerne gir det beste resultatet plassert på stativ. (Foto: Nicholas Schlosser, Elipson)

Høyttalerne er forholdsvis lette (fem kg per stykk), og det låter litt hult når man banker på dem med knokene. Men ikke mer enn normalt i det nederste sjiktet av prisskalaen.

Annonse

Lydkvaliteten

Elipson Horus 6B befinner seg nede i et prisleie hvor de fleste alternativer er bordhøyttalere med Bluetooth eller mindre multiromshøyttalere. Men her får vi et par ekte stereohøyttalere. Det gleder en gammel hi-fi-nerd. For man får under alle omstendigheter et langt bedre stereoperspektiv fra to adskilte høyttalere som er plassert korrekt i stuen.

Les også Optimaliser lyden i rommet med noen enkle triks Å kjøpe nye høyttalere er dyrt, og det hjelper lite om det faktisk er rommets akustikk som er det svakeste ledd. Her er fem enkle tips.

De små Elipson-høyttalerne faller såpass diskré inn i stuen at de burde kunne bli godkjent av selv den mest kritiske partner. De er ikke usynlige, men blottet for iøynefallende detaljer. ”De der? De har da vært her hele tiden …”

Det samme kan man si om lydgjengivelsen fra Horus 6B. Høyttalerne dekker sitt arbeidsområde jevnt og uten å fremheve noen frekvenser spesielt. Alt kommer med, men uten at det fokuseres spesielt på detaljer. Jevnt, pent og nøytralt – men også litt intetsigende.

Forskjellene viskes ut

Stereoperspektiv og dybde i lydbildet er i orden, men forvent ikke mirakler – for den slags koster ekstra. Instrumentene blir panorert ganske fint mellom høyttalerne, men brer seg ikke utover dette. Noe som er greit nok når programmet er popmusikk fra radioen. Men forskjellen på et spesielt godt opptak og det gjennomsnittlige blir visket ut. Nærværet og fornemmelsen av jazzklubb på I’m Confessing fra Jazz at the Pawnshop blir mindre uttalt. Og fornemmelsen av det store rommet på Fishing Junks at Sunset fra Jean-Michel Jarres Concerts in China krymper inn til stuestørrelse.

HORUS_6B_WALNUT-DARK GREY_FRONT_02 HORUS_6B_LIGHT WOOD_FRONT_02 HORUS_6B_BLACK-CARBON_FRONT_02
<
>
(Foto: Elipson)

Ifølge dataarket går Horus 6B forholdsvis lineært ned til 55 Hz (-3dB), men det er forskjell på å gjengi et toneområde og å gjøre det med kraft. For det har de små høyttalerne så avgjort ikke. Det er ikke fordi jeg forlanger å merke trykkbølgen fra tempeltrommene på Moon Light on Spring River. Men jeg hadde forventet bare litt kropp på congatrommene på MTV-liveutgaven av Hotel California. Jeg kjenner den melodien til hudløshet, men kan ikke huske å ha hørt det så tørt og uten dynamikk.

Les også Så lite trenger du å betale Det trenger ikke koste en formue å få god stereolyd i stuen. Vi har funnet seks par høyttalere som ikke sprenger budsjettet.

Konkurrenter

Det kan låte som om jeg stiller store krav til en høyttaler som koster veldig lite. Og Elipson Horus 6B gjør ikke noe feil. Men til tross for den lave prisen er det faktisk flere konkurrenter som alle gjør seg positivt bemerket. Det gjelder for eksempel Wharfedale Diamond 12.1 med sin meget veloppløste diskant. Eller DALI Oberon 1 med sin svært rene og nærværende stemmegjengivelse. Og handler det om en kosestund, må også Q Acoustics 3020i med sin varme og musikalske lyd vurderes.

_63A2838-Modifier ©nicoschlosser _63A2892-Modifier ©nicoschlosser _63A2896-Modifier ©nicoschlosser _63A3112-Modifier ©nicoschlosser
<
>
Bass/mellomtoneenheten har membran av glassfiber og papp. (Foto: Nicholas Schlosser, Elipson)

Konklusjon

Til denne lave prisen er det faktisk imponerende at man kan få et par nydelige stereohøyttalere med ganske pen finish og en helt fornuftig lyd. Og det leverer Elipson Horus 6B. Når vi likevel ikke lar champagnekorkene sprette, er årsaken at vi har opplevd at det blir gjort så mye bedre andre steder til samme pris.

Elipson Horus 6B skal roses for sin lineære og ufargede gjengivelse i det meste av frekvensområdet. Dessverre er gjengivelsen også klinisk fri for engasjement og dynamikk. Og bassgjengivelsen legger man heller ikke merke til.

Som diskré lydgivere til upåfallende bakgrunnsmusikk kan det være helt i orden. Horus 6B vil aldri låte stygt. Men hvem gidder i dag ha problemer med å sette opp et stereoanlegg med passive høyttalere når man kan få en multiromshøyttaler til å gjøre det langt lettere og billigere?

De små og billige Elipson-høyttalerne kunne vært et innlysende valg til det første stereoanlegget. Men lyden er så uinspirerende at man risikerer at musikken fortsetter med å være bakgrunnsstøy i stedet for en lidenskap.

Karakter
Elipson Horus 6B
Basic
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Slanke dansker imponerer

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Lyd & Bilde