TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Devialet Mania

God lyd – men kun relevant for Apple-folket

Devialets superkompakte, bærbare bassbombe gjør mange ting fantastisk, men feiler på flere basale områder.

Av / 04.09.24 - 12:00
Devialet Mania

Lyd & Bilde mener

  • Formidabel dypbass. Fornuftig stereoopplevelse fra én høyttaler. Lekker lydkvalitet.
  • Kun Spotify Connect og Amazon Alexa. Og har du Android, må du nøye deg med lo-fi-lyd da man bare kan bruke Bluetooth.

Franske Devialet er berømt for sine kompromissløse og meget annerledes hi-fi. Både i form av de kuleformede Phantom-høyttalerne og de stilfulle og tennerskjærende dyre Expert-forsterkere.

En bærbar trådløs høyttaler er derfor ikke det produktet man ville vente å se fra Devialet. Men det er ikke desto mindre hva Devialet Mania er.

Devialet Mania 1
(Foto: Devialet)

Devialet Mania ligner en enda mindre utgave av de allerede kompakte Phantom-høyttalerne. Høyttaleren er nesten kulerund og bekledd med grovt vevet stoff. På toppen er den plastringen som går hele veien rundt og også gir plass til betjeningsknappene, forlenget slik at den danner et bærehåndtak.

Devialet Mania 2
Det er innebygd bærehåndtak. (Foto: Devialet)

Den testede utgaven var i grå finish, men den fås også i sort, samt i en utgave kalt Opéra de Paris, som er bekledd med grått stoff, men hvor metalldelene er forgylte. Det koster naturligvis ekstra. Og har man lyst til for alvor å svinge kredittkortet, er det mulig å kjøpe spesielle designerutgaver hvor prisen er enda høyere.

Seks høyttalerenheter

Devialet Mania er ikke helt kulerund, men litt flatere på sidene, hvor de to bassenhetene er plassert. Som på de større Phantom-høyttalerne. Størrelsen på høyttalerenhetene nevnes ikke i materialet, men bassene er ca. 4” i diameter. Bak frontstoffet kan man skjelne fire fulltoneenheter på ca. 2”. To av dem peker fremover og to bakover.

Annonse

Det er seks effektforsterkere innebygd i Devialet Mania: 2 x 38 W til bassenhetene og 4 x 25 W til fulltoneenhetene. Det er litt mer beskjedent enn de tusener av watt det fråtses med i Devialet Phantom, men høyttaleren skal klare seg på det interne 3200 mAh batteriet.

RJ278_Devialet Mania Packshots - Deep Black_05 EP400_Devialet Mania Packshots - Opéra de Paris_04 ER324_Devialet Mania Packshots - Light Grey_04
<
>
Devialet Manis fås i grå og sort finish, men finnes også i en utgave kalt Opéra de Paris, hvor metalldelene er forgylte. Det koster naturligvis ekstra. (Foto: Devialet)

Det er en innebygd mikrofon som kan slås av med en skyveknapp. Og hvis målet var å bruke den til stemmestyring, kan man like godt avbryte med det samme, da høyttaleren bare støtter Amazon Alexa, som i Skandinavia er omtrent like utbredt som pingviner.

Automatisk romkalibrering

For å få den bitte lille høyttaleren til å gjengi lyden lineært i rommet bruker Devialet sin egen romkorreksjon, kalt ASC (Active Stereo Calibration), hvor fire mikrofoner lytter til lyden fra høyttaleren og automatisk kalibrerer frekvensgangen. Systemet skal virke uansett hvor du plasserer høyttaleren i rommet. Jeg prøvde en rekke mer eller mindre ideelle plasseringer – fra skrivebord, over vinduskarm og til et stativ i ”korrekt” avstand fra bakvegg og hjørner. Og resultatet var ganske overbevisende.

Bare Spotify

Mindre overbevisende var utvalget av musikkilder. Mens de fleste tilbyr integrasjon av en rekke musikkstrømmetjenester, støtter Devialet bare musikkstrømming via Spotify Connect. En tjeneste er rett og slett ikke nok. Og å velge lo-fi-tjenesten Spotify til et hi-fi-produkt er helt på jordet.

Les også Devialet Gold Phantom Idet man trodde grensene var tøyd maksimalt, har Devialet overgått seg selv. Gold Phantom er det råeste vi har hørt blant småhøyttalere.

Mangelen på innebygde musikktjenester kan normalt løses ved å strømme over Wi-Fi fra mobil eller computer. Men også her spenner Devialets valg ben for musikknytelsen.

Bare for Apple-brukere

Devialet Mania støtter bare Wi-Fi-strømming via Apple AirPlay. Ingen Chromecast her. Tilhører man den halvdelen av befolkningen som har valgt Android, er Bluetooth den eneste muligheten for trådløs strømming som er tilgjengelig på Devialet Mania. Og ja, man kan godt bruke Bluetooth til musikstrømming i noenlunde kvalitet. Men på et så dyrt produkt med åpenbare hi-fi-ambisjoner er det rett og slett useriøst å avskjære halvdelen av de mulige kundene fra god lydkvalitet.

Devialet Mania 3
De små 4″ bassenhetene på begge sider kan flytte overraskende mye luft. (Foto: Devialet)

Lydkvaliteten

Lyttetesten ble derfor gjennomført med musikk strømmet via Bluetooth – og dermed ikke i den beste oppløsningen og frihet for kompresjon som Devialet Mania teknisk sett er i stand til. Men det står fortsatt klart at lydmessig er den blant de beste mellomstore bærbare høyttalerne.

Ingen makter å spille dypbass i umulig små kabinetter som Devialet. Det visste jeg godt, men det kriblet likevel i meg da den dype, rungende orgeltonen på Koyaanisqatsi strømmet mot meg ved fullt nivå fra den lille kulen på skrivebordet!

Og lyden er ren. Stemmer låter naturlig, og det er tilstrekkelig med luft i toppen. En låt som Eagles’ Hotel California i MTV Unplugged-utgaven er en fornøyelse å lytte til.

Les også Devialet: En forsterker av det sjeldne Devialet Expert 250 Pro skreller bort lag på lag med støy, serverer musikken så gjennomsiktig som noe annet vi har hørt – og det med tordnende dypbass.

Et slags stereoperspektiv

Høyttaleren er på størrelse med en cantaloupe-melon, og fulltoneenhetene som dekker det meste av toneområdet, er anbrakt få centimeter fra hverandre. Av den grunn er det umulig å oppnå et egentlig stereoperspektiv. Det er imidlertid fortsatt en god fornemmelse av romlighet.

Devialet har muligens fusket med faseforholdene mellom for- og baksidestråling, for det er overraskende god fornemmelse av dybde i lydbildet på de opptakene hvor det er rominformasjon til stede. På Banditen Galopp i Telarc-utgaven får man en god fornemmelse av at konsertsalen i Cincinnati er stor og dyp.

Devialet Mania er tross alt en liten høyttaler. Ifølge produsenten kan den avgi et maksimalt lydtrykk på 95 dB på en meters avstand, noe som faktisk er temmelig høyt. Men DSP-en begynner nødvendigvis å begrense nivået i bassområdet før det. Man kan fint høre at dynamikken begrenses, men hvor mye som skyldes mangel på effekt, og hvor mye som må tilskrives Bluetooths begrensninger, er ikke mulig å si.

Konkurrenter

Antallet av likeverdige konkurrenter er begrenset da de fleste bærbare høyttalere koster langt mindre enn Devialet Mania. Bang & Olufsen Beosound A5 er imidlertid én. Den har ikke samme avgrunnsdype bass, men tilbyr fortsatt fremragende lyd – og et fullt utvalg av strømmetjenester og muligheter for tapsfri trådløs lyd.

Devialet Mania 4
Devialet Mania ligner – og er – en mindre utgave av de større Phantom-høyttalerne. (Foto: Devialet)

Konklusjon

Devialet Mania er en flott designet bærbar høyttaler med en lyd som overgår de fleste. Ikke minst i bassen, dyp og solid som bare Devialet kan gjøre det.

Prisen er også over hva de fleste er i stand til å forestille seg for en så kompakt batteridrevet høyttaler. Men Devialet ser seg selv som et luksusmerke, og det må gjerne koste noe. Vil du imponere enda mer med din kjøpekraft, er det mulig å kjøpe en utgave som er stylet av Silvia Venturini Fendi – og derfor koster det tredobbelte! Nåvel, la dem som mener at det italienske motehusets navn berettiger prisen, betale!

Det som til gjengjeld ikke er bra, er mangelen på støtte for gjeldende standarder. Tilhører man den halvdelen som bruker Android, får man ganske enkelt dårligere lyd enn iPhone-eierne. At kun lo-fi-tjenesten Spotify støttes, er også for dårlig. Og stemmestyring med Amazon er ikke relevant på det nordiske markedet.

Devialet Mania 5
(Foto: Devialet)
Karakter
Devialet Mania
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?