TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Denon Home 150

Lilleputt med stor lyd

Denons minste multiromshøyttaler overrasker positivt med stor og ren lyd. Programvaren roper på forbedringer.

Av / Oppdatert: 04.03.20 - 20:21 // Først publisert: 04.03.20
Denon Home 150

Lyd & Bilde mener

  • Den låter som en langt større høyttaler. USB-port til avspilling av filer. HD-lyd.
  • Stemmestyring mangler inntil videre. Appen er foreldet. Ingen digitale innganger.

Denon Home er det nye navnet på multiromshøyttalere fra Sound United, som er morselskapet for Denon og Marantz. De erstatter den tidligere høyttalerserien HEOS, som vi har testet flere av gjennom tidene.

Denon Home 150 er den minste av de foreløpig tre modellene i serien. En bitteliten høyttaler som kan få plass hvor som helst man gjerne vil ha litt musikk, og prisen gjør det nærliggende å sette den inn på barne-, gjeste- eller baderommet. En annen mulighet er også å kombinere et par av dem til et stereosett. Den er samtidig en direkte konkurrent til Sonos One SL.

Mens de to større modellene er stereohøyttalere som kan gi i hvert fall en eller annen form for romfølelse, er Home 150 en ren monohøyttaler. Den er bestykket med en 3,5-tommers bass/mellomtoneenhet og en domediskant på 19 mm.

Denon Home 150 1
Det er innganger for Ethernet, analog lyd og USB-medier. Dessverre ikke en optisk inn fra f.eks. TV. (Foto: Denon)

Som vi dessverre er vant til med multiromshøyttalere, er forsterkereffekten ikke noe man snakker høyt om, men hver enhet har sin egen klasse D-forsterker. Det maksimale lydtrykket skal være vel 93 dB. Ikke nok til å danse, men rikelig til å vekke selv den mest morgentrøtte tenåringen fra sikker avstand.

Klarer de fleste HD-lydformater

Denon Home-høyttalerne spiller i praksis alle strømmetjenestene man kan ønske seg. Inkludert Tidal HiFi. Takket være en USB-port på baksiden kan man spille musikkfiler direkte fra USB-enheter. Det gjelder også selv om USB-drevet sitter på en annen HEOS-enhet i nettverket. I tillegg trådløst via AirPlay 2 og Bluetooth. Som de større modellene spiller Home alle relevante filformater i både normal og HD- oppløsning. Unntatt MQA-filer.

Annonse

Oppsett og betjening skjer fra HEOS-mobilappen. Og heldigvis støtter appen en rekke forskjellige oppsettingsmetoder, så det er mulig å få høyttaleren på nettet når automatikken ikke virker.

Appen trenger en oppdatering

Selve HEOS-appen gjør jobben sin. Man kan spille fra alle strømmetjenester og filer på de enhetene som man ønsker. Men det ville være en løgn å si at det er lett. For eksempel er det ikke mulig å tilføye flere rom til en avspilling som allerede kjører. Her må man først bygge opp en gruppe og så velge musikk. Generelt sett kunne HEOS-grensesnittet ha behov for en overhaling.

Det samme gjelder firmware i Denon Home 150. Når man skifter musikkstykker på et stereopar, endres musikken straks i høyre kanal, mens den forrige melodien fortsetter i venstre kanal i enda noen sekunder. Det samme gjelder hvis man spoler frem eller tilbake i et nummer. I Denons europeiske hovedkontor er man klar over feilen, og lover at den vil bli rettet i neste firmware-oppdatering, som vil bli sendt ut via HEOS-appen.

Vi håper at programvarefolkene i samme slengen får tid til å aktivere den innebygde mikrofonen som skal brukes til stemmestyring, men som inntil videre er deaktivert.

Lydkvaliteten

Denon Home 150 er seriens minste og billigste, så vi forventet ikke de store opplevelsene, men det har faktisk lyktes å få veldig mye god lyd inn i den.

Hvis vi starter fra bunnen, spiller Home 150 bass som en langt større høyttaler. Dette er mulig å gjøre med god DSP-programmering, og her har Denon vært gode. Den slags er bare mulig til en viss grense, når råmaterialet er en 3,5″ enhet i et kabinett på et par liter. Men så lenge nivået ikke kommer over livlig samtalestyrke, spiller Home 150 bass som en fire ganger større stativhøyttaler.

Denon Home 150 2

Selv om den er liten, smaker Denon Home 150 litt av skikkelig høyttaler. (Foto: Denon)

Mellomtone- og diskantområdet beherskes også bedre enn umiddelbart forventet. Stemmer gjengis pent nyansert, og på korsang kan man skille de enkelte sangere. Hvis du ikke bruker tid på kormusikk, kan du også glede deg over å få Billie Eilish’ stemme helt frem i rommet på No Time to Die.

For å høre hva de kan klare under de beste forholdene, ble to Home 150 satt opp som stereopar, og tronende på testerens egne monitorhøyttalere (de virket ganske små der!). Og de besto prøven med glans.

Med forbehold om at de to høyttalerne ikke alltid kom like raskt fra start, ga de et veldig fint stereoperspektiv når først musikken spilte. Og man kunne fornemme både bredde og dybde på gode opptak. Altså så lenge begeistringen ikke fikk lov til å presse styrkereguleringen for langt mot høyre. For da forsvant bassen, og lyden ble presset og boksaktig.

Denon Home 150 3
Denon Home 150 innbyr til å bli plassert i alle husets rom. (Foto: Denon)

Konklusjon

Denon Home 150 er en liten og forholdsvis billig høyttaler, som sannsynligvis vil bli kjøpt i menger og plassert rundt om i huset hos eiere av HEOS-multiromsystemer. Der gjør den et fint stykke arbeide, og det skader ikke at Home 150 faktisk er ganske pen å se på. Til forskjell fra sine forgjengere. Lydmessig klarer den seg riktig bra, og setter man to opp som stereopar i stuen, vil de gjøre sitt beste for å oppfylle rollen som stereoanlegg.

Men enhver multiromshøyttaler i dag må uunngåelig se seg sammenlignet med Sonos. Lydmessig klarer Denon Home 150 seg glimrende, stilt overfor Sonos One SL, men HEOS-appen trenger en skikkelig oppdatering. Og samtidig puster Google både Sonos og Denon tungt i nakken med sine smarthøyttalere. Noe som gjør det nødvendig å få åpnet for mikrofon og stemmestyring snarest mulig.

Karakter
Denon Home 150
Basic
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

1 hendelser på “Denon Home 150”

  1. Denon har ikke oppdatert softwaren nevnrverdig pp flere år annet enn at du kan justere lyden via google assistant. Samme tjenestene og funksjoner siden avr-1912(fra typ 2013). Dette e bare rebrandimg av heos systemet og lar alle som har kjøpt heos se langt etter nevneverdige forbredninger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Slanke dansker imponerer

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Lyd & Bilde