Hvis noen ba deg om å tegne en høyttaler – hvordan ville den se ut? De fleste ville temmelig sikkert tegne en firkant med to sirkler inni seg, og fantasien rekker ikke lenger hos de fleste høyttalerdesignere heller, dessverre. Men heldigvis finnes det noen produsenter der ute som konsentrerer seg om mer enn bare elementer og delefilter i jakten på god lyd. Hos Davone Audio i Danmark har de tenkt utenfor boksen når det gjelder høyttalerdesign. Konstruktør Paul Schenkel har latt pennen fare fritt, og resultatet er den eksotisk utformede Rithm, hvor estetikk og lyd må sies å være i skjønn forening.
Davone Rithm
Den minner mer om et eksklusivt designmøbel enn en høyttaler, men den bueformede konstruksjonen er like smart og funksjonell som den er pen å se på. Davone Rithm bruker et koaksialelement fra norske Seas, hvor en 1” silkediskant er montert i midten av et 7 tommer stort bass/mellomtone element. Selve kabinettet lages av laminerte treplater som bøyes under høyt trykk, og forsterkes med MDF-plater på siden. Skjult under den fremste stetten munner bassporten ut.
Høyttalerne er overraskende lette (kun 12 kg per stykk), og har relativt tynne kabinettvegger, men takket være bueformen dreier det seg likevel om en meget sterk konstruksjon som kan settes rett på gulvet eller utstyres med spikes i fire hjørner. Den spesielle formen gir Davone dobbelt så stort kabinettvolum som en ordinær stativhøyttaler, samtidig som det bevarer kompakte mål. Og det er ikke hvem som helst som kan levere slike kabinetter. Produksjonen er satt ut til en dansk møbelprodusent som også leverer avanserte kabinetter til blant andre Bowers & Wilkins.
Lydkvalitet
Estetikk er en ting, men det er jo lyden det hele handler om. Det hadde hjulpet lite med flott utseende om ikke Davone Rithm leverte en lyd som sto i stil. Men det gjør de heldigvis til gangs. Det første som slår oss er at bassgjengivelsen virker imponerende fyldig for en høyttaler med slik en beskjeden fremtoning. Mine trofaste Linn Majik 109 bokhyllehøyttalere har også rikelig med bass for størrelsen, men må se seg slått ned i støvlene av bassmomentet som Rithm er i stand til å levere.
Davone-ene går riktignok ikke kjellerdypt som en virkelig stor høyttaler kan gjøre, men de har rikelig med energi fra rundt 40-50 hertz og oppover, som serveres med god timing og tyngde (kanskje det er her navnet ”Rithm” kommer fra?). Med skikkelig fundament er mye av jobben gjort, og Davone-ene oppleves svært livlige og varme i klangen, med en sjenerøs og deilig mellomtone, samtidig som de har et avslappet og lett tilbaketrukket lydbilde. Det er definitivt ikke monitorhøyttalere av den slanke, fremadlente sorten vi har å gjøre med her – snarere en mørk og myk klang som legger større vekt på melodi og rytme enn å skvise ut flest mulig detaljer.
Derfor bør det ikke komme som noen overraskelse at Davone-ene trives spesielt godt med akustisk gitarmusikk, og begavede herrer som Nils Lofgren, Knopfler og Cash blir alle fortreffelig gjengitt, med en besnærende rik klang fra gitarene – ikke 100% korrekt nødvendigvis – men veldig engasjerende. Kanskje det har noe med kabinettformen å gjøre?
I den lysere enden av vokalspekteret hører vi derimot at sarte kvinnestemmer, så vel som de lyseste strengene, gjerne kunne ha klinget litt friskere ut. Rithm savner unektelig litt oppløsning, raffinement og detaljeringsgrad sammenliknet med for eksempel Bowers & Wilkins 805D, som er en mer presis gjengiver av klassisk musikk. Til gjengjeld låter Davone langt fyldigere og mer rytmisk presis, og har en større evne til å engasjere på rytmisk basert musikk som hip hop og R n’B. Noen diskohøyttaler blir det likevel aldri. Med kun ett basselement og lav følsomhet trives Rithm bedre til koselytting på normalt høyt nivå, snarere enn øredøvende festspilleri.
Krever kvalitet
Tyngde og timing kommer imidlertid ikke gratis med disse høyttalerne – de krever kvalitetsutstyr i forkant for å yte slik de er ment. 7-tommeren fra Seas dekker et bredt frekvensområde, og det høres med en gang hvis ikke forsterkeren har kontroll nok til å starte og stoppe fort nok. Samtidig gjør den enkle konstruksjonen at du får full uttelling hver gang du oppgraderer CD-spilleren eller DAC-en din, og jo bedre utstyr du har råd til, jo bedre låter de. Den mørke spillestilen gjør at forsterkeren gjerne kan være av det energiske slaget, og du bør minst opp på en forsterker av Hegel H200, Bel Canto eller NAD M2 sitt kaliber for å yte dem rettferdighet. Vi testet også Davone sammen med Linn Akurate-elektronikk, som viste seg å være en meget god match både klang- og kvalitetsmessig.
Konklusjon
Davone Rithm ser ut som en designhøyttaler, men lyden er ekte vare. Dette er en forfriskende annerledes høyttaler som låter veldig forførende varmt og ekte. Bassgjengivelsen er imponerende fyldig og taktfast i forhold til størrelsen, og gir musikken et solid fundament. Klangbalansen er varm, og legger mer vekt på å låte behagelig enn å være analytisk. Parer du Davone med en sprek og strømsterk kvalitetsforsterker kan du få et anlegg med både lyd og utseende som mange vil misunne deg!
Les videre med LB+
Juletilbud - 50% Rabatt!
50% På LB+ Total i 1 år! (Spar 925,-)
Prøv LB+Total i 1 måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-
LB+ Total 12 mnd / 156,-
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser