TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

test: DALI Spektor 2

Kompromisskunstverk

Dali Spektor 2 er så billig at du har råd til å kjøpe et ekstra par til barnerommet eller campingvognen – og så god at du bør gjøre det.

Av / 01.05.18 - 09:35
DALI Spektor 2

Lyd & Bilde mener

  • Nøytral lyd med en fremragende og nyansert mellomtone, og en bass som gir større og dyrere høyttalere noe å leve opp til.
  • Bassen kunne ha vært mer presis, og store komplekse orkesterverker er ikke livretten til Spektor 2. Men når man tenker på prisen, er det ikke noe å klage over!

Det er spennende å teste de nyeste superhøyttalerne. Men uansett hvor banebrytende high-end-teknologiene måtte være, er de forbeholdt de få. Dali Spektor 2 henvender seg til gjengjeld til alle som måtte ha bruk for et par høyttalere. De er så kompakte og billige at de kan passe inn i ethvert budsjett – og enhver stue eller studenthybel.

Dali Spektor 2 er en klassisk no-nonsens kompakthøyttaler i økonomiklassen på alle måter. En 5,25″ bass/mellomtone med Dalis trefibermembran og en 1″ domediskant i et bassreflekskabinett som er litt mindre enn en skoeske. Kabinettet er nydelig og diskré, og det gleder en gammel hi-fi-nerds hjerte at de ut over ultraanonym sort askefinish fås i god gammeldags valnøtt (delook).

DALI Spektor 2 1
Dali Spektor 2 ligger prismessig i klassen like over supermarkedets tilbudshyller, men den har mye mer å på.

 

På baksiden finner man en liten bassrefleksport og en terminal med banan/skrue- terminaler. De er av en kvalitet som koster en femtilapp paret i Kina, men glimrende i en høyttaler til denne prisen.

Dali Spektor 2 er i kraft av sin størrelse og pris perfekt til små lokaler. Den er lett å finne plass til i reolen, men den vil yte sitt beste på et stativ, vekk fra reflekterende flater. Med en halv meter til bakveggen og en lytteposisjon tilsvarende tett på den motsatte vegg, oppnås en bassgjengivelse som matcher de øvrige toneområdene.

Annonse

Lyden av Dali Spektor 2

Til en tusenlapp per stykk og i et minikabinett må det inngås kompromisser. Men når man setter musikk på Dali Spektor 2, er det vanskelig å høre hvor det er spinket og spart. Lydbildet er stort, og kommer fri fra høyttalerne på en måte som burde være forbeholdt høyttalere til flere ganger prisen.

Spesielt mellomtonen er imponerende. Stemmer låter nyanserte og rene, og det er lett å skille mellom klangen i de forskjellige instrumentene. For eksempel låter en klarinett annerledes enn en obo. Og begge låter helt forskjellig fra en saksofon.

Bassen er – med hjelp av rommet – vel avbalansert, og den lille enheten arbeidet hardt når det skrus opp på Right Hand Man fra Hamilton. Men det lykkes. Dali anbefaler en forsterker på 25–100 W. Men skal det spilles bare rimelig høyt, er 100 W på ingen måte i overkant, da den gode bassen blir oppnådd på bekostning av følsomheten.

Diskanten er utmerket og lett, men det virker som om den ultralette 25 mm domen arbeider hardt når musikken blir komplisert, og lydtrykket skyter i været. Det gir en litt skarp karakter. I sin åpne spillestil minner Dali Spektor 2 litt om Elipson Prestige Facet 8B, noe som ikke er dårlig, da sistnevnte koster tre ganger så mye – og fortsatt er billig! Man må imidlertid unnvære evnen til å spille høyt.

DALI Spektor 2 2
DALI Spektor 2 kan også fås i sort. Foto: DALI

 

Konklusjon

Dali Spektor 2 ligger prismessig i klassen like over supermarkedets tilbudshyller, men den har mye mer å by på. Med en solid forsterker til å sparke liv i den, får man en høyttaler som låter både større og dypere enn den er. Den pene og nyanserte mellomtonen kler akustisk musikk perfekt, men den har bass nok til å spille rock – i et mindre lokale. Selv om både lydtrykk og overblikk er begrenset, er Spektor 2 en fremragende liten høyttaler, som kan gi en smak av hi-fi til det første stereoanlegget.

DALI Spektor 2 3
Selv om både lydtrykk og overblikk er begrenset, er Spektor 2 en fremragende liten høyttaler, som kan gi en smak av hi-fi til det første stereoanlegget.

 

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

70%

Black Week Tilbud

70% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 1665,60,-)

LB+Total måned / 185,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned

LB+ Total 12 mnd / 156,-

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

55.50,- / mnd
185,- / for 1 mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.
Annonse

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lydplanke, høyttaler og møbel: Tre ting på én gang

Technics knock out

Blåser ørene av deg

Årets beste lydplanke fra Samsung?

Dynamitt i bokhylla

6 billige lydplanker

Lyngdorf til lavpris?