TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: DALI Rubikore 8

Musikalske storslegger

Med teknologi fra millionhøyttaleren Kore og arvegods fra Epikore, gjengir DALI Rubikore 8 musikken med superpresisjon. Og for en underholdningsmaskin!

Av / 31.10.24 - 09:30
DALI Rubikore 8

Lyd & Bilde mener

  • Enormt og presist lydbilde og en hardtslående men kontrollert bass gjør høyttalerne til underholdningsmaskiner. Diskanten er luftig og detaljert, og den høye følsomheten gjør dem lettere å drive.
  • Høyttalerne krever godt med plass rundt seg og møysom plassering. Mellomtonen oppleves som noe slank. Billige spikes og 'juksete' føtter står ikke i forhold til prisen.

For danske DALI er filosofien bak stor lyd enkel nok: Du trenger store høyttalere. Det handler nemlig om fysikk, og da er større alltid bedre. Så lenge kvaliteten er på plass i hele registeret, og da blir det plutselig ikke så enkelt lenger.

Med den nærmest ubetalelige Kore til over en million kroner(!) løftet DALI seg til nye høyder. Her ble nyeste versjon av deres mest avanserte magnetsystemer og dessuten Clarity Cone-membraner og forbedrede diskanter introdusert. Mye av dette fant veien ned til Epikore-serien, og nå altså til Rubikore-serien.

DALI-RUBIKORE-8-BLACK-HGL-PRODUCT-U-GRILL
Tre 16,5 cm basselementer med Clarity Cone-membraner gir både kraft og presisjon. Foto: DALI

SMC-magneter

La oss holde litt fast ved magnetsystemet i høyttalerelementene. I Rubikore 8 bruker DALI altså sitt patenterte SMC-materiale (Soft Magnetic Compound). Her snakker vi om et magnetisk materiale som nesten ikke er elektrisk ledende i det hele tatt. Dette høres kanskje ikke så spennende ut, men det er nettopp denne egenskapen som sørger for den rene lyden.

Tradisjonelle magnetsystemer lider nemlig av virvelstrømmer som oppstår når magnetfeltet beveger seg. Dette skaper en form for magnetisk friksjon, som både gir forvrengning og bremser membranens bevegelser. Ved å bruke SMC i magnetsystemets polstykke, har DALI redusert denne forvrengningen drastisk. Som en kjærkommen bivirkning blir også den elektriske impedansen mer lineær.

Den hybride diskantmodulen kombinerer en 29 mm softdome med bånddiskant. Merk den elegante aluminiumsfronten med Rubikore-logoen. Foto: Geir Gråbein Nordby
DALIs karakteristiske diskantmodul kombinerer en 29 mm dome med bånddiskant. Foto: Geir Gråbein Nordby

Avansert membranteknologi

De tre 6,5-tommers basselementene bruker DALIs nye Clarity Cone-teknologi. Dette er membraner i en blanding av trefiber og papir, formet med et spesielt relieffmønster. Der hvor mange konkurrenter bruker eksotiske materialer som kevlar, aluminium eller magnesium, mener DALI at deres materialblanding gir den beste balansen mellom stivhet og indre demping.

Annonse
Les også Førsteklasses høyttalerteknologi på budsjett FØRSTE TEST: DALI har gitt sin tett-på-toppserie en oppgradering med teknologi fra de superdyre Kore. Resultatet overgår de villeste forventningene.

Diskantene – ja, det er to av dem – har også fått teknologi fra oven. Den 29 millimeter store domediskanten drives uten magnetisk olje i svingspolegapet. Et grep DALI først tok i bruk på Kore. Ved å gjøre konstruksjonen så presis at olje blir overflødig, oppnås bedre transientrespons og dynamikk, mener de selv.

Foten med innebygd spike ser ut til å ha justeringsskruer på toppen, men disse er bare kosmetiske - hele enheten er støpt i ett stykke. En merkelig designavgjørelse på en høyttaler i denne prisklassen. Foto: Geir Gråbein Nordby
De medfølgende piggene og føttene er en av få skuffelser. De ser ut som om de skal være justerbare på toppen, men er støpt i ett stykke. Foto: Geir Gråbein Nordby

Hva er dette for noen spikes?

Et lite skår i gleden er de medfølgende piggene (spikes) og føttene de skrus inn i. Der hvor resten av høyttalerkonstruksjonen oser av kvalitet, føles piggene billige og enkle. Verre er det at føttene ser ut til å ha kosmetiske “justeringsskruer” på toppen, men som ikke har noen funksjon – de er nemlig støpt i ett stykke. På en høyttaler i denne prisklassen føles det rart å imitere dyrere løsninger på denne måten. Det hadde vært bedre å enten ha ordentlig justerbare føtter, eller droppe designelementet helt.

DALI Rubicore 8 terminals GeirNordby
Store terminaler som dessuten muliggjør bi-amping. Foto: Geir Gråbein Nordby

Plassering er en kunst

Med tre kraftige basselementer og like mange store bassrefleksporter er Rubikore 8 en høyttaler som krever omtanke ved plassering. I testrommet viste de seg fra sin beste side rundt to meter fra bakveggen. Her fikk bassen rom til å puste, samtidig som den beholdt sin autoritet. For å finne frem til beste plassering i ditt rom, kan du bruke en romkalkulator, for eksempel fra Cardas.

DALI Rubikore 8 1
Maroon høyglans. Foto: DALI

Nærmere veggen blir bassen både svulstig og mindre presis, noe som ble tydelig demonstrert med Fiehs moderne jazzlåt Allthetimeevenwhen. Den dype bassen og den kontante basstrommen som normalt er så imponerende på disse høyttalerne, blir for dominerende når høyttalerne står for tett på veggen. Men trekk dem ut i rommet, og magien er tilbake: presise bassrytmer, krispe kantslag på skarptrommen, og en klar, dynamisk vokal som svever i midten av lydbildet.

Les også Enestående lydkvalitet Dali Kore koster nesten én million, heldigvis kan man høre hvorfor.

Jeg vil samtidig påpeke at høyttalerne responderer bra på plassering etter egne preferanser. Ønsker du først og fremst en hardtslående basstromme og ikke er så nøye på om denne kan bli litt kunstig overdimensjonert, så for all del, sett høyttalerne nærmere veggen.

DALI Rubikore 8 sammen med Hegel H590 integrert forsterker, Weiss DAC501 og MacBook Pro M3 Max.
Foto: Geir Gråbein Nordby

Smakfull lydkarakter

Med høyttalerne plassert der jeg mener balansen blir best, åpenbarer det seg en lydkarakter som er vanskelig å ikke bli bergtatt av. Med Polyphias flamenco-gitarkunststykke Playing God, akkompagnert av tøffe trommerytmer, tegner Rubikore 8 opp et enormt lydbilde hvor hver minste nyanse i gitarspillet kommer tydelig frem. Bassen er hardtslående og kontant, men aldri på bekostning av presisjonen.

Les også Høyttalerne du blir forelsket i Dynaudio har fornyet sin Contour-serie. Med bedre teknologi, men også høyere pris. Så hva gjør Dynaudio Contour 30i så spesiell?

Caroline Polacheks stemme på Crude Drawing of an Angel, svever nærmest i luften mellom høyttalerne. Den luftige diskanten fanger opp hver minste vibrato og pustepause, samtidig som den – gitt god nok elektronikk – aldri blir påtrengende eller skarp. Dette er kanskje høyttalerens største styrke – evnen til å gjengi detaljer uten å bli analytisk.

Alt er ikke like rosenrødt. Gjennom Bea Millers Playground fra TV-serien Arcane merker jeg at nedre mellomtone er litt tilbaketrukket. Det gjør at vokalen tidvis føles litt slankere enn med for eksempel Dynaudio Contour 30i og KEF R11 Meta. Dette er nok en bevisst avstemming fra DALIs side, men noen vil savne litt mer energi i dette registeret.

Hegel Weiss DALI GeirNordby
Hegel H590 er en glimrende match med DALI Rubikore 8. Her sammen med Weiss DAC501. Foto: Geir Gråbein Nordby

Forsterkervalg

Selv om følsomheten er høy på 90,5 dB, fortjener Rubikore 8 en forsterker med god kontroll. Jeg har testet med flere forsterkere, hvor Hegel H590 viste seg å være en strålende match. Den nydelig veldreide Denon PMA-3000NE er også utmerket, spesielt i å få frem storheten i lydbildet. Også denne er potent i rytmene, selv om den riktignok blir tidligere andpusten enn Hegelen. Den litt varmere McIntosh MA7000 har også vært innom testbenken, men her blir mellomtonen mer ullen – noe disse høyttalerne absolutt ikke trenger.

Med A Perfect Circles Counting Bodies Like Sheep to the Rhythm of the War Drums (puh!) dundrer høyttalerne løs med autoritet og presisjon. Bassen er selvsagt mye dypere og mer fysisk enn fra minstebror Rubikore 2, så får det bare være at den større kabinettstørrelsen gjør også at den ikke er fullt så presis. Men til gulvstående å være, har jeg slettes ingen kvaler med disse. Selv om det kan være at et par Rubikore 2 med en subwoofer eller to kan funke bedre i flere typer rom.

Dali_Rubikore_8 lifestyle 6
Foto: DALI

Konklusjon

DALI Rubikore 8 er en høyttaler som imponerer stort når alt klaffer. Den kombinerer et enormt lydbilde med en fantastisk evne til å gjengi detaljer, og den har en fysisk tilstedeværelse i bassen som mindre høyttalere bare kan drømme om.

Den krever riktignok både plass og omtanke ved plassering. Og den slanke mellomtonen vil ikke falle i smak hos alle. Men få høyttalere i denne prisklassen klarer å trollbinde på samme måte når musikken først begynner å strømme.

Er du ute etter en høyttaler som kan fylle et stort rom med engasjerende musikk, er Rubikore 8 et sikkert valg. Bare vær forberedt på at du må bruke tid på å finne den beste plasseringen.

 

Karakter
DALI Rubikore 8
Premium
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Slanke dansker imponerer

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Lyd & Bilde