TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: DALI Rubikore 2

Dynamiske scenemestre

FØRSTE TEST: DALI har gitt sin tett-på-toppserie en oppgradering med teknologi fra de superdyre Kore. Resultatet overgår de villeste forventningene.

Skrevet av / 25.06.24 - 14:00
DALI Rubikore 2

Lyd & Bilde mener

  • Stort og veldig presist tegnet lydbilde. At høyttalere til denne prisen kan låte så godt, er nesten uforskammet.
  • Spillestilen heller litt mot den populære siden. Men den blir aldri stilløs. Så det tilgir vi gjerne.

John Hvidlykke

DALIs nye serie, Rubikore, er som navnet antyder et kjærlighetsbarn mellom den 10 år gamle Rubicon-serien og high end-flaggskipet DALI Kore, som vi kåret til årets høyttaler i høst. Rubicon-modellene går nå av med pensjon, og erstattes av Rubikore.

Vi har – som det første mediet på planeten – hatt mulighet til å teste den minste modellen i serien, DALI Rubikore 2.

Rubikore-serien avløser de gamle Rubicon-modellene. (Foto: DALI)

DALI Rubikore 2 ligner til forveksling umiddelbart sin forgjenger. Det er ikke så rart, da det er samme kabinett som brukes. Innmaten er til gjengjeld helt forandret. Og der den rødbrune (maroon) utgaven tidligere var mattlakket, fremstår den nå i høyglans.

Det låter som en liten endring, men resultatet ligner en million. Og når vi snakker om høyttalere, er det ikke bare en talemåte. Det ser rett og slett dødseksklusivt ut.

DALI RUBIKORE 2 - maroon highgloss u grill 2 DALI RUBIKORE 2 - white highgloss u grill 2 DALI RUBIKORE 2 - natural walnut u grill 2 DALI RUBIKORE 2 - black highgloss u grill 2
<
>
(Foto: DALI)

Den rødbrune utgaven leveres med frontstoff i en mørkegrå, grovt vevet kvalitet som ser virkelig flott ut. Men stofframmene får likevel lov til å bli værende i emballasjen.

Annonse
Les også Enestående lydkvalitet Dali Kore koster nesten én million, heldigvis kan man høre hvorfor.

På baksiden av kabinettet finner man bassrefleksporten og fire solide terminaler som gir mulighet for biwiring.

Høyttalerenhetene, som består av en 6,5” bass/mellomtone og en 29 mm domediskant, ligner umiddelbart bestykningen fra Rubicon 2. Men de er helt nye.

Hva er Clarity Cone?

Bass/mellomtoneenheten har såkalt Clarity Cone. Bak det hjemmelagde og sikkert traderegistrerte uttrykket er en membran i DALIs trefiber/papirmasse presset i et spesielt mønster. Utviklingsfolkene hos DALI oppdaget at oppbrytninger og egensvingninger i høyttalermembraner alltid opptrer i symmetriske mønstre – og dermed alltid i et likt antall områder. Det pressede femtaggede mønsteret i membranen bryter og demper resonansene.

DALI kaller membrankonstruksjonen for «Clarity cone.» (Foto: DALI)

Diskant uten olje

Siden 1970-tallet har det vært god latin i høyttalerdesign å bruke magnetisk olje i svingspolegapet på diskantenheter i det bedre sjiktet av skalaen. Oljen demper resonanser og kjøler svingspolen – og så hjelper den for øvrig med til å sentrere spolen i svingspolegapet.

Ifølge folkene hos DALI har den tyktflytende oljen dessverre også den egenskapen at den bremser spolens bevegelser, og dermed begrenser dynamikken. Derfor har man i den ambisiøse Kore gått vekk fra magnetisk olje. Og det nedarves nå til Rubikore-serien i en nydesignet 29 mm diskantenhet.

Av andre finesser som er lånt fra eller inspirert av Kore, er bruken av DALIs SMC-magnetmateriale som demper forvrengningen, sammenlignet med konvensjonelle magnetmaterialer. SMC brukes i polstykket på bassenhetene, men nyheten er at SMC nå også brukes i spolekjernene i delefilteret. Delefilteret har for øvrig kondensatorer fra Mundorf, som pleier å borge for kvalitet. Bassrefleksporten er såkalt continuous flare, som betyr at den ikke er konvensjonelt rørformet, men har en myk buet avrunding i begge ender som forhindrer turbulens.

Oppsett

DALI Rubikore 2 er en stativhøyttaler. Man kan også kalle den en reolhøyttaler, men få ikke ”gode” ideer av den grunn! Å plassere høyttalerne på en skjenk er mulig, men de befinner seg best på egnede stativer, trukket litt ut fra veggen og hjørnene. Hos meg ga en halv meters avstand fra bakveggen en fornuftig balanse, men her må man prøve seg frem.

Les også Slik plasserer du høyttalerne Har du kjøpt drømmehøyttalerne, men lurer på hvordan de skal plasseres? Her er vårt heteste tips.

De fleste høyttalere gir det beste resultatet når de vinkles inn mot lytteposisjonen, men DALI insisterer på at deres høyttalere skal spille rett fremover i rommet. Da det ikke var representanter fra DALI til stede i stuen under testen, tillot jeg meg å prøve begge muligheter. Resultatet er ikke entydig. Spillende rett ut i rommet var balansen i diskanten best. Med en liten vinkling inn mot lytteposisjonen oppnådde jeg til gjengjeld et subjektivt litt bedre perspektiv. Hva som fungerer best, kommer sannsynligvis an på både innredning og smak. Og DALI Rubikore 2 presenterte under alle omstendigheter en gjengivelse, og spesielt et perspektiv, som er langt over forventning.

Fortjener en god forsterker

DALI Rubikore 2 har en følsomhet på 87 dB, noe som er typisk for kompakte stativhøyttalere. DALI anbefaler selv at de kombineres med forsterkere på 40–150 watt (i 4 Ohms belastning). Jeg brukte dem med NAD C 298 effektforsterkeren som yter 2 x 340 watt i 4 Ohm, noe som naturligvis var rikelig, men fungerte glimrende.

Rubikore 2 kan godt stå på en skjenk, men du får det beste resultatet på egnede høyttalerstativer. Vær oppmerksom på at DALI anbefaler at høyttalerne ikke vinkles innover. (Foto: DALI)

Rubikore 2 burde i kraft av et kontrollert impedansforløp være en forholdsvis lett belastning for de fleste forsterkere. Men utover de rene effektkravene fortjener de en god forsterker. Jeg har brukt NAD-paret i mange tester, men DALI Rubikore 2 presterte å avsløre nyanser i gjengivelsen som jeg ikke har hørt på andre høyttalere.

Lyden av DALI Rubikore 2

For at si det kort: DALI Rubikore 2 er kjempebra!

Rubikore 2 er ikke svaret på alle spørsmål, de passer ikke i alle stuer og til alle anlegg, og jeg har hørt mange høyttalere som ut fra det ene eller det andre kriteriet var bedre. De var også alle sammen mye dyrere.

De solide terminalene på baksiden gir mulighet for biwiring. (Foto: DALI)

Men det hører til sjeldenhetene å oppleve et så stort og åpent lydbilde fra en kompakt stativhøyttaler. DALI Rubikore 2 tegner et akustisk scenerom som er både bredt og dypt og høyt – langt utover både høyttaleroppstillingen og lytterommets dimensjoner. Hvis det altså er rominformasjon på opptaket.

Det flotte perspektivet kommer ikke bare akustisk konsertopptak til gode. Kunstig tilført romklang gjengis like fasinerende og med en god fornemmelse av både dybde og høyde. På et nummer som Fishing Junks at Sunset fra Jean-Michel Jarres Concerts in China, hvor et stort orkester er på scenen, blandes den ekte konsertakustikken med synthesizer-klang. Jeg har brukt det stykket mange gange til å teste dybde- og høydeperspektiv. Men jeg har ikke opplevd de kunstige klangene stå så nesten håndgripelige i luften over orkesteret.

Bassenheten er helt ny. Polstykket i sentrum av svingspolen er i det patenterte SMC-materialet. (Foto: DALI)

Dynamisk – også når det er stille

Og det handler ikke bare om størrelsen på rommet, men i like høy grad om oppløsning og detaljer. Gang på gang oppdager jeg små finurligheter i de låtene som jeg mente å kjenne til bunns, men som bare ikke var blitt avslørt under lyttingen. Dynamikk handler ikke bare om utstyrets evne til å gjengi de største toppene i musikken, men også om å senke det akustiske ”støygulvet” som normalt maskerer den minste lydinformasjonen.

Rubikore 2 har en svært detaljert og presis lydgjengivelse, men de er ikke skapt som et verktøy for feilfinnere og flisespikkere. Selv om musikken gjengis med flere detaljer enn de fleste høyttalere i testrommet, handler det først og fremst om musikken. Høyttalerne har en voicing (tonal balanse) som man godt kan våge å kalle populær. Det handler om en viss varme i det øvre bassområdet som gir litt mer kropp til stemmer som akustiske instrumenter.

DALI RUBIKORE 2 - maroon highgloss m grill 2 DALI RUBIKORE 2 - white highgloss m grill 2 DALI RUBIKORE 2 - black highgloss m grill 2 DALI RUBIKORE 2 - natural walnut m grill 2
<
>
Frontstoffet i grovt vevet kvalitet ser virkelig flott ut. (Foto: DALI)

Det handler om musikk

Der er på ingen måte snakk om en ”diskopukkel” – bare litt fylde som gjør det litt morsommere å lytte til sine yndlingslåter. Og da bassgjengivelsen fortsatt er presis og ren, er det lett å tilgi. Faktisk er bassen virkelig ren og nyansert, og det er ikke den minste antydning til ”one-note-bass”. På Telarc-utgaven av Johann Strauss’ Banditen Galop låter paukedrønnene oftest som en ubestemt buldring i konsertsalen. Men på Rubikore 2 kan man tydelig høre at det er snakk om stemte instrumenter. På samme måte kan man på min kollega Lasse Svendsens yndlingsalbum, Köln Koncert, med total tydelighet høre Keith Jarretts tramping i gulvet, og det er ikke tvil om at det er et Bösendorfer-piano, og ikke et Steinway, klaverguden improviserer på.

Konkurrenter

DALI Rubikore 2 befinner seg i en prisklasse hvor man kan tillate seg å forlange en hel del, og hvor det ikke er mangel på konkurrenter. Buchardt Audio S400 MKII rekker nesten en oktav dypere i bassen, men selv om dybdeperspektivet er flott, er det ikke på nivå med DALI-ene.

Går preferansene mer i retning av monitorlyd, er Revival Audio Atalante 3 en nærliggende kandidat som er bedre til å avsløre de siste detaljene, men ikke er i stand til å tegne et like stort perspektiv.

Konklusjon

Den gamle Rubicon-serien sto for virkelig god lyd på nivået like under high end. Og med Rubikore er ambisjonene hevet betraktelig. Rubikore 2 er ganske enkelt den beste toveis-kompakthøyttaleren jeg har hørt i prisklassen. Som tester kunne jeg kanskje ønske en litt mer monitoraktig klang i den øverste bassen. Men til musikknytelse fungerer det perfekt. Og all kritikk stilner når man opplever den akustiske scenen de små høyttalerne tegner opp: Klar og tydelig og fylt med detaljer. Hvis de større medlemmene av serien er like gode, bør de bli en suksess.

Karakter
DALI Rubikore 2
Premium

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Kulerund høyttaler i reiseformat

Disse høyttalerne er lydens Rolls-Royce

For dyrt kjøp for de fleste

Feier lydplankene av banen – men det koster!

Fyrverkeri i hjemmekinoen

Velbalansert filmlyd

Fin lydplanke til The Frame

Samme kvaliteter som de større modellene

Utendørs stereo i sommervarmen

Familiefeide i B&W

Futt i filmen med Dolby Atmos!

Førsteklasses høyttalerteknologi på budsjett

Scroll to Top