TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: DALI Epikore 3

Kan nesten det samme som de store

DALI Epikore 3 tar mindre plass og koster langt mindre enn gulvmodellene. Men de nødvendige kompromissene forsvinner når musikken spiller.

Av / 18.02.25 - 14:00
DALI Epikore 3

Lyd & Bilde mener

  • Stor og flott lyd fra et kompakt kabinett. Det beste valget til mindre stuer. Koster bare halvparten av Epikore 7. Virkelig lekker finish.
  • Stativene er fete – men er de virkelig tjuetretusen kroner fete?!

Vi har i det siste testet de gulvstående modellene i DALIs Epikore-serie, det er en – omfattende – oppdatering av Epicon-serien med teknologi fra det gigantiske flaggskipet Kore. Men ikke alle har plass til supereksklusive kjempehøyttalere. Og enda færre har råd til dem.

Det ville være feil å kalle DALI Epikore 3 billige, for man kan lett kjøpe en fornuftig bruktbil for det de koster. Eller et bedre cruise for hele familien. Men selv Epikore 7, som er den minste av gulvmodellene, koster mer enn det dobbelte. Og som kompakthøytalere er de lettere å få plass til i en bolig av normal størrelse.

Eksklusivt

Som resten av Epikore-modellene er finish og design gjennomført eksklusivt. Kabinettet har myke buede sider, finert med valnøttre eller en rødbrun finer kalt maroon. Man kan også velge en pianosort utgave. Alle versjonene er høyglanslakkerte. Terminalene på baksiden er av messing og store nok til at man i en kjapp vending kunne fortøyd en jolle til dem.

DALI Epikore 3 1
Messingterminalene på baksiden er virkelig solide. (Foto: DALI)

Høyttalerenhetene i hele Epikore-serien er DALIs egen produksjon, fremstilt på Nørager. Og slektskapet med den gigantiske Kore er ikke bare i navnet. Diskantmodulen, som består av en 35 mm dome og et planmagnetisk båndelement, er akkurat det samme som på flaggskipet.

Bass/mellomtoneenheten på syv tommer er utviklet spesielt til Epikore, men bruker fortsatt teknologi fra toppmodellen i form av clarity cone-membraner og det ikke-ledende magnetmateriale SMC (i forbedret versjon), som brukes strategiske steder i magnetsystemet på enhetene. SMC medvirker til å bringe den magnetiske forvrengningen drastisk ned. Bass/mellomtoneenheten er den samme som på Epikore 7, men her brukes bare en enkelt.

Annonse

Clarity Cone

Bass/mellomtoneenheten har såkalt Clarity Cone. Uttrykket dekker over en membran i DALIs trefiber/papirmasse som er presset i et spesielt mønster. Utviklingsfolkene hos DALI oppdaget at brytninger og egensvingninger i høyttalermembraner alltid opptrer i symmetriske mønstre – og dermed alltid i et likt antall områder. Det pressede femtaggete mønsteret i membranen bryter og demper resonansene. En tynn coating, som fortrinnsvis (på grunn av mønstret) avleirer seg i fordypningene – hvor det nettopp er bruk for den – fullender resultatet.

Les også Nest minst – men stor DALI Epikore 7 er den nest minste i den fornyede high end-serien. Og den slankeste gulvmodellen. Men den er fortsatt en overveldende høyttaler.

SMC brukes også i spolekjernene i delefilteret. Delefilteret har forøvrig kondensatorer fra tyske Mundorf. Bassrefleksporten er såkalt continuous flare, som betyr at den ikke er konvensjonelt rørformet, men har en myk svungen avrunding gjennom hele rørets forløp som forhindrer turbulens.

Bass/mellomtoneenheten deler ved 2,8 kHz, hvor domediskanten tar over. Planardiskanten dekker området fra 12,5 kHz og oppover. Det er verdt å merke seg at det deles med ganske myke flanker, så enhetene overlapper hverandre i brede frekvensbånd.

Ville stativ

Kompakthøyttalere kalles fortsatt reolhøyttalere i noen kretser. Og man kan i prinsippet plassere Epikore 3 på en skjenk. Men det ville vært en synd.

Skal man få det fulle lydmessige utbyttet av kompakthøyttalerne sine, må de plasseres på stativ. Og DALI har laget et par spesielt til Epikore 3.

Stativene plasserer høyttalerne i ørehøyde og gir et urokkelig fundament. Fire justerbare spikes av samme type som på de større Epikore-modellene sikrer kontakt til gulvet, og høyttalerne skrus fast på topplaten med bolter. Akkurat som på de fleste andre stativer.

DALI Epikore 3 2
Stativene er laget spesielt til Epikore 3. (Foto: DALI)

Men det skjer med litt mer stil enn på de fleste andre stativer. Stativene er fremstilt i sortlakkert aluminium og veier 11 kg stykket. Loddrette ”kjølefinner” gir det siste løftet til designen.

Det sier seg selv at høyttalere, hvor det er gjort så mye ut av alle detaljer, fortjener å bli plassert standsmessig. Men DALI tar seg altså godt betalt. De spesialdesignede stativene koster nesten en femtedel av prisen for Epikore 3 selv.

Les også Drømmelyden vi skulle ønske vi hadde råd til Det er nesten for dumt å si det, men sammenlignet med storebroren gir Epikore 11 sykt mye mer magi for pengene.

Oppsett

DALI Epikore 3 er fysisk mindre, men krever like mye gulvplass som den større gulvmodellen, Epikore 7, når de er montert på de nødvendige stativene. Høyttalerne er imidlertid så mye lettere at utpakking og oppsett kan klares av en enkelt person.

Med bare en bass/mellomtoneenhet per kabinett er det også mulig å plassere Epikore 3 nærmere bakveggen uten å drukne i bass. Det er imidlertid fortsatt best å holde dem et stykke vekk fra vegg og hjørner for å oppnå en balansert bassgjengivelse. DALI anbefaler selv en avstand til bakveggen på 35 til 120 cm.

Stiller krav til forsterkeren

Følsomheten i DALI Epikore 3 er ganske fornuftig (85 dB), og impedansen på 6 Ohm er ganske stabil. Så på papiret er de ikke en krevende belastning for en forsterker. Men som de andre medlemmene av serien formidler de rått hva som sendes inn i dem. Ikke på en uvennlig eller utleverende måte. Men kvalitetene i den kostbare Hegel H600 eller McIntosh MS9500 kommer tydelig for dagen hvis man råder over dem.

Lyden av DALI Epikore 3

Etter nettopp å ha testet Epikore 7 (de to parene ankom med samme sending, bakset opp til annen etasje av to hardt kjempende transportører) leter man uunngåelig etter hva Epikore 3 klarer mindre overbevisende enn gulvmodellen. Og selvfølgelig er det forskjeller, men de er overraskende få og små – og ikke nødvendigvis i form av begrensninger.

DALI Epikore 3 når på papiret til 42 Hz, mens Epikore 7 går ned til 35 Hz (-3dB). I praksis får man lett brukbar output ned til 30 Hz når høyttalerne plasseres i en stue, og vegger og gulv får lov til å delta i konserten.

Den eneste forskjellen på de to modellene er at det er en ekstra bass/mellomtoneenhet i Epikore 7. Og så det større kabinettet. Derfor er det ikke overraskende at lydkvaliteten på de to er veldig lik.

Gjengivelsen fra DALI Epikore 3 er ikke så kroppslig som fra de større modellene, men i en stue av mer moderate dimensjoner er det nærmest en fordel.

Den akustiske scenen er både bred, dyp og høy. Og planardiskanten leverer luftighet langt utover høresansens rekkevidde.

Ytterområdene dekkes glimrende, men mellomtoneområdet er der hvor slaget for alvor utkjempes. Populært sagt virker avstanden mellom opptaksrommet og lytterommet litt kortere på Epikore 3. Følelsen av å ha et vindu inn til studioet er litt mer overbevisende enn man får på virkelig vellykkede høyttalere i en mindre brutal prisklasse – som for eksempel DALIs egne Rubikore 2.

Les også Førsteklasses høyttalerteknologi på budsjett FØRSTE TEST: DALI har gitt sin tett-på-toppserie en oppgradering med teknologi fra de superdyre Kore. Resultatet overgår de villeste forventningene.

Stemmer låter litt mer som stemmer. Det jeg mener er at mens man aldri er i tvil om hvorvidt man lytter til et opptak, eller koret i Koyaanisqatsi faktisk står like ved siden av, så er illusjonen litt mer overbevisende, og det er lettere å skille de enkelte sangerne fra hverandre.

DALI har fokus på å unngå kompresjon i sine konstruksjoner. De jobber med å eliminere alt som kan forhindre enhetene i å reagere uten nøling på det innkommende signalet. Det handler ikke bare om høyttalernes evne til å eksplodere i kraftige passasjer (den har Epikore 3 virkelig), men minst like mye om evnen til å formidle de små nyansene – mikrotransienter. Lyden av klaverstrengene som dempes etter anslaget. De minste instrumentlydene bakerst i orkesteret i en stille passasje.

DALI Epikore 3 3
DALI anbefaler en avstand til bakveggen på 35 til 120 cm. (Foto: DALI)

Konkurrenter

Til den prisen som et par DALI Epikore 3 koster, kan du få veldig mye. Du kan få fullvoksne gulvhøyttalere som Dynaudio Contour 30i og Triangle Magellan Cello, som begge kan levere imponerende dynamikk.

En mer direkte sammenligning er Bowers & Wilkins 805 D4, som kan mye av det samme som Epikore 3 – inkludert å være kompakte nok til små stuer – men ikke klarer fullt så mye stillhet mellom de aller minste detaljene.

Les også Tung high-end fra Dali i nettere format Epikore 9 er lillebror til gigantiske Epikore 11. Her får du all teknologien fra toppmodellen, bare i en mer håndterbar innpakning. Men la deg ikke lure, den er likevel diger.

Konklusjon

DALI Epikore 3 er en høyttaler som glir lettere inn i både stuen og budsjettet enn sine større brødre.  Størrelsen til tross leverer den et stort og ikke minst veloppløst lydbilde med god plass til alle opptredener på den akustiske scenen.

Investeringen i nye membran- og magnetmaterialer har båret frukt, og DALI er uten tvil blitt en fullverdig spiller i de høyeste klassene. Det betyr også at den er kritisk til de andre leddene i spillekjeden. Bevares, de spiller også overveiende pent med en god forsterker i premiumklassen. Men det de kan, kommer først for dagen med utstyr i samme klasse som høyttalerne.

En del av det kostbare tilbehøret som kreves, er DALIs egne stativ. Men selv om de i praksis må regnes med i prisen, er Epikore 3 fortsatt et virkelig godt kjøp.

Karakter
DALI Epikore 3
High End
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud!

Tilbud - 1 måned for kun 79,-

Tilgang til ALT innhold i 1 måned!

LB+ total 12 måneder

Tilgang til ALT innhold i 12 måneder

LB+ Total 6 måneder

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 79 ,- / første måned
154,- / mnd
154 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Nest minst – men stor

Flytter grensene og rensker lommeboken

Perfekt balansert klang

Slanke dansker imponerer

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Lyd & Bilde