Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: B&W Zeppelin Air

Zeppelin Air når nye høyder

En av våre favoritter blant iPod-høyttalere har nå kommet tilbake i en oppdatert versjon med bedre lyd og trådløs tilkobling.

Skrevet av / 24.05.11 - 15:08
B&W Zeppelin Air
Jonas Ekelund

Da vi testet den første Zeppelin i 2008 var vi ikke bortskjemt med iPod-høyttalere som låt bra.  Det meste var støyende plastskrap som en musikkelsker ikke ville ta i med tang.  Men så landet luftskipet i testlaboratoriet, og vi ble overrasket.  En av de få iPod-høyttalere som kan brukes som stereoanlegg i stua, var Lasses mening.  Man bør lytte til Zeppelin for å innse hvor oppsiktsvekkende bra den er, ble konklusjonen. Nå har imidlertid flere produsenter sluppet respektable konkurrenter, og at Zeppelin Air skulle få oss til å ramle av stolen var langt fra en selvfølge.

Utseendemessing har det faktisk ikke skjedd så mye, og man skulle lett kunne forveksle den med den gamle modellen.  Selvfølgelig har den beholdt den karakteristiske luftskipsformen med den utstikkende iPod-tilkoblingen på en arm.  Byggekvaliteten er utmerket og man blir overrasket over hvor tung den er når man forsøker å løfte den.  På baksiden finner man en S-videoutgang slik at man kan spille av videomateriale på TV samt en AUX-inngang om man vil koble til andre lydkilder.

Musikk overalt
Og akkurat tilkoblingen av lydkilder er den mest åpenbare nyheten med Zeppelin Air.  Nå behøver man nemlig ikke engang sette iPoden i holderen for å kunne nyte musikken.  Eller iPad for den del, for den passer også i holderen.  Navnet Air innebærer nemlig at man har støtte for Apples trådløse tilkobling AirPlay.  Etter å ha benyttet dataen for å stille inn Zeppelin så kobler den seg til hjemmets trådløse nettverk.

I iTunes dukker det plutselig opp et nytt menyvalg der man kan velge om man vil spille musikken på datamaskinen eller Zeppelin, eller til og med begge samtidig.  Samme sak hender på iPoden, i avspillingsmodus får man et valg om hvor det skal spilles.  Man er faktisk ikke engang begrenset til bare en Zeppelin.  Man kan ha flere stykker i ulike rom, noe som gjør at man plutselig har en trådløs multiromløsning for musikk.  Lydnivået kan justeres individuelt, slik at man kan ta det rolig på kjøkkenet mens det er party i stuen.  En meget smidig løsning. Hyggelig nok er det ikke begrenset til musikk fra eget bibliotek, men teknikken fungerer også med strømming fra Spotify eller internettradio.

Så lenge man strømmer lyd til Zeppelin bruker man selvfølgelig lydkilden for å velge låter og justere volum.  Er iPoden dokket bruker man i stedet den lille fjernkontrollen for å gjøre det samme.  Har man mistet den kan man heldigvis også justere volum direkte på apparatet.

Lydkvalitet
Hyggelig nok har ikke B&W nøyd seg med bare å legge til en ny musikkilde.  De har faktisk skrudd en del på lyden også.  Til å begynne med har elementenes individuelle forsterker fått høyere effekt slik at den nå pumper 4×25 watt til de to diskantene og to mellomregisterelementene samt 50 watt til bassen.  Høytalerelementene er også oppdatert.  Diskantene er de samme som i datahøyttalerne MM-1 og mellomregisterelementene har blitt mindre for å få bedre spredning.  Digital-til-analog konverterne har blitt  oppgradert og klarer nå høyoppløst lydformat i 24 bit/96 kHz.  Man har til og med en egenutviklet DSP for å få optimal kontroll.

Og det merker man.  Om vi var imponert over Zeppelins lydkvalitet, er vi nå betatt.  Musikken låter klarere og mer detaljert.  Og takket være at de to store bassrefleksportene på baksiden bruker samme golfballmønster som i 800 Diamond-serien, lykkes man med å få til en fantastisk bra bassgjengivelse for et såpass forholdsvis lite apparat.  Det låter ganske enkelt flott gjennom hele frekvensregisteret. Uansett hva man kaster på den av musikkgenre vakler den ikke.  Rockegitarene hyler så hårene reiser seg på armene, elektronisk lyd har den rette snerten, akustiske stykker har klang og åpenhet og dansemusikk gir virkelig trøkk til bena.

Konklusjon
Om gamle Zeppelin var utmerket, er Zeppelin Air fantastisk.  Det er et helt nytt apparat under skallet som faktisk låter enda bedre.  Takket være støtte for AirPlay kan man nå strømme musikk trådløst til den, samtidig som man også får muligheten til å ha musikk i flere rom samtidig.  Til tross for dette er den billigere enn forgjengeren.  Det er bare å kapitulere, kaste ut mikroanlegget og sette en Zeppelin Air i hyllen i stedet.

Lyd & Bilde mener

Utrolig lyd AirPlay Videoutgang Ingen menynavigering fra fjernkontrollen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

Tilbud

LB+ Total

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde og L&B Home

LB+

Tilgang til ALT innhold på Lyd & Bilde

LB+ Home

Tilgang til ALT innhold på L&B Home

49,- / for 30 dager
119,- / mnd
65,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser
Vi har ingen bindingstid, si opp når du selv vil.

Er dette fremtidens trådløse PA-system?

Endelig virkelig trådløse

Engasjement og spilleglede i bøttevis

Sublim musikkformidler i slengbukser fra 70-tallet

Vanedannende god lyd fra Raidho

Du vil elske denne høyttaleren

Høyttalere du bare kan drømme om

Slankere – og mildere

Setter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bærbar høyttaler med saftig bass

Nostalgi i praktisk pakke

Den beste lyden bare billigere

Scroll to Top