Det er lett å se og føle at Usher Be-718 DMD er påkostete saker. Konstruksjonen er meget solid, med høykvalitets terminaler, tjukke kabinettvegger, og med isolasjonsmateriale mellom MDF-kabinettet og de ettermonterte sideplatene av tre. Alt er gjennomtenkt og påkostet, det gjelder også stativene av solid tre og metall, med baser av marmor.
Utseendemessig er høyttalerne på derimot lite spennende. Det er ingen elegante linjer og avrundninger, men snarere en mengde plater som er skrudd sammen. Dog ikke tilfeldig, her er nemlig ingen parallelle flater, og avstivingene er gjort meget nøysomt. Men vi liker ikke at grillene er festet med tradisjonelle plugger som går inn i hull på høyttalerens frontplate fremfor å bruke magneter, og de trauste høyttalerstativene gjør ikke inntrykket noe mer moderne. Men smaken er som kjent som baken, så noe mer går vi ikke inn på dette.
Utstyr
Høyttalerne, som er toveis bassrefleks av typen ”brevsprekk” nederst i front, er utstyrt med Ushers egne 1,25 tommers diskant av kunstig diamant, tildekt av en liten metallgrill. Under denne sitter en 7 tommers mellomtonebass av karbonfiber- og papirkompositt, drevet av en kraftig magnet på en kilo. Også denne er Ushers egen konstruksjon. Følsomheten er på greie 87 dB med én watt inn, helt typisk for en stativhøyttaler. Det betyr at den trenger omtrent dobbel forsterkerkraft for å spille like høyt som mange gulvhøyttalere. Frekvensområdet på 42 Hz til 40 kHz er meget respektabelt for en høyttaler av denne typen. Det betyr at den kan gjengi alt fra en tubas grunntone til langt over hva mennesket er i stand til å høre.
Lydkvaliteten
Om høyttalerne ikke er stort å se på, er de en drøm å lytte til, gitt god nok elektronikk. Vi merket med den integrerte NAD M2 at det låt litt flatt og kjedelig. Med kraftigere saker i form av Mark Levinson No 532H ble det andre boller. Bassen er meget utstrakt til stativhøyttalere å være, slik at kontrabassen på Josefine Cronholms nydelige sang ”In Your Wild Garden” kommer frem med stor kropp for stativhøyttalere å være. Selv dens dypeste toner sanses, og det er meget stort rom rundt den, med superb oppløsning. Cymbalene i bakgrunnen er luftige og tilstedeværende, mens Josefines stemme i sentrum er klar og tydelig. Diamantdiskantene er i stand til å henge med i de krappeste svinger, med lynets hastighet. Overtonene er superoppløst! Lydbildet er meget stort, og det er umulig å ikke like denne lyden. En lydkvalitet så søt og utsøkt som denne kan jeg ikke huske å ha hørt fra noen gulvhøyttaler til samme pris. Høyttalerne takler også dynamisk musikk svært godt, både et stort orkester så vel som pumpende bassrytmer fra ol’school hip-hop (nyere hip-hop er ikke akkurat dynamisk). De kan virkelig groove, og selv ved lavt lydnivå kan de underholde.
Høyttalernes særegenhet ligger i at mellomtoneområdet er noe tilbakeholdent. Dette gjør at man blir mer oppmerksom på bassen og diskantgjengivelsen. Musikken er ikke like frempå som med de mest nøytrale, snarere har Usher-høyttalerne roser i kinnene og får lytteren til å ha lyst til å lene seg tilbake med cognacglasset og legge beina på bordet. Bassgjengivelsen er også tynt til maksimum, slik at i stedet for en kjempestram og analytisk bass, forsøker høyttalerne å simulere større saker ved å legge til litt fedme og varme. Det funker meget bra, men jeg oppfatter dem altså ikke som helt nøytrale.
Konklusjon
Ikke alle vil like utseendet på Usher Be-718 DMD, men lydmessig er dette en svært imponerende konstruksjon. Her får du alt av detaljer i lydbildet samtidig som bassgjengivelsen er fyldig og taktfast. Høyttalerne låter større enn de ser ut, og diamantdiskantene får frem luften i toppen på svært imponerende vis. Bassen går imponerende dypt for en stativhøyttaler, og både kontrabass og tuba låter stort og fyldig, selv om den dypeste informasjonen ikke kommer frem som hos en større gulvhøyttaler. Mellomtonegjengivelsen er også klar og detaljert, men ikke like utagerende som hos B&W. Den er noe tilbakeholden, som igjen gjør at bassen låter større og diskanten blir mer lagt merke til. Kall det en svak ”loudness-farging”. Som stativhøyttalere flest setter Usher-høyttalerne pris på en kraftig forsterker for å virkelig få frem dynamikken.
Også i denne testen:
Oppsummering
Krigere i diamantklassen
Begge stativhøyttalerne i denne testen er eksempler på hvor bra lyd man kan få om man er villig til å gi avkall på den dypeste bassen.
Bowers & Wilkins 805D
Smykkesteinen
B&W fikk tidlig diamantdiskanter i sine største høyttalere. Ikke før nå finnes det i en bokhyllehøyttaler. Ikke et øyeblikk for tidlig!
Les videre med LB+
Årets beste tilbud
Tilgang til ALT innhold i 4 uker for 4 kr
LB+Total måned
Tilgang til ALT innhold i 1 måned
LB+ Total 12 mnd
Tilgang til ALT innhold i 12 måneder (Mest å spare)
- Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
- Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
- Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
- L&B TechCast – en podcast av L&B
- Deaktiver annonser