TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

: B&W 805D vs Usher Be-718 DMD

Skarpslepne diamanter

Historiens første duell av bokhyllehøyttalere med diamantdiskant er et faktum. Diamant er da også alt de to har til felles.

Av / 18.04.11 - 15:31
B&W 805D vs Usher Be-718 DMD

Når det kommer til å gjengi lyd mest mulig presist, er høyttalernes oppgave i teorien like enkel som den er praktisk umulig: Dens høyttalermembraner skal reagere presist på forsterkerens strømleveranser, små som store, uten at verken membranene eller høyttalerkabinettene legger til egen informasjon når musikksignalet forvandles til mekaniske svingninger. Det er alt. Mekaniske egenskaper gjør dette dessverre like umulig som at et objekt kan akselerere opp i lysets hastighet.

En membran vil alltid bruke litt egentid på å stoppe og starte, uansett hvor stor magnet som sitter bak, og uansett hvor robust den er montert. Den har også en egenresonans som vil legges til musikksignalet. Høyttalerkabinettet vil også resonnere ved flere frekvenser. Dessuten har så godt som alle høyttalere ett eller flere delefiltre som adresserer ulike frekvensområder til hvert sitt høyttalerelement. Her skjer det flere uhumskheter, både med tanke på tidsforskyvning (fase), forvrengning og introduksjon av støy. For ikke å snakke om elektromagnetisk påvirkning eller varierende kapasitans og induktans i det elektriske lydsignalet.

Poenget er at alle høyttalere er kompromisser, og da er det helt innlysende at hver forbedring teller – og at kvalitet koster.

Høy pris, høye forventninger
De to høyttalerparene koster 33.000 (Usher) og 41.800 (B&W) kroner inkludert stativ. Dette er like mye som mange utmerkete gulvhøyttalere, og en kan lure på hvorfor man skal gi så mye for noe så kompakt.

For det første finnes det langt dyrere høyttalere der ute, og om du kan avse den dypeste bassen, bør disse stativhøyttalerne kunne ha kvaliteter i toneområdet som langt overgår gulvhøyttalere til samme pris. For det andre er high-end-gulvhøyttalere gjerne veldig store, og krever derfor sin plass. I en liten stue blir slike høyttalere interiørmessig dominerende, samtidig som de er vanskelig å plassere med tanke på optimal bassrespons. Dypere bass krever nemlig lenger avstand til veggene. Har du et lite hjem, kan derfor et par stativhøyttalere være veien til det musikalske nirvana.

Annonse

Bare ikke tro at mindre høyttalere klarer seg med en svak forsterker. Spesielt dyre stativhøyttalere låter ofte flatt og uengasjerende dersom de ikke får nok kraft. Med den dypeste bassen borte er det spesielt viktig at resten av lydbildet gjengis med dynamikk og liv. Vi fikk ikke helt greie på sakene med NAD M2 til 40.000 kroner, men ble derimot langt mer begeistret med Mark Levinson No 532H, en effektforsterker til 70.000 kroner. Du trenger ikke en så dyr forsterker, men poenget er at høyttalerne trenger kraft! Den 200 W potente og meget gode Musical Fidelity M6i til 23.000 kroner er et godt eksempel på at det ikke trenger å koste skjorta.

Ulike duellanter
Bortsett fra at de begge bruker diamantdiskant og står på stativ, er det ikke mange likheter å skue mellom B&W 805 Diamond og Usher Be-718 DMD. B&W er lekkert buet, med gul kevlar bass og med diskanten montert i det karakteristiske nautilusstaget på toppen. Usher er traustere og mer kantete, med ettermonterte sideplater av tre og med mindre lekre stativer av tre og metall, med baser av robust marmor. Men byggekvalitet, det skal de ha for!

Oppsummering

Krigere i diamantklassen

Begge stativhøyttalerne i denne testen er eksempler på hvor bra lyd man kan få om man er villig til å gi avkall på den dypeste bassen.

Les hele testen

Bowers & Wilkins 805D

Smykkesteinen

B&W fikk tidlig diamantdiskanter i sine største høyttalere. Ikke før nå finnes det i en bokhyllehøyttaler. Ikke et øyeblikk for tidlig!

Hurtighet Meget presis lyd Detaljer
Litt slank bass
Les hele testen

Usher Be-718 DMD

Gladiator på stativ

Usher Be-718 DMD er en meget påkostet og eksklusiv høyttaler. Her har ikke taiwanske Usher spart på noe som helst. Lydmessig er dette en svært imponerende konstruksjon. Her får du alt av detaljer i lydbildet samtidig som bassgjengivelsen er fyldig og taktfast. Høyttalerne låter definitivt større enn de ser ut!

Stort lydbilde Overtoner Stor og fyldig bass
Litt tilbakeholden mellomtone
Les hele testen
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldri hatt noen heltidsjobb før Lyd & Bilde. Her har han til gjengjeld vært nesten halvparten av sitt liv, helt siden han i 2001 sendte jobbsøknaden til feil adresse (han ville opprinnelig til et innspillingsstudio ved samme navn). Gråbeins ekspertise er hovedsakelig innenfor hi-fi, hodetelefoner og hjemmekino, men det hender han glimter til med andre kvaliteter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Latterlig bra retrohøyttaler

Lyd & Bilde