TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Bowers & Wilkins Panorama 3

Slank og uinspirerende

B&W Panorama 3 er ment å være en enkel oppgradering av TV-lyden. Dessverre er lyden slank og lite inspirerende.

Av / 05.05.22 - 09:01
Bowers & Wilkins Panorama 3

Lyd & Bilde mener

  • B&W-planken er både plasseringsvennlig og enkel å sette opp via mobilen. Lyden er relativt klar og åpen med tydelig stemmegjengivelse.
  • Panorama 3 har en slank lydkarakter og gir ikke særskilt stor surroundfølelse. Her finnes det heller ingen mulighet for aktiv subwoofer.

Bowers & Wilkins bør egentlig ikke trenge noen videre introduksjon: den engelske produsenten er berømt for sine vellydende høyttalerkreasjoner, fremfor alt den lekre 800-serien som er høyt verdsatt av både studioteknikere og kresne hi-fi entusiaster. B&W har ikke vært like mye omtalt i lydplankenes verden, men vi har vært imponert over high-end modellen Formation Bar. Og ikke minst kremlyden de har oppnådd sammen med Philips og deres råeste OLED TV-er.

Og så har vi selvsagt Panorama-serien, da. Dette er B&Ws egen originale vri på en slank og brukervennlig designer-lydplanke, som skal klare seg på egen hånd uten behov for ekstrautstyr som subwoofer og surroundhøyttalere. Nykommeren Panorama 3 har dessuten fått Atmos surroundlyd!

Les også Høyttalere du kan dø med Dette er ultra high-end som får deg til å gråte. Av glede, over å føle den fullkomne magien av musikk. Og av sorg, fordi du aldri får råd.

B&W Panorama 3

Tredje generasjonen av Panorama har fått en helt ny design: Den slanke planken er bare 6,5 centimeter høy, og bør således få plass under de fleste TV-skjermer. Den kan også monteres på vegg ved hjelp av medfølgende braketter.

Utførelsen er funksjonell, med en kombinasjon av tekstil og metall som dekker de mange høyttalerne – hele 13 stykker av dem! Det skyldes blant annet at lydplanken nå har fått innebygde høydekanaler – oppadvendte høyttalere, som sikrer skikkelig gjengivelse av Atmos-lydsporene.

Panorama 3 bruker et høyttaleroppsett med såkalt 3.1.2 konfigurasjon, som vil si at den har dedikerte høyttalerelementer til venstre, senter og høyre kanal i front, pluss to Atmos-kanaler på toppen. I tillegg sitter det 100 mm basshøyttalere på undersiden, til å gjengi de dypeste bassfrekvensene. Panorama 3 er nemlig ment å skulle klare seg uten separat subwoofer. Den innebygde forsterker er på hele 400 watt.

Annonse
Panorama 3 Right Angle White Room Lifestyle 3 copy
B&W Panorama 3 er en slank lydplanke som måler 121 centimeter i bredden. (Foto: B&W)

Brukervennlighet og finesser

Når det gjelder tilkoblingsmuligheter er Panorama 3 utstyrt med HDMI eARC lydinngang, slik at den er enkel å koble til TV-en. Eventuelle separate A/V kilder som Apple TV eller spillkonsoll må også kobles via TV-en. Herfra kan lydplanken hente ut høyoppløste lydformater som Dolby Atmos.

B&W har ikke inkludert noen egen fjernkontroll til Panorama 3, da man heller kan bruke TV-fjernkontrollen til enkle ting som å justere lydstyrken. Men lydplanken kan også styres via appen Bowers & Wilkins Music til Android og iOS.

Appen byr ikke på noen særskilte justeringsmuligheter, annet enn bass- og diskantnivå. Det er ingen ulike lydmoduser, avanserte EQ eller romkorreksjon-muligheter. Hensikten er nok at dette skal være et enkelt og ukomplisert produkt å bruke!

Panorama 3 Connector Panel Detail copy
Enkle tilkoblinger på B&W Panorama 3. (Foto: B&W)
Panorama 3 Front On Detail Lifestyle 4 copy
Lydplanken kan også betjenes via et touch-panel på toppen. (Foto: B&W)

Lydkvalitet

I det vi setter Panorama 3 i gang med å gjengi lyden fra våre vante testklipp, kan vi høre at det er god kvalitet i toppen av frekvensområdet. Diskanten er klar og finkornet, og bidrar til en distinkt, tydelig stemmegjengivelse. Når det er sagt, merker vi også at lydplanken har en nokså slank lydkarakter.

Når vi spiller av The Irishman-klippet fra Lewisburg-fengselet, med Jimmy Hoffa (Al Pacino) og Tony Pro (Stephen Graham), får vi ikke det forventede inntrykket av autoritet og tilstedeværelse. De to herrene diskuterer høylytt seg imellom, men mellomtonen er relativt slank.

Romfølelsen fra omgivelsene i fengselskantinen er heller ikke spesielt overbevisende. Sammenlignet med Bose Soundbar 900, som nesten har tatt for mye tran(!), har Panorama 3 et merkbart flatere lydbilde.

– Det låter jo nesten mono, sier Geir forbauset. – Hvor er romklangen, og hvorfor er det ikke noe mageklang her? Hvor er bassen?

Vi blir nysgjerrige på hva som faktisk bor i B&W-planken, og skifter til en annen velkjent scene fra samme film, der en bil blir pepret med kuler på ekte mafiavis! Her skal man helst føle trykket fra geværet og sangen av glass som knuser, men vi synes det låter litt tamt. Det savnes rett og slett tyngde og smekk her, mot det vi er vant til. Her er heller ikke den helt store bevegelsen i lydbildet, slik vi har opplevd med en del andre potente lydplanker. Deriblant Sonos Arc, Sony HT-A7000 og Samsung HW-Q960A.

– Sonos Arc har jo mye større lydbilde, og Samsung-planken med separat subwoofer tar jo fullstendig rotta på Panorama! utbryter Geir.

Det merkes også på musikkavspilling at lydbildet blir litt flatt og lite dynamisk. Selv om kvinnevokalen til Dua Lipa låter friskt og fint, blir det ikke ordentlig schwung over trommerytmer og bassgitar.

BW Panorama 3 vs Philips OLED BW
Panorama 3 er ingen match for Philips OLED986, som også leveres med lyd fra B&W. (Foto: Ger Gråbein Nordby)

Vi vet at Bowers & Wilkins kan bedre enn dette, og måtte for moro skyld sammenligne med Philips 65OLED986 som vi også har stående. Philips-skjermen er utstyrt med et større høyttaleroppsett fra B&W, med blant annet større og kraftigere bass/mellomtone-elementer. Og det kan virkelig merkes! Her får vi det savnede trykket i lydeffektene, og stemmeprakten fra både skuespillere og sangere kommer virkelig til sin rett.

Til B&Ws forsvar er Philips-modellen en dyrere og mer omfangsrik løsning, ikke minst fordi du også må punge ut for en hel TV på toppen av det hele! Poenget er bare at det finnes langt mer potente høyttalerløsninger der ute.

Les også Den beste TV-lyden vi har hørt – noensinne! Philips OLED+986 leverer både utsøkt bilde og knallbra lyd.

Savner subwoofer

Til tross for dedikerte basshøyttalere, er det tydelig at Panorama 3 ville dratt nytte av en separat subwoofer – kanskje også ekstra bakhøyttalere for å få ordentlig dreis på surroundeffektene. Dessverre tilbyr ikke B&W slike utvidelsesmuligheter til Panorama 3, hvilket gjør at man er ganske låst med tanke på fremtidige oppgraderinger. Er du interessert i det, vil Formation Bar være et bedre og mer fleksibelt valg.

Panorama 3 Left Angle Lifestyle 3 copy
Panorama 3 er kun ment som en frittstående lydplanke, uten mulighet for separat subwoofer. (Foto: B&W)

Konklusjon

Med tanke på de tekniske spesifikasjonene og ikke minst opphavet (!), hadde vi naturligvis ganske høye forventninger til Bowers & Wilkins Panorama 3. Dessverre synes vi ikke lydopplevelsen innfrir i særlig stor grad – spesielt med tanke på konkurransen i denne prisklassen. Vil du ha en frittstående (men fortsatt oppgraderbar) lydplanke uten subwoofer, synes vi Sonos Arc eller Sony HT-A7000 gjør en bedre jobb med surroundeffektene enn B&W Panorama 3. Og vil du ha fullblods surroundlyd med stor bass er Samsung HW-Q960A en mer komplett pakke.

Karakter
Bowers & Wilkins Panorama 3
Premium

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Slanke dansker imponerer

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Lyd & Bilde