TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Bowers & Wilkins 707 S3

Perfekte til små rom

Bowers & Wilkins 707 S3 er seriens minste og billigste modell. Men man kan fint høre at de er av edel familie.

Av / 24.07.24 - 14:00
Bowers & Wilkins 707 S3

Lyd & Bilde mener

  • Flott perspektiv og akustisk scene. Sjarmerende og ren lyd. Prisen er virkelig fin.
  • Uhyggelig ineffektive. Bassen er ikke veldig nyansert.

Den har ikke det markante ”kanontårnet” med Nautilus-diskanten, men ellers ligner Bowers & Wilkins 707 S3 en miniutgave av 705 S3, som vi nylig testet. Hva den jo nettopp også er.

Diskantenheten er en 1” karbondome, men altså montert i frontplaten i stedet for oppå kabinettet. Enheten er imidlertid akustisk isolert fra frontbaffelen for å unngå forstyrrende vibrasjoner.

Bowers & Wilkins 707 S3 1

(Foto: Bowers & Wilkins)

Bass/mellomtoneenheten er av B&Ws spesielle Continuum-materiale, hvor den vevde sandwich-membranen forebygger interne resonanser og oppbrytninger. Men diameteren er 5”, i stedet for 6,5” som på 705 S3. Frontplaten er også her buet for å unngå diffraksjoner.

Annonse

Bowers & Wilkins 707 S3 fås i samme finish som resten av serien: hvit eller høyglanssort lakkering, samt en rødbrun trefiner kalt Mocha. Testeksemplarene var i høyglanssort. Det så nydelig ut, men ikke med samme dybde og jevnhet som en ekte pianolakkering. Noe som sannsynligvis alene ville ha kostet det samme som høyttalerne.

Les også Familiefeide i B&W Er det ren pynt når Bowers & Wilkins lager spesielle ”signaturutgaver” av noen høyttalere? Eller er det en reell forskjell på kvaliteten? Vi spiller to utgaver av B&W 705 S3 ut mot hverandre i en duell.

Baksiden av kabinettet rommer bassrefleksporten og de samme fire skrueterminalene som på B&W 705 S3 og signaturmodellen. Terminalene er av god kvalitet, men hvis man endelig vil lukke terminalene med plastpropper, så gjør dem i det minste lette å fjerne, B&W!

På papiret er forskjellene mellom B&W 707 S3 og de større 705 S3, minimale. De har akkurat det samme frekvensområdet (50 Hz til 22 kHz +/- 3dB), men følsomheten her er 84 dB, altså 4 dB lavere enn 705 S3. Det betyr at de krever litt over dobbelt så mye effekt for at spille like høyt som storebror, som heller ikke var spesielt lett å drive. Så de krever en kraftig forsterker. Og selv med den vil de aldri klare å spille høyt før belastningskapasiteten setter en stopper for festen.

Bowers & Wilkins 707 S3 2
B&W 707 S3 fås i ekte trefiner og en nydelig høyglassort lakkering. De kan også kjøpes i matt hvit. (Foto: Bowers & Wilkins)

Nei, de bør ikke inn i reolen

Når høyttalere er så små som disse, er det fristende å plassere dem i en reol eller på en skjenk opp mot veggen. Det vil vi normalt fraråde, da en slik plassering oftest både gir romresonanser og dårligere stereoperspektiv.

Høyttalerne ble derfor plassert på stativ (de var akkurat store nok til å dekke topplaten på stativene). De måtte litt tettere på bakveggen for å få balanse i bassen, men fortsatt med god avstand til sideveggene. Det ga i mitt rom det beste perspektivet å vinkle høyttalerne inn mot lytteposisjonen, men det beste rådet er alltid å prøve seg frem.

Der følger med skumpropper for å lukke bassrefleksporten hvis bassen blir for dominerende. Men skulle det være tilfelle, bør man heller vurdere å plassere høyttalerne et annet sted. For da er det nemlig et eller annet helt galt med plasseringen.

Bowers & Wilkins 707 S3 3
Høyttalerne kan teknisk sett plasseres i en reol. Du får lydmessig mest ut av investeringen ved å la være. (Foto: Bowers & Wilkins)

Lyden av Bowers & Wilkins 707 S3

Bowers & Wilkins 707 S3 er seriens minste og billigste modell, og de koster kun halvparten av 705 S3. Men de har mange av kvalitetene fra sine større slektninger.

Det gjelder først og fremst perspektivet, som er virkelig flott – også i dybden. Rommet strekker seg langt bak bakhøyttalerne, og også langt ut til sidene.

Klarheten er ikke så stor som på 705 S3 – og langt fra 705 S3 Signature. Men de koster også langt mer. Og i hvert fall er en del av pengene i signaturmodellen brukt på bedre delefilterkomponenter. Det kunne være interessant å oppleve en tilsvarende oppgradert 707 S3. For de basale kvalitetene er helt sikkert på plass når det gjelder rom og perspektiv.

Bowers & Wilkins 707 S3 4
Terminalene på baksiden tillater biwiring. Men de er glatte, så det er vanskelig å åpne og stramme dem. (Foto: Bowers & Wilkins)

Med en femtommers bass/mellomtoneenhet i et lite kabinett, og en dermed lav følsomhet, er dynamikken ikke det sterkeste kortet til 707 S3. De har rett og slett ikke den rå styrken til å eksplodere i kraftige passasjer. På Banditen Galopp kan man glede seg over opplevelsen av konsertsalen i Cincinnati. Men sjokket fra piskeslagene og trykkbølgen fra paukene uteblir. Men 707-ene fortjener fortsatt en pris for sin deltakelse. For det låter aldri stygt eller kjedelig.

Kompleks musikk er ikke livretten til de små boksene. Min yndlingsstresstest, Disturbeds coverutgave av Sound of Silence, låter fint fra begynnelsen. Men når orkesteret setter inn i den siste halvdelen, blir musikken til en sammenpresset lydtapet, hvor instrumentene og vokalen flyter sammen. Og hvor høyttalerne for en enkelt gangs skyld låter litt skingrete. Men det er OK når man tar prisen og størrelsen i betraktning.

BW707S3MA_O_1 BW707S3HGBK_O_1 BW707S3WH_O_1
<
>
Den rødbrune fineren kalles Mocha. (Foto: Bowers & Wilkins)

Lidt enklere musikk går annerledes bedre. En synthwave-låt som liveutgaven av N3on med Code Elektro kjøres med både rytmisk drive og finessen i behold i form av god romfornemmelse.

Bassen skal man ikke vente mye av, men her kommer fysikken høyttalerne til hjelp, da de mest sannsynlig vil bli brukt i små stuer og plassert tett på bakveggen (har man penger nok til en stue på 50 kvadratmeter, vil man sannsynligvis også ha råd til større og dyrere høyttalere). Med ryggen mot veggen får høyttalerne tiltrengt assistanse i bassområdet.

Mens mellomtone- og diskantområdet er direkte flott og veloppløst, er nyanseringsevnen i bunnen begrenset. Høyttalerne låter imidlertid aldri hule eller rungende.

Konkurrenter

Til denne prisen kan man finne mange større og avgjort mer høylytte høyttalere enn Bowers & Wilkins 707 S3, men hvis kravet er et presist stereoperspektiv i en kompakt høyttaler, er DALI Menuet SE en av de mest nærliggende konkurrentene. Den tegner en enda mer overbevisende akustisk scene og er mer nøytral. Men B&W 707 S3 spiller så mye høyere at man kan få glede av musikken i litt mer normale rom. Er budsjettet stramt, kan man få mange av kvalitetene i Q Acoustics 5020, som glimrer med like ren og ufarget stemmegjengivelse. Men på bekostning av dypbassen.

Les også Gjenfødte kjempekillere Dali har gitt en av sine mest elskede modeller en kjærlig oppdatering. Resultatet er nærmest magisk.

Konklusjon

Bowers & Wilkins 707 S3 har mange av de samme kvalitetene som den dobbelt så dyre 705 S3. De er fornøyelige og behagelige å lytte til. Og perspektivet er bedre enn de fleste i prisklassen. Vi har med små og svært ineffektive høyttalere å gjøre, så dynamikk og store orkesterbrak er ikke det de er satt til verden for. Men til akustisk musikk eller for den saks skyld pop og rock i et mindre lokale, kan de være et funn til prisen.

Karakter
Bowers & Wilkins 707 S3
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

1 hendelser på “Bowers & Wilkins 707 S3”

  1. Ivar R.B. Isaksen

    Hei ,bare lurte på hvilken forsterker dere testet disse med ?
    Det er vel en ganske viktig detalj ,i tillegg er det greit å vite om det streames musikk eller spilles fra en cd spiller ,og på hva slags spillere.
    Vi får også ofte høre at kabler har mye å si for lyden , hva brukes når dere tester høyttalere?
    I tillegg er det vel mye opp til lytteren hva slags lyd som foretrekkes.
    Hadde vært interessant å vite litt mer om dette når man får tester og dere kommer med konklusjoner.
    Mvh Ivar 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Slanke dansker imponerer

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Lyd & Bilde