Stadig økende priser har gjort mange ting mye dyrere. Derfor er ekstra tilfredsstillende å finne noe som virkelig gir deg mye for pengene. Som Bowers & Wilkins nye 600-serie, i den andre enden av prisskalaen til 800-serien.
For mange blir Bowers & Wilkins 800-serie bare en uoppnåelig drøm. Flaggskipserien er high-end ikke bare i navnet, og med stadig økende kostnader har selv den rimelige 700-serien rykket opp en prisklasse, og nesten tatt igjen prisnivået 800-serien lå på for bare få år siden.
Da frister det gjerne å lete etter god lyd i en helt annet prisklasse. For de som ønsker seg lyd fra Bowers & Wilkins, finnes det gode kjøp både i 700- og den rimeligere 600-serien. Som starter under 10.000 kr for et par, og ble erstattet av 600 serie 3 på tampen av 2023, og her er egentlig alt nytt fra innerst til ytterst.
Kabinettene ligner til forveksling, men både de, elementene og delefiltrene, er nye i S3-generasjonen Som består av fire modeller i tillegg til en senterhøyttaler. 600 S3 leveres i sort, hvitt, og eikefinér med hvit front, og med griller som festes magnetisk.
Elementene
Det nye diskantelementet er den store nyheten på 600 S3-serien, og elementet er plassert helt inntil mellomtoneelementet, eller bassen for 607 og 606 S3. Tanken bak den tette plasseringen, er bedre integrasjon med mellomtonen, som skal gi et bedre definert stereoperspektiv.
Den titaniumbelagte membranen har et oppheng med en titanring, og på baksiden av diskantelementet sitter et rør som reduserer kompresjon og forvrengning. Ikke så ulikt røret bak diskanten i en 805 D4 altså.
Kondensatorene i delefilteret og bassportene kjenner vi fra 700 S3-serien. Oppheng og magnet/spole-systemet er også fra 700 S3-serien.
Den kompakte 606 S3 er den største av de to bokhyllemodellene, men teknisk lik den mindre 607 S3. Bare med et større kabinett som huser en større 16,5 cm Continuum bass/mellomtone, med den karakteristiske sølvgrå membranen.
Plassering
Høyttaleren kan plasseres på en hylle som er minst 33 cm dyp, eller på gulvstativer. Som B&Ws egne FS-600 S3 stativer. Bare husk at høyttalerne har bassrefleksporten på baksiden. Hvis man plasserer høyttalerne nær bakveggen kan det medføre unormalt mye og ullen bass. Da plugger man inn de medfølgende skumproppene, som demper portene.
På undersiden har høyttalerne monterte skrugjenger for å feste høyttalerne til stativene, og på baksiden finner man doble kabelterminaler.
B&W oppgir frekvensresponsen til 52 – 28000 Hz -3 dB, i et vanlig rom, og de kan gjengi frekvenser ned mot 33 Hz ved – 6 dB. Følsomheten er moderate 88 dB, impedans 8 Ohm, og den faller aldri under 3,7 Ohm ifølge B&W. Det betyr at høyttalerne er relativt enkle å drive for forsterkeren.
Hørbart bedre lyd
Det var klart allerede fra første takt, de nye 606 S3 lyder merkbart bede enn modellene i den forrige 600 S2-serien. Det er spesielt i mellomtone og diskant at man legger merke til det. Lyden er åpnere, luftigere og bedre fokusert. Den forrige generasjonen kunne lyde litt innelukket, og det sprutet ikke akkurat av dynamikk heller.
Den nye generasjonen er bedre, også på dynamikk, men de er ikke like spretne som et par Audiovector QR1, eller PMC Prodigy1. Men så har de et varmere, og fyldigere lydbilde. Med en fetere bassgjengivelse, som også gir kontrabasser og slagverk den nødvendige dybden.
Koblet til vår trofaste Hegel H190, skapte de små høyttalerne et stort og åpent lydbilde. Lana Del Reys Say Yes To Heaven, flommet ut av høyttalerne, med alle verdens klangfarger og vokalen lød helstøpt og varm. Høyttalernes rytmiske kontroll er forbilledlig for en høyttaler i denne klassen – og størrelsen.
Trommesoloen på Keith Jarrett trios Bemsha Swing fra albumet The Cure, en improvisasjon over Thelonious Monks original, fyller rommet med kraftfull gjengivelse av stortrommen, og en skarpt fokusert skarptromme. Man kjenner trommene fysisk, likevel det aldri ubehagelig eller forvrengt.
Klangbalansen er kledelig varm og behagelig, men aldri ullen. Vokalen på Sades Soldier of Love, gjengis med en tiltalende glød og slagverket i bunnen, fyller rommet med forbausende potent bass.
De små B&W-høyttalerne har nok kropp og skala til å gjengi et orkester med overbevisning. Høyttalerne er eksepsjonelt gode på akustiske innspillinger, fordi de ikke maskerer detaljer og atmosfæren på opptaket. I stedet hører man små nyanser som bidrar til å levendegjøre musikken for lytteren. Veldig bra.
De kunne nok hatt større dynamisk kontrast, men man kan ikke få alt i verden.
Konkurrenter
Utvalget av kompakte toveis høyttalere i denne prisklassen, er ikke stort. De nevnte Audiovector QR1 og PMC Prodigy1, er begge mye dyrere høyttalere. Det samme er KEFs fremragende LS50 Meta, og de tre danner på mange måter referansene for små toveis høyttalere under 20.000 kr. Sonus faber Lumina II kommer nærmest, og de har en nydelig vektløs mellomtone, men ikke helt den samme bassgjengivelsen som 606 S3.
Konklusjon
I denne prisklassen er Bowers & Wilkins 606 S3 en ener. Den spiller musikk med en kvalitet som er sjelden i denne klassen, og kan fint utfordre dyrere høyttalere i kompaktklassen. Bortsett fra at det ikke spruter av dynamikken, har den klare kvaliteter som allround musikkformidler, og unngår man å koble den til de svakeste forsterkerne, kan man få mye glede ut av de små B&W-høyttalerne. Som er et svært godt kjøp og vel verdt pengene.