TESTER Foto & Video Hi-fi Hjemmekino Hodetelefoner Høyttalere TV

TEST: Beosound A1 2. Gen

Forbedret lommeklassiker

A1 fra Bang & Olufsen er fortsatt en av de beste små Bluetooth-høyttalerne. Og nå i forbedret og mer robust utgave.

Av / 25.05.20 - 13:47
Beosound A1 2. Gen

Lyd & Bilde mener

  • Den spiler dypere og renere enn det burde være mulig for en så liten høyttaler! Nå også i vanntett utgave.
  • Amazon Alex stemmestyring er bare på engelsk. Den analoge minijack-utgangen er droppet.

Beosound A1 2. Gen er som navnet sier, annen utgave av den bærbare A1-Bluetooth-høyttaleren. Den er imidlertid den første med det navnet, da forgjengeren het Beoplay til fornavn, og var en del av det nedlagte B&O Play-merket. Det betyr også at det er to Beosound-produkter med nummeret 1 i navnet. Beosound A1 og den mange ganger dyrere innendørshøyttaleren Beosound 1.

Når navneforvirringen er over, er det fortsatt snakk om en rund bærbar høyttaler som får plass i en veske eller i en stor jakkelomme. Som alltid når vi har med Bang & Olufsen å gjøre, er design og finish i toppklasse. Toppen med de laserskårne hullene er av kraftig mattsort aluminium som ikke lar seg trykke inn, og bærestroppen er av naturskinn. Lekkert. De seks betjeningsknappene er plassert på begge sidene av bærestroppen slik at de er lette å komme til.

Beosound A1 2. Gen 1
Beosound A1 2. Gen. ligner til forveksling på forgjengeren. Forskjellene er i det indre. (Foto: Bang & Olufsen)

Under det perforerte lokket finner man to enheter: en 3,5″ bass/mellomtone med aluminiumsmembran (forgjengeren hadde en 3″ dome). En liten 16 mm dome tar seg av diskantområdet. De to innebygde klasse D-forsterkerne er på 30 W hver.

Den tåler vann

En av de få tingene som den første A1 ble kritisert for, var mangelen på værbeskyttelse. En bærbar høyttaler innbyr jo til å bli tatt med over alt. Dette er rettet opp nå, og Beosound A1 klarer nå opptil en halv times neddykking på en meters dyp. Den er selvfølgelig også helt sand- og støvtett. Av samme grunn har den analoge minijack-inngangen blitt ofret, men det vil de færreste sannsynligvis legge merke til i dag.

Beosound A1 2. Gen 2
Beosound A1 er nå blitt vann- og sandtett. Det er en stor forbedring. (Foto: Bang & Olufsen)

Bluetooth-paringen skjer eksemplarisk lett og gnidningsfritt. Når A1 slås på første gang, dukker den automatisk opp på mobilskjermen, og få sekunder etter er forbindelsen på plass. Det går stort sett like smertefritt å innlemme høyttaleren i Bang & Olufsen-appen. Har du to stykker, kan de settes opp som stereopar. Det må imidlertid være to A1 2. Gen., så en Beoplay A1 kan ikke brukes til stereo.

Annonse

Beosound A1 har stemmestyring, og er angivelig den første Bluetooth-høyttaleren med fullintegrert Amazon Alexa stemmeassistent. Nyheten er imidlertid mest interessant for eksportmarkedet, da Alexa dessverre ikke støtter de skandinaviske språkene.

En annen og mer praktisk brukbar forbedring er at det nå er tre innebygde mikrofoner til mobilsamtaler, i stedet for den ene som tidligere var plassert på undersiden. På et bord var den ene mikrofonen fin, men i den virkelige verden kan høyttaleren bli lagt i en myk sofa …

Beosound A1 2. Gen 3
Dette kunne du ikke gjøre med forgjengeren. Den hadde mikrofon i bunnen, så den krevde hardt underlag. (Foto: Bang & Olufsen)

Batteritiden er også blitt forbedret ettertrykkelig. Den er fordoblet, slik at den skal vare opptil 18 timer ved 70 dB lydstyrke. Eller til hele 48 timers stille bakgrunnsmusikk ved 55 dB.

Bang & Olufsen-appen gir adgang til å tilpasse frekvensgangen etter smak. Ikke via noe så kjedelig og praktisk som en equalizer; det sier vel seg selv. I stedet kan man velge mellom profilene Ambient, Party, Speech, Favorite og Optimal (noe som må bety at de fire første ikke er optimale). Alternativt kan man navigere i et kompass mellom ytterpunktene warm (dempet diskant), bright (dempet bass), excited (fremhevet bass og diskant) og relaxed (dempet bass og diskant).

Lyden

Bassen er og blir A1s glansnummer. Den lille runde matboksen kan spille bass som ingen annen i sin vektklasse. Takket være en godt programmert DSP (digital signalprosessor) oppnås et frekvensområde som kan konkurrere med kompakte stativhøyttalere. Men selvfølgelig ikke med samme maksimale lydtrykk. Beosound A1 leker med naturlovene – men de gjelder fortsatt. Vil du ha ekstra bunn, kan du legge A1 på bordet, som lystig spiller med.

Diskanten er like god som vi husker fra den første generasjonen. Overtoner, ambience og små detaljer på cymbaler og high-hat kommer med i en grad som ikke er vanlig på kompakte, bærbare høyttalere. Og det gode inntrykket holder seg, selv om det går hett for seg. Den bittelille domediskanten gjør en glimrende jobb i et område hvor de fleste konkurrenter bruker en enkelt fulltoneenhet.

Mellomtoneområdet er det viktigste, da både sang og de fleste instrumentenes grunntoner ligger her. Men at mellomtoneområdet fungerer bra på A1, er nesten det minst overraskende. Vi kan imidlertid forsikre om at det gjøres både rent og klart. Bare de beste bærbare høyttalerne kan være med her.

Bærbare Bluetooth-høyttalere er en produktgruppe hvor det er nok å velge mellom. Ultimate Ears Boom-serie er blant de med best lyd, men har ikke Beosound A1s formidable bassgjengivelse. Hvis det er plass i bagasjen, kan man også få JBL Boombox til samme pris. Det er imidlertid ingen av dem som kan konkurrere på dypbass i forhold til størrelsen.

Beosound A1 2. Gen 4
Byggekvaliteten er upåklagelig. (Foto: Bang & Olufsen)

Konklusjon

Da den opprinnelige A1 kom frem i lyset, var den noe av det beste vi hadde hørt i den størrelsen, og det skussmålet holder fortsatt.

Forbedringene i annen generasjon blåser ikke hatten av oss. Men de er der, og prisen er uendret, så anbefalingen holder. Viktigst er den forbedrede batteritiden og vanntettheten, som betyr at Beosound A1 nå er langt mer egnet til å tas med på tur. Og så må man bare håpe at eksportmarkedet setter pris på stemmestyringen.

Karakter
Beosound A1 2. Gen
Premium
John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist og tester. John har arbeidet for Lyd & Bilde siden 2013, hvor han skriver om hi-fi, høyttalere, computere, gaming og teknologihistorie. John har beskjeftiget seg med teknologijournalistikk siden 1982(!), og har arbeidet for tallrike magasiner i forskjellige roller; blant annet GEAR, High Fidelity, Komputer for alle, Illustreret Videnskab, Ny Elektronik, PC World og Privat Computer. Han har dessuten skrevet tallrike bøker og undervisningsprogrammer om IT.

1 hendelser på “Beosound A1 2. Gen”

  1. Frank Danielsen

    Får ikke oppdatere programvare kun koble til Blutooth. Kun det som virker

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Les videre med LB+

50%

Nyttårstilbud - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 12 måneder! (Spar 925,-)

Prøv LB+Total i 1 måned

Tilgang til ALT innhold i 1 måned for kun 79,-

Nyttårstilbud 30 % LB+ Total i 6 mnd

Tilgang til ALT innhold i 6 måneder

Kun 77 ,- / mnd
79,- / for 1 mnd
107.80 ,- / mnd
Med et abonnement får du også:
  • Tilgang til mer enn 7500 produkttester!
  • Store rabatter hos våre samarbeidspartnere i LB+ Fordelsklubb
  • Ukentlige nyhetsbrev med siste nytt
  • L&B TechCast – en podcast av L&B
  • Deaktiver annonser

Slanke dansker imponerer

Ekstrem kruttpakke fra Sørlandet

Her får du den beste lyden

Bærbar partyhøyttaler

Tre premium lydplanker som løfter filmopplevelsen

Milepæl for Buchardt

Tung high-end fra Dali i nettere format

Ny leder i budsjett-klassen

En åpenbaring

Sonos Arc Ultra tar lyden til nye høyder

Muskelbunt i skreddersøm

Lyden av dansk storhet

Lyd & Bilde